Spansk ekspert skal hjælpe brandfolk i Nordsjælland

Spansk skov- og naturbrandspecialist kommer på visit og deler ud af sin viden og erfaring i denne ekstremt brandfarlige sommer.

Den danske sommer har indtil videre medført 50 sommerdage, og der er udsigt til en hedebølge over landet den kommende uge.

Det har medført en voldsom tørke i naturen med stor brandfare til følge. Samtidig er mange landmænd i fuld gang med høsten, og grundet den knastørre vegetation har det indtil videre medført adskillige markbrande - ofte forårsaget af små gnister fra eksempelvis en sten i en mejetærsker.

I Nordsjælland har Frederiksborg Brand & Redning brugt masser af krudt denne sommer på at slukke adskillige brande i naturen.

Naturbrandene er dog en vanskelig logistisk operativ indsats. De omfatter meget mandskab og materiel, som ofte må flyttes hurtigt rundt i området for at fange ilden.

Fredag rykkede Frederiksborg Brand & Redning ud til flere markbrande - blandt andet nord for Ullerød.

For at blive endnu bedre til at håndtere brandene, får Frederiksborg Brand & Redning nu hjælp fra en fremtrædende, udenlandsk ekspert.

Spanier med stor viden

Beredskabet oplyser i en pressemeddelelse, at de via kontakter gennem EU-projekter har fået mulighed for at få tilknyttet den spanske specialist Marc Castellnou, som har mange års erfaring i håndtering af store skov og naturbrande i blandt andet Sydeuropa, Sydafrika og Australien.

Her ses Marc Castellnou holde foredrag i en TED Talks.
Her ses Marc Castellnou holde foredrag i en TED Talks.
Foto: Screenshot fra Youtube

Marc Castellnou arbejder til dagligt med blandt andet brandanalyser og uddannelsesforløb i forbindelse med skov- og naturbrande i Catalonien, og han har stor viden om, hvordan naturbrande reagerer under forskelle vejrforhold, oplyser Frederiksborg Brand & Redning i en pressemeddelelse.

Marc Castellnou besøger Frederiksborg & Redning i den kommende uge, hvor han vil dele ud af sin viden og erfaring samt give beredskabet nogle redskaber og viden om, hvilke meteorologiske forhold beredskabet skal være specielt opmærksomme på i denne specielle tørre periode. Endvidere vil han give input til, hvilke yderligere forebyggelsestiltag, der kan iværksættes.

Enormt mange naturbrande

Af Beredskabsstyrelsens hjemmeside fremgår det, at brandvæsener overalt i landet har rykket ud til i alt 1317 naturbrande i perioden 1. maj til 19. juli i år.

Det er næsten 850 naturbrande mere end gennemsnittet af naturbrande i samme periode for 2013 til 2017, der ligger på 472. Samlet svarer det til en stigning på næsen 180 procent i forhold til de øvrige år.

Ifølge indsatsleder René Bech er forventningen hos Frederiksborg Brand & Redning, at man i den kommende uge kommer til at køre til flere brande end normalt.

Brandudviklingen er voldsommere, end det plejer at være, når det er så tørt. Særligt med de her markbrande. Det går meget hurtigt, sagde René Bech i går til TV 2 Lorry.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

brøndby strand 1

playMyndigheder deler oplysninger om kriminelle: Kan blive smidt ud af hele Brøndby Strand

Christiania Pusher Street

65 personer sigtet for at sælge hash udenfor Christiania

Bomberør

17-årig risikerer forhøjet straf for at skyde med bomberør mod tre betjente

Politi tæt

Skønhedssalon holdt åbent, da politiet kom - kunde flygtede ud ad bagudgangen

Hillerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere