Svensk brandleder hylder danske kollegaer: "De har gjort et kanon job"

En stor del af de brandmænd, som i øjeblikket er sendt til Sverige for at hjælpe med at bekæmpe store skovbrande, kommer fra Hovedstadens- og Østsjællands Beredskab.

Her ses brandfolk fra både Hovedstadens Beredskab, Østsjællands Beredskab og Beredskabsstyrelsen. Foto: Hovedstadens Beredskab / Twitter

Danske brandmænd er kommet på hårdt arbejde i Sverige, hvor store skovbrande ude af kontrol hærger flere områder nord for Stockholm.

Vores danske kollegaer har gjort et kanon arbejde

Hans Nornholm, indsatsleder i Sverige

En del af dem, som kæmper mod flammerne i det svenske, kommer fra Hovedstadens Beredskab og Østsjællands Beredskab.

Den 18. juli skrev Beredskabsstyrelsen i en pressemeddelelse, at i alt 27 brandfolk fra Danmark drog mod Ljusdal Kommune i Sverige for at assistere de svenske brandmænd. 

Læs også Frivillige brandfolk fra Hovedstaden hjælper med at slukke skovbrande i Sverige

Med sig har de komplet slukningsudstyr, køretøjer, uniformer og øvrigt udstyr, og de mange brandfolk ledes af sektionschef Martin Vendelbo fra Beredskabsstyrelsen.

Brandmænd har kontrolleret brand i "Danish Territory"

Siden da har brandmændene fået tildelt et område, som kaldes "Danish Territory" - og deres kamp har absolut ikke været forgæves, lyder det nu fra de svenske kolleger. 

Natten har været den bedste hele ugen, fortæller operativ chef og indsatsleder i det svenske brandvæsen, Hans Nornholm, til mediet Sydsvenskan.

- Begrænsningslinjerne syd om Ängra er stort set afsluttet, og kun et par slangesystemer bliver. Vores danske kollegaer har gjort et kanon arbejde der og trækker nu slangesystemer i hele området, siger han til mediet. 

Her ses brandmand fra Hovedstadens Beredskab, der arbejder i de svenske skove. Foto: Hovedstadens Beredskab / Twitter

Arbejdet i området går nu ind i en anden fase, hvor der, fremfor at blive slukket ildebrand, bliver arbejdet på at se fremad og undgå, at der kan opstå uforudsete situationer, eller at brandene kan blusse op igen.

I dag har Hovedstadens Beredskab oplyst, at de sender yderligere to brandfolk til Sverige for at hjælpe. 

Og meget tyder på, at der fortsat er brug for de danske brandfolk. Ifølge TV 2 brænder det lige 53 steder i Sverige, og flere af brandene er nu så store, at de kan ses fra rummet.

Læs også Spansk ekspert skal hjælpe brandfolk i Nordsjælland

Antallet bliver hele tiden op- og nedjusteret, og ifølge den danske indsatsleder Martin Vendelbo spreder ilden sig så hurtigt, at det er svært for brandfolkene at styre.

- Der skal meget lidt til at genantænde tingene, efter ilden er blevet slukket. Det er meget svært, at se om man har fået det hele med, fordi der er så mange ildlommer. Når vi kigger derude nu, så ser det ganske fredeligt ud, men begynder vi at afbryde vandet, så vil der ikke gå lang tid, før det blusser op igen, siger indsatslederen til TV 2.

Brandmændenes fokus i Sverige er ikke længere at slukke brandene. Det er de ganske enkelt for store til. I stedet skal de forhindre brandene i at brede sig. 

Læs også Beredskab øger mandskab på grund af natur- og markbrande

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik