Sygeplejerske om omstridt formulering: Jeg føler mig stødt som sygeplejerske, muslim, og kollega

En folder, hvor Nordsjællands Hospital giver patienter mulighed for at fravælge behandlere, kan få retslige konsekvenser, mener ekspert.

Nordsjællands Hospital er kommet i stormvejr, efter en formulering i en informationsfolder fra fødeafdelingen er blevet delt på internettet.

I den omdiskuterede beskrivelse, som onsdag eftermiddag er blevet fjernet, stod der, at kommende forældre kan ønske ikke at blive behandlet af ansatte med et bestemt køn, religion eller race.

Men det er at diskriminere sundhedspersonalet, mener Harun Demirtas, der er sygeplejerske og kredsnæstformand i Sygeplejerådet.

- Jeg føler mig stødt. Både selv som en sygeplejerske, der er muslim, men også på vegne af mine kollegaer, der dag og nat kæmper for at hjælpe deres patienter. Jeg synes, de burde anerkendes for den her indsats, de yder. De har ikke gjort noget for at fortjene at blive diskrimineret eller ekskluderet, siger han til TV 2.

Men er der overhovedet tale om ulovlig diskrimination, når patienterne for eksempel kan ønske at få fjernet en muslimsk jordemoder?

Ja, mener Kirsten Ketscher, der er professor i socialret ved Københavns Universitet.

- Man kan ikke acceptere sådan en forskelsbehandling, det er ulovligt efter lovgivningen, siger hun til TV 2.

- Man kan ikke acceptere sådan en forskelsbehandling

Da Harun Demirtas læste folderen havde han mest af alt lyst til at skrige, fortæller han.

quote Man kan ikke acceptere sådan en forskelsbehandling

Kirsten Ketscher, professor i socialret ved Københavns Universitet

Og det forstår Kirsten Ketscher godt. Hun var nemlig også selv målløs over teksten.

Professoren undrer sig særligt over, at Nordsjællands Hospital overhovedet har tilbudt det som en mulighed i 2021.

- Det værste er at tænke på, at de har haft den opfattelse, at man kan gøre det. Hvis der er nogle, der mener det, er det sandelig på tide, at vi tager det op, fastslår hun.

Onsdag eftermiddag valgte Nordsjællands Hospital at fjerne formuleringen fra folderen. Men det ærgrer Harun Demirtas, at det krævede en deling på sociale medier, før den blev fjernet.

Her refererer han til et Twitter-opslag fra Radikale Venstres ligestillingsordfører, Samira Nawa, hvor hun har delt et billede af folderen med ordene " Undskyld sproget; men what the actual fuck? Er det overhovedet lovligt? Og er det almindelig praksis i regionerne?"

Man må ikke håndplukke blandt personalet

I den nu fjernede beskrivelse skrev hospitalet, at såfremt det ikke var muligt at imødekomme patienternes ønske om at skifte behandler, vil de vejlede de kommende forældre i at skifte sygehus.

Men patienter skal slet ikke have lov til at håndplukke blandt personalet, fastslår næstkredsformanden Harun Demirtas.

- Det her er et hospital, hvor man behandler mennesker, som er syge. Det er ikke en restaurant, hvor man kommer ind og kigger på et menukort og vælger en ret, der passer en, understreger han.

Professor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet Kent Kristensen giver Harun Demirtas ret i, at man ikke har ret til at blive tilset af en bestemt person ud fra personlige præferencer.

- Hvis patienten har et ønske om at blive behandlet af en anden, kan man vælge at imødekomme det eller lade være. Men det er sygehuset eller regionen, der bestemmer, hvem man bliver behandlet af, fortæller han til TV 2.

Kan få retslige konsekvenser

I et skriftligt svar til TV 2 har Nordsjællands vicedirektør Jonas Egebart oplyst, at teksten var en fejl. Han skriver yderligere, at de bemander efter personalets sundhedsfaglige kvalifikationer.

Og netop de ansattes uddannelse og kompetencer bør være de eneste parametre sygehuset går efter, når de matcher patienter og behandlere, mener Harun Demirtas.

I de 13 år han har været i faget, har han ikke selv oplevet at blive diskrimineret på baggrund af hverken hans religion eller race. Og han har svært ved at se hvilke patienter, der skulle gøre det.

- Jeg tror, at patienterne er ligeglade med, om det er en Christina, der kommer ind og hjælper, eller om det er en Harun, der er muslim, siger sygeplejersken.

Kirsten Ketcher vil ikke udelukke, at sagen kan få retslige konsekvenser for Nordsjællands Hospital. Hun fortæller, at det for dem nu handler om at finde ud af, hvad det er for en praksis, de har ført, og hvorfor de har ført den.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik