Familie rystet: Nyt projekt kan gøre vores hus til motorvej

Øresundsmotorvejen står til at blive udvidet. Og det betyder, at flere familier kan miste deres hjem.

Kenneth Pedersen og Karina Kjærsgaard Jensen købte deres drømmehus på Crilles Tønnesens Allé i Kastrup for to år siden.

De har siden renoveret huset og flyttede ind i marts i år. For seks uger siden fik de en lille datter.

Men for nylig fik de en nyhed, der rystede den lille familie:

Der hvor deres families hus ligger, skal der - muligvis - gå til- og frakørselsramper til en udvidelse af Øresundsmotorvejen i fremtiden.

Udvidelsen af motorvejen vil med stor sandsynlighed betyde ekspropriation for seks familier på vejen.

- Det betyder, at vi kommer til at miste vores hus. Det skal blive til motorvej, siger Kenneth Pedersen.

- Vi er stavnsbundet, indtil der kommer en afklaring, svarer Karina Kjærsgaard Jensen.

- Og der kan gå et halvt år, to år, syv år eller ti år. Men så længe det papir forefinder, kan det her hus aldrig sælges, siger han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Her ses familiens drømmehus på Crilles Tønnesens Allé i Kastrup. De har renoveret det i to år og er først flyttet ind i marts.
Her ses familiens drømmehus på Crilles Tønnesens Allé i Kastrup. De har renoveret det i to år og er først flyttet ind i marts.
Foto: TV 2 Lorry

Supermeget utryghed

Planerne, som først lige er blevet offentliggjort, har allerede store konsekvenser for flere af vængets beboere, fortæller beboerformanden:

- Det skaber supermeget utryghed. Det ødelægger den lille del, der er tilbage af Kastrup, som en hyggelig lille bydel, og inddrager det til mere vej og industri, siger Cirkeline Martinussen, der er beboerformand.

Der fire tiltag på tegnebrættet til en fremtidig udbyggelse af Øresundsmotorvejen:

  1. Udvidelse af sammenfletning med Amagermotorvejen.
  2. Ny parallelrampe ved Ørestad
  3. En udvidelse af Øresundsmotorvej med et spor i hver retning fra Vestamager til Lufthavn Vest.
  4. Tilslutningsanlægget til Amager Strandvej, der vil påvirke beboerne på Crilles Tønnesens Allé.


(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Her ses de fire tiltag, der er på tegnebrættet til en fremtidig udbygges af Øresundsmotorvejen. Crilles Tønnesens Allé ligger ved tilslutningen til Amager Strandvej.
Her ses de fire tiltag, der er på tegnebrættet til en fremtidig udbygges af Øresundsmotorvejen. Crilles Tønnesens Allé ligger ved tilslutningen til Amager Strandvej.
Foto: TV 2 Lorry

I infrastrukturaftalen, som er indgået mellem samtlige partier i Folketinget, er der afsat 632 millioner kroner til projektet, som nu skal i høring inden en endelig godkendelse.

- Øresundsmotorvejen er jo en af de mest trafikerede motorveje i Danmark. Så når vi ser frem i tiden er det nødvendigt at foretage en udvidelse. Det er primært i spidsbelastningstidspunkter, eller hvis der opstår et uheld, siger Claus Dynesen, miljø- og myndighedsdirektør hos Sund & Bælt, der er ansvarlig for udvidelsen.

Der skal bygges en såkaldt flyover-tilkørsel til motorvejen hen over den yderste række af huse, så man kan sløjfe lyskrydset og dermed nedsætte trængslen gennem området.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Her ses det, hvordan tilkørselsrampen kommer til at påvirke husene tæt ved.
Her ses det, hvordan tilkørselsrampen kommer til at påvirke husene tæt ved.
Foto: TV 2 Lorry

- Vi vil gerne have løst nogle af vores trafikale udfordringer, men jeg bliver dybt rystet over, at man vil lave så stor en til- og frakørselsrampe lige her, siger Cirkeline Martinussen.

Claus Dynesen understreger dog, at man kun er i en idéfase.

Den 19. maj har Sund & Bælt indkaldt til borgermøde. Her vil Sund & Bælt orientere om planerne for udvidelsen. 

Så det er slet ikke sikkert, at det bliver realiseret?

- Nej, det er ikke givet endnu. Det er den bedste løsning, som vi har fundet indtil nu, og som ligger til grund for forligspartiernes beslutning om at foretage udvidelsen og bevilge pengene, men vi vil arbejde videre med projektet på baggrund af de idéer, der kommer ind ved borgermødet på torsdag.

Ondt i maven

Men inden da vil beboerne holde møde om sagen, siger en anden beboer:

- Vi bliver nødt til at være forberedte, hvis vi får brug for det. Det nytter ikke noget at komme, når beslutningen er taget, siger Anne Marie Lyng-Sørensen.

Karina Kjærsgaard Jensen er ikke rolig, tværtimod. Når hun vågner om natten for at amme sin seks uger gamle datter, får hun ondt i maven.

- Heldigvis ved hun ikke, hvad der foregår uden for hendes lille hoved, siger hun. 

Tårnby Kommune oplyser på sin hjemmeside, at man endnu ikke er blevet bedt om at komme med et høringssvar i forhold til en eventuel udvidelse af motorvejen. 

"Det forventer vi, at vi får mulighed for i forbindelse med udarbejdelse af miljøkonsekvensvurderingen. I forlængelse af det har vi bedt om et møde mellem borgmesteren og den administrerende direktør i Sund & Bælt," skriver kommunen. Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Hvad undrer du dig over?