En usædvanlig sen influenzasæson kan nu mærkes i sundhedsvæsenet

Selvom influenzaen viser sit ansigt i sundhedsvæsenet, er presset indtil videre til at håndtere.

Årets stærkt forsinkede influenzasæson er så småt begyndt at kunne mærkes i det danske sundhedsvæsen.

Mens lægevagten har ”ualmindeligt travlt” i Region Midtjylland, oplever Herlev Hospital og Gentofte Hospital ”en klart stigende tendens” i antallet af influenzaindlæggelser, lyder beskeden til TV 2.

En tendens, der afspejles i tal fra Statens Serum Institut (SSI) over nyindlæggelser med influenza.

På Hvidovre Hospital fortæller overlæge Nina Weiss, at infektionsmedicinsk afdeling lige nu oplever ”en meget kraftig stigning” i antallet af positive influenzapodninger.

Stigningen kommer efter en meget lang periode uden nogen influenzasmittede på afdelingen.

- Det er nok den hyppigste årsag til febersygdom lige nu, siger overlægen til TV 2 og tilføjer, at det ikke er alle indlagte med influenza, der indlægges på grund af infektionen.

Selvom influenzapatienterne bliver flere og flere, er det dog ikke noget, der presser afdelingen på Hvidovre Hospital endnu.

Lige nu foregår smitten primært blandt børn, viser tal fra Statens Serum Institut.

Spørgsmålet er, hvor meget smitten vil sprede sig til forældre og bedsteforældre, som er mere sårbare over for smitten, siger Nina Weiss fra Hvidovre Hospital.

Perspektiv: Vaccinerne stopper ikke smitte hos danskere over 45 år

Til denne sæson har staten købt rekordmange influenzavacciner hjem. Men værdien af dem ser ud til at være dalet betragteligt.

Vaccinernes evne til at stoppe infektioner er nemlig lig nul hos danskere på 45 år og derover. Læs hele historien her.

Sæsonen er med os

Statens Serum Institut forventer, at smitten vil stige nogle uger endnu.

Afgørende for udviklingen kan det vise sig at blive, at årets influenzasmitte har ladet vente på sig.

Normalt rammer influenzaen i den kolde tid omkring nytår, mens den i år først er dukket op i marts, hvor vejret er bedre, og folk opholder sig mere uden døre.

Det giver håb for, at smittekurven snart knækker, siger både SSI og overlæge Nina Weiss. Men:

- Smitten kan også stige til en meget stor mængde i samfundet, fordi vi ikke er så beskyttede, som vi plejer at være. Vi må se, hvordan udviklingen bliver, siger Nina Weiss.

Ikke alvorligt syge

For nu er alarmklokkerne på landets hospitaler forblevet tavse, og hos Region Hovedstadens Akutberedskab blinker de røde lamper da heller ikke.

Her er telefonkøen til akuttelefonen 1813 ikke fyldt med influenzapatienter, men derimod er tendensen blot ”et let stigende antal opkald om influenzalignende symptomer”.

Opkaldene udgør cirka en procent, oplyser Region Hovedstaden til TV 2.

Årets første influenzapatient har da også til gode at blive indlagt på Hvidovre Hospital, fortæller overlæge Nina Weiss. Langt de fleste influenzaramte bliver hurtigt udskrevet.

- De er ikke så alvorligt syge, at man behøver at indlægge dem. Meget ofte kan vi sende patienten hjem igen med en tabletbehandling, fordi de bestemt er i stand til at klare sig selv, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik