Borgmester uden indflydelse: Flertal lægger anlægsprojekter på is

Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen er sat uden for indflydelse, da et flertal udenom Enhedslisten har besluttet at stoppe en række anlægsprojekter.

Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten. Foto: TV 2 Lorry

Se listen over udskudte anlægsprojekter i Teknik- og Miljøforvaltningen nederst i artiklen

Omtrent halvdelen af anlægsprojekterne i Københavns Teknik- og Miljøforvaltning er lagt på is.

Det har et flertal i Teknik- og Miljøudvalget bestemt som en konsekvens af anlægsloftet, der er en aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening.

Men flertallet består ikke af Enhedslisten, og dermed er Ninna Hedeager Olsen, der er borgmester i forvaltningen, sat uden for indflydelse.

FAKTA: Stoppede projekter i udsatte byområder

Nørrebro/Nordvest:

 • Nordvestpassagen, der skal binde Mjølnerparken bedre sammen med den omkringliggende by
 • Trafiksikkerhed og byrumsforbedringer i Rantzausgade
 • Trafiksanering af Indre Nørrebro
 • Byrumsforbedring på Ørnevej, Vibevej og Glentevej

Valby/Kgs. Enghave/Sydhavn:

 • Bemandet legeplads i Kulbanekvarteret
 • Kulbaneparken
 • Områdefornyelsen Bavnehøj
 • Byrum ved Karens Minde i forbindelse med skybrudssikring

Brønshøj/Husum:

 • Forbedrede cykelforhold i det nordlige og østlige Tingbjerg
 • Stiforbindelse fra Hillerødmotorvejen til Ruten

Amager:

 • Områdefornyelse Sundby

Kilde: Københavns Teknik- og Miljøforvaltning

Se mere

Og stod det til borgmesteren, som er stærkt kritisk overfor flertallets beslutning, blev der ikke sparet på anlægsprojekterne hos forvaltningen.

Partierne bag kommunens budget for 2019 har hen over hovedet på Enhedslisten besluttet at sætte en række anlægsprojekter i stå.

Ninna Hedeager Olsen, Københavns Teknik- og Miljøborgmester, Enhedslisten

"Borgerlige partier har fået uforholdsmæssig stor indflydelse"

- Partierne bag kommunens budget for 2019 har hen over hovedet på Enhedslisten besluttet at sætte en række anlægsprojekter i stå, selvom projekterne understøtter målsætninger, der er bred politisk enighed om, siger Ninna Hedeager Olsen i en pressemeddelelse og tilføjer: 

- Det er tydeligt, at de borgerlige partier har fået uforholdsmæssig stor indflydelse på prioriteringen, ligesom de havde det på aftalen om kommunens budget for 2019. Jeg stiller mig uforstående over for, at Socialdemokraterne og SF forvalter vælgernes ønske om en stærk rød-grønne alliance her på rådhuset på denne måde.

Men ikke nok med at flertallet har besluttet at stoppe en række anlægsprojekter, så mener borgmesteren også, at de projekter, der nu lægges på is, er blandt dem, der har ventet længst tid på at blive realiseret.

Borgmester: Parkering trumfer udsatte områder

Borgmesteren nævner blandt andet arbejdet med at trafiksikre Rantzausgade, som er blevet udskudt og sender en bredside til flertallet, der "i flere tilfælde i stedet prioriterer bedre erhvervsparkering og nye parkeringsmuligheder i Indre By".

Baggrunden for at sætte en række anlægsprojekter i bero er en beslutning truffet i Økonomiudvalget sidste år.

Her blev anlægsrammen for 2019 fordelt mellem forvaltningerne af forligspartierne - hvor Enhedslisten heller ikke var med.

- Mange af de anlægsprojekter, der nu bliver sat på stand by, ligger i byens udsatte byområder. Det er i direkte modstrid med en aftale, som alle borgmestre indgik før jul. Her gav vi hinanden håndslag på, at vi fremover vil investere massivt i byens udsatte byområder for at undgå, at flere områder i København udvikler sig til det, regeringen kalder hårde ghettoer, hvor vi kan blive tvunget til at nedrive eller sælge velfungerende almene boliger.

- Men det nytter jo ikke noget at investere, hvis projekterne efterfølgende bliver sat i stå, siger Ninna Hedeager Olsen, der i stedet frygter, at uligheden i København bliver større.

Klik her for at se alle anlægsprojekter, der bliver udskudt i 2019

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik