Virolog: Smittetal går rette vej, men genåbning skal ikke gå for hurtigt

Man skal være varsom med at genåbne for hurtigt her i hovedstadsområdet, men der tegner sig positive tendenser i smittetallene.

Flere gange gennem coronapandemien har der været stort fokus på hovedstadsområdet i forhold til høje smittetal, men lige nu går det i store træk den rigtige vej.

- Der er jo kommuner indenfor regionen, hvor det går rigtig godt. Halsnæs er det ekstreme eksempel, hvor der er meget lave smittetal, og så har vi rosinen i pølseenden - Ishøj - som stadig ligger højt, men som dog er kommet nedad, siger Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universite,t til TV 2 Lorry. 

quote Halsnæs er det ekstreme eksempel, hvor der er meget lave smittetal, og så har vi rosinen i pølseenden - Ishøj.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi, Københavns Universitet

I TV 2 Lorrys sendeområde har Region Hovedstaden i lang tid indtaget førstepladsen som den region i landet med flest smittede per 100.000 indbyggere, men regionen er nu røget ned på en anden plads.

Region Sjælland ligger på tredje pladsen, mens Region Syddanmark i stedet indtager førstepladsen med flest smittede per 100.000 indbyggere efter stort udbrud af den britiske vuírusvariant - B117-  i Kolding.

Regionsstatus de seneste syv dage

Forud for regeringens pressemøde i morgen onsdag har ekspertgruppe regnet på, hvordan smitten vil udvikle sig hvis restriktionerne lempes. 

Der bliver blandt andet foreslået, at butikker, der for eksempel sælger tøj, sko, bøger eller møbler under 5000 kvadratmeter - og som ikke ligger i et storcenter - kan genåbne med skærpede kvadratmeter krav. Og det er ifølge virolog Allan Randrup Thomsen et positivt tegn.

- Det, synes jeg, er rigtig godt. Det er noget, som de små erhvervsdrivende har efterspurgt. Det er også noget, som befolkningen ønsker, og det har betydning for vores økonomi, og det, synes jeg, er fornuftigt. Det er fornuftigt, det er nationalt, for ellers ville folk køre efter det, siger han. 

Selvom det ser ud til at gå den rigtige vej, så lurer den smitsomme virusvariant B117, som lige nu dominerer andelen af de smittede herhjemme. 

- Vi har jo netop i de seneste dage kunnet set, hvordan B117 har givet anledning til udbrud rundt omkring, og det er selvfølgelig den slags udbrud, vi skal holde nede, og derfor er det kun de områder med de laveste incidenstal, hvor vi for eksempel kan tillade os at genåbne skolen, siger Allan Randrup Thomsen.

quote Regionen er meget integreret med henblik på pendleraktivitet - folk arbejder og bor forskellige steder

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi, Københavns Universitet

Flere borgmestre ser gerne, at man i højere grad genåbner de kommuner med lav smitte, men det kan blive en udfordring her i hovedstadsområdet, og det skyldes særligt pendleraktiviteten.

- Regionen er meget integreret med henblik på pendleraktivitet - folk arbejder og bor forskellige steder, og der er en stor transport af mennesker i området, og derfor er det altså svært at lukke op endnu mere lokalt end regionalt, så derfor ser jeg, at det må nok være lidt mere ud i fremtiden, siger Allan Randrup Thomsen. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Coronavaccination

93 procent af alle plejehjemsbeboere er vaccineret i Region Hovedstaden

Udviklingshæmmede danner band

playUdviklingshæmmede danner band under isolation: "Det giver rigtig meget glæde"

20210304-142458-L-1920x1300we

Minister til festivaler og store events: Planlæg forsigtigt

20190411-141400-l-1920x1281we.jpg

Torsdag åbner Zoo: Er klar til at hjælpe dig med kvik-test

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere