Strejken rammer plejehjem – én sygeplejerske til 104 beboere

Plejehjemmet Skovhuset består normalt af ni sygeplejersker. Men nødberedskabet udgøres kun af en enkelt.

Efter flere måneders overenskomstkamp nedlagde flere end 5000 sygeplejersker natten til lørdag arbejdet.

Allerede nu kan man flere steder i landet mærke, at strejken strammer – blandt andet på plejehjemmet Skovhuset i Hillerød.

Her bliver 104 beboere normalt tilset af ni sygeplejersker. Men på grund af strejken består plejehjemmets nødberedskab lige nu kun af en enkelt sygeplejerske.

quote Hvis man skruer ned for et nødblus, så slukkes flammen

Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen

Det fortæller ældre- og sundhedschef i Hillerød Kommune, Hella Obel, til TV 2.

- Der, hvor de (beboerne, red.) mest vil kunne mærke det, er, hvis de bliver udsat for en eller anden form for sygdom, hvor vi normalt vil bruge sygeplejersken, siger hun.

Flere kan blive indlagt på hospitalet

Ifølge kommunens egne tal er 80 procent af Hillerøds sygeplejersker udtaget til strejke.

De træder dog til som del af et nødberedskab i tilfælde af for eksempel livstruende sygdom. Men er situationen ikke alvorlig nok, risikerer plejehjemsbeboerne i Hillerød Kommune at blive overført til et hospital.

- Det rammer rigtig hårdt her på vores plejehjem. Det kan betyde, at borgerne bliver indlagt i stedet for at blive behandlet i eget hjem, fortæller Hella Obel.

Fem af kommunens seks plejehjem er ifølge ældre- og sundhedschefen udtaget til strejke. Derudover er blandt andet sundhedsplejen også hårdt ramt.

På landsplan er det cirka 10 procent af sygeplejerskerne, der har nedlagt arbejdet.

Skrues nødblusset ned, slukkes flammen

Ifølge direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup er situationen lige nu ”fortvivlende”.

Han påpeger, at svækkede ældre mennesker ofte har både mange og meget komplicerede behov. Og samtidig har de brug for, at der hele tiden er sundhedspersonale i nærheden.

- Hvis ikke den rette piller kommer i den rigtige mund på det rigtige tidspunkt, så har det nogle konsekvenser, siger Bjarne Hastrup til TV 2.

Samtidig er der ifølge Ældre Sagens direktør allerede alvorlig mangel på arbejdskraft i ældreplejen.

Derfor frygter han for konsekvenserne af sygeplejerskernes strejke.

- Vi ved alle sammen, at hvis man skruer ned for et nødblus, så slukkes flammen, siger Bjarne Hastrup.

Sygeplejersker: - Det er ikke med vores gode vilje

Spørger man de sygeplejersker, der lørdag demonstrerer landet over, ville de dog helst helt have undgået at nedlægge arbejdet.

Det fortæller blandt andre kredsformand i Syddanmark for Dansk Sygeplejeråd John Christensen, som lørdag formiddag var på gaden i Middelfart.

- Det er klart, at det er en ulykkelig situation, og den kan komme til at vare rigtig længe. Men vi lover, at vi varetager alt det akutte og førlighedstruende med samme omhu, som vi plejer, siger han.

Ifølge næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, er det en alvorlig situation, når der strejkes i sundhedsvæsenet.

Men selvom strejken, der især bunder i utilfredshed med lønnen, er dybt beklagelig, er den også bydende nødvendig, understreger hun:

- Det er ikke med vores gode vilje, og vi er rigtig kede af, at vi rammer befolkningen. Men det er præmissen, når vi gerne vil ramme arbejdsgiverne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik