Region Sjælland aflyser alle planlagte operationer

Region Sjælland har besluttet at aflyse et meget stort antal planlagte, ikke-kritiske operationer på grund af corona.

- Desværre. Vi er nødt til at aflyse din operation.

Sådan lyder det i øjeblikket i telefonen til rigtig mange patienter i Region Sjælland.

Regionen har nemlig som følge af corona-virus været nødt til at aflyse 500 operationer allerede - og forventningen er, at antallet før nytår kan komme op på 1.000 patienter.

- Vi er nødt til at udskyde alle de planlagte behandlinger, der kan tåle at blive udskudt, uden at det går ud over behandlingsresultatet, sagde Leif Panduro Jensen, der er lægefaglig koncerndirektør i Region Sjælland.

Det er operationer som hofteoperationer, knæoperationer, brokoperationer og øreoperationer, der kan blive ramt.

- Det er en lang række forskellige patientgrupper, der kan blive ramt. Det afgørende er dog, at de ikke må få en dårligere prognose af at blive udskudt, siger koncerndirektøren og understreger, at alle akutte patienter fortsat behandles i sygehusvæsenet - og at kun patienter, der direkte kontaktes af sygehusene rent faktisk får aflyst deres behandlinger.

88 indlagte i Region Sjælland

Meddelelsen om de mange udsættelser faldt på et pressemøde torsdag middag, hvor den regionale situation med corona-virusen blev dækket.

Og sygdommen fylder nu lige så meget på de sjællandske sygehuse, som i foråret, oplyste regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

- Vi er meget presset. Vi er nødt til at omdanne hele afsnit på hospitalerne til at behandle corona-patienter, siger han.

Han oplyser at antallet af patienter indlagt med coronavirus på hospitalerne i Region Sjælland er fordoblet alene i december måned.

Lige nu er der 88 indlagte på sygehusene. 17 ud af de normalt 45 intensivpladser er optaget med patienter med coronavirus, og 9 er lige nu respirator.

Årsagen til de mange aflysninger er, at anæstesi-personalet, der tager sig af bedøvelserne ved operationen, skal bruges til at behandle corona-patienter.

Bliver muligvis værre

Regionen er bekymrede, og frygter at smitten vil stige yderligere i januar måned.

- Det er klart, at vi har panderynker og bange anelser. Vi forventer, at antallet vil stige i januar, men vi håber, at vi med det nuværende beredskabsniveau kan komme godt igennem julen og nytåret, sagde regionsrådsformand Heino Knudsen (S) til pressemødet.

Han understregede, at regionen indenfor kort tid kan komme til at stramme beredskabet yderligere, hvis det ikke lykkes at bremse smitten i samfundet.

- Vi følger tallene på daglig basis, det er klart . Og det kan være, at vi går på trin tre (det højeste beredskabstrin -red) midt i januar. Det vil betyde, at der sættes rigtig meget i værk for at bekæmpe pandemien, siger Leif Panduro Jensen.

Han forudser, at sygehusene tidligst i april eller maj vil være på et sted, hvor driften igen vil nærme sig det normale.

Vil droppe behandlingsgaranti

Under forårets store udbrud af corona-smitte i samfundet blev behandlingsgarantien udskudt, men skal ifølge en aftale mellem regionerne og regeringen igen træde i kraft 1. januar.

Det er dog helt urealistisk, at regionerne i den nuværende situation kan leve op til det, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

- Vi kan ikke leve op til det i januar og februar. Lige nu handler det om at skabe tryghed for dem, som er ramt af kritisk sygdom. Derfor vil jeg også helt personligt opfordre til, at patientrettighedernes genindførelse udsættes, sagde formanden.

Han mente, at hospitalerne står i en helt særlig situation lige nu.

- Da vi lavede denne aftale, der var betingelsen, at de ikke skulle genindføres, hvis der var flere end 50 indlagte på intensivafdelinger landet over. Lige nu er der 70. Derfor er min opfordring: Læg det på hylden, og lad os komme gennem den krig, som kampen mod corona er, sagde regionsrådsformanden på pressemødet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik