Butiksejere jubler og melder klar til genåbning

Udsigten til at kunne genåbne butikker for første gang siden den 23. december får butiksejere i Lorrys sendeområde til at juble. Mød tre af dem her.

Det tændte håb for et utal af butiksejere, da sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mandag varslede genåbning af butikker landet over.

En af dem, som jublede højt, da han hørte nyheden, var Dennis Traulsen, der er indehaver af Din Tøjmand i Køge:

- Jeg blev glad. Min bror og jeg ringede sammen med det samme og sagde “Yes”. Hvis det lykkedes nu, så vil det gøre alt for os og også rigtig mange andre kollegaer i branchen, siger han tirsdag til TV 2 Lorry og fortsætter: 

- Nedlukningen har været rigtig hård, fordi vi lever af indtjening, og vi ikke har haft nogen indtjening de sidste to og en halv måned. Derudover skal vi betale moms den første marts, så det er ufatteligt hårdt.

Indehaver af Din Tøjmand i Køge, Dennis Traulsen, håber, at han og hans kollegaer kan betjene kunder i deres butik fra på mandag.
Indehaver af Din Tøjmand i Køge, Dennis Traulsen, håber, at han og hans kollegaer kan betjene kunder i deres butik fra på mandag.
Foto: TV 2 Lorry

Meldingen fra Magnus Heunicke om, at blandt andet skoler og butikker kan åbne i store dele af landet, kom mandag, efter at ekspertgruppen havde færdiggjort beregninger af, hvordan smitten vil udvikle sig, hvis restriktioner lempes.

Og den udmelding gjorde, at der tirsdag er blevet knoklet igennem på planteskolen Grønne Hjem, som ligger i Ballerup.

Her har butikkens 12 ansatte været i fuld gang med at rydde op, smide ud og opsætte nye varer for at klargøre den 800 kvadratmeter store planteskole til en eventuel genåbning på mandag.

- Det ville være det allerbedste, fordi foråret starter nu. Det har været varmt i weekenden og folk hungrer efter at komme ud og plante en masse.

- Hvis vi ikke får lov til at åbne, vil det være lidt af en katastrofe, siger butikschef René Carlsen.

René Carlsen Grønne Hjem
Foto: TV 2 Lorry

Både Dennis Traulsen og René Carlsen er spændte på, hvorvidt han får lov til at genåbne deres respektive butik for første gang siden 23. december.

Men indtil René Carlsen er helt sikker på, at han får lov til at åbne, så tager han sig sine forbehold: 

- Vi håber og satser, men venter selvfølgelig med at få bestilt stueplanter, indtil vi ved, om vi får lov til at åbne. Haveplanterne sker der ikke så meget med, så hvis vi ikke får lov til at åbne, så kan de stadigvæk stå her, siger han.

Klar til at efterleve krav

Også byggecentrene vil det betyde meget, hvis de kan få lov til at åbne på mandag.

Selvom byggebranchen er en af de brancher, som har haft god succes med at opstille forretningerne til "'Click and collect", så anslår Palle Thomsen, der er administrerende direktør i Danske Byggecentre, at en genåbning af forretningerne fysisk vil gøre stor betydning.

- Det giver ikke samme omsætning, der mangler også livet i butikken, så alle medarbejdere og butiksfolk vil være glade for at kunne få lov at åbne igen, siger han og fastslå, at danske byggecentre er klar til at efterleve de krav, som en genåbning på mandag vil kræve.

- Hvis vi får lov til at åbne butikken, så skal vi nok styre, hvor mange, de må komme ind i butikken efter de arealkrav, vi får. Det var vi også vant til sidste forår, hvor vi havde nogle regler, som vi måtte forholde os til, og det er vi selvfølgelig igen.

Palle Thomsen, der er direktør i Danske Byggecentre, fortæller tirsdag til TV 2 Lorry, at byggecentrene er klar til at efterleve de krav, som en genåbning på mandag vil kræve.
Palle Thomsen, der er direktør i Danske Byggecentre, fortæller tirsdag til TV 2 Lorry, at byggecentrene er klar til at efterleve de krav, som en genåbning på mandag vil kræve.
Foto: TV 2 Lorry

"En kalkuleret risiko"

Tirsdagen igennem har ekspertgruppens vurderinger blevet kommenteret ivrigt fra både politikere og eksperters hånd.

Tirsdag eftermiddag skrev statsminister Mette Frederiksen (S) i et opslag på Facebook, at der bliver tale om at løbe en "kalkuleret risiko", hvis regeringen og Folketinget enes om at lave en genåbning, der ligner den, som en ekspertgruppe med deltagelse af sundhedsmyndighederne har foreslået.

- Vi løber altså en kalkuleret risiko. Som vi i øvrigt også gjorde det sidste år, da vi genåbnede efter den første nedlukning.

- Og det understreger, at regeringen – selvfølgelig! – anerkender, at nedlukningen har store omkostninger, skrev statsministeren blandt andet.

Ingen opbakning fra blå blok

Regeringen kommer dog ikke til at kunne regne med opbakning fra oppositionen til den delvise genåbning, som en ekspertgruppe mandag kom med en indstilling til.

Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige har tirsdag aften samlet forladt forhandlingerne om en delvis genåbning af Danmark.

Det oplyser Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, efter forhandlinger med justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag aften.

Ifølge Venstre-formanden fik partierne besked på, at regeringen ikke ønsker at lempe corona-restriktionerne yderligere end en ekspertgruppe mandag anbefalede.

Da oppositionspartierne ønskede yderligere lempelser, blev de ifølge Jakob Ellemann-Jensen bedt om at forlade forhandlinger. Han betegner det som, at de blev "smidt ud".

Også Konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen, har bekræftet, at hans parti er ude af forhandlinger

- Ingen aftale med os om genåbning. Regeringens udspil ser ikke ud til at ændres, skriver han.

- Vi ønsker efter- og højskoler åbne, da der kan laves boble. Unødvendigt mange butikker lukkes på grund af kvadratmeter-grænse. Kommuner med lav smitte bør få børn tilbage i skolerne.

Det forventes, at regeringen vil præsentere planen for en genåbning på et pressemøde onsdag.

FAKTA: Her er der lagt op til en genåbning