Tørke presser bådfart: Vandstanden snart for lav til at sejle

Det er ikke kun beredskabet, der må tage sine forholdsregler i tørken. Nu risikerer populære turistbåde, at sejladsen skal indstilles for første gang i 124 år.

Klonk, knas og krassh.

Omtrent sådan lyder det fra bunden af skroget på det gamle træskib Prinsesse Alexandrine, der i sommerperioden er et af de skibe, der sejler rundt på de tre søer Lyngby-, Bagsværd-, og Furesø i Nordsjælland.

quote For nuværende, så er vi faktisk 25 centimeter under normal vandstand i de tre søer.

Jan Erik Messmann, skipper

Årsagen er, at vandstanden i søerne bliver lavere og lavere - og det betyder, at bådfarten risikerer at skulle indstille sejladsen for første gang i hele 124 år. 

Bådene risikerer simpelthen at gå på grund, lyder det fra de skippere, som sejler rundt på søerne.

- Bådene her har sejlet siden 1894, og den båd vi sidder i nu er fra 1895, siger Jan Erik Messmann, der både er folketingsmedlem for Dansk Folkeparti og skipper på Prinsesse Alexandrine, som han søndag eftermiddag har sejlet ud i Lyngby sø sammen med TV 2 Lorry.

Bådene er både traditionsrige og turistmagneter i løbet af sommeren, men i år er tingene ikke, som de plejer. Så selvom bådene har sejlet i over 100 år, kan der stadigvæk dukke nye udfordringer op.

- For nuværende, så er vi faktisk 25 centimeter under normal vandstand i de tre søer, fortæller Jan Erik Messmann.

Normalt bliver vandet hver dag reguleret til et bestemt niveau hver eneste dag. Men på grund af tørken er det ikke længere nok til at holde vandstanden oppe. 

Derfor bliver søerne og åerne omkring mindre og mindre fremkommelige for turistbådene.

Ifølge Jan Erik Messmann har man målt vandstanden i søerne siden 1920'erne, og det er aldrig før sket, at man måtte indstille driften.

Men det kan være konsekvensen, hvis tørken fortsætter.

"Det er ikke kun landmændene, som mangler vand"

- Det er mange, det går ud over (tørken, red.). Det er ikke kun landmændene, som mangler vand. Og det havde jeg slet ikke drømt om kunne ske. Men sådan er det, siger skipperen.

Vandstanden i Bagsværd-, Lyngby- og Furesø falder omkring en halv centimeter om dagen, og det vides endnu ikke, hvor meget vandstanden skal falde, før driften bliver indstillet. 

Alligevel ved Jan Erik Messmann godt, hvad han drømmer om.

- En ordentlig byge! Helst ikke som i april måned, hvor der kom så meget, at jeg fik fem centimeter vand i kælderen - men en ordentlig byge, der ligesom kan give nok vand til, at vandstanden stiger, siger skipperen til TV 2 Lorry.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

aa0a52a5-4ee0-43c9-b910-3d670041801c

Skypumpe set over Nordsjælland mandag

60_percent

playEfter Amager Fælled-demo: ”Selvfølgelig kan vi ændre noget”

Helsingør(1)

Uerstattelige gamle træer vandaliseret: "For mig er det ren ondskab"

Myg

Det vrimler med dette insekt lige nu - derfor sværmer de om mennesker

Fredensborg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere