Regningen for corona vokser: Regioner forventer merudgifter for op mod 3,5 milliarder

Staten ventes at dække regionernes stadig stigende merudgifter fra covid-19, der kan nærme sig 3,5 milliarder kroner inden årets udgang.

På vegne af landets sundhedsvæsen har Region Hovedstaden ved indgangen til december brugt mere end 2,8 milliarder kroner på indkøb af værnemidler og udstyr samt drift af Testcenter Danmark, siden coronapandemien brød ud i lys lue i foråret.

Inden årets udgang ventes det beløb at have overskredet rammen på 3,0 milliarder kroner, regionen har at købe ind for.

Det fremgår af tal fra Center for Økonomi i Region Hovedstaden.

Derfor har et enigt regionsråd tirsdag godkendt at hæve beløbsrammen for indkøb af værnemidler, udstyr og drift af testcentrene til 3,5 milliarder kroner.

Det er anden gang på få måneder, beløbsrammen hæves.

I midten af oktober var Region Hovedstaden også nødt til at lægge budgettet om, da rammen for merudgifter, som dengang var 2,5 milliarder kroner, var tæt på at blive overskredet. Den blev dengang hævet til 3,0 milliarder – som altså nu er hævet til 3,5 milliarder.

Region Hovedstaden har siden foråret haft det overordnede ansvar for at indkøbe værnemidler, kritisk udstyr og andre kritiske varer på vegne af hele lande.

Samtidig har Region Hovedstaden ansvar for at etablere og drive teststationerne i hele landet under Testcenter Danmark – dog med undtagelse af personalet i testteltene i andre regioner.

Med udvidet åbningstid, kan borgere blive testet tidligt om morgen og efter klokken 18.
Med udvidet åbningstid, kan borgere blive testet tidligt om morgen og efter klokken 18.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Udramatisk budgetskred, mener formand

TV 2 Lorry har ikke haft held med at få en kommentar fra regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), der må siges at være travlt beskæftiget for tiden.

Den fungerende formand for Sundhedsudvalget, Line Ervolder (K), kalder dog budgetoverskridelsen for ”ganske udramatisk”.

Det skyldes, at staten vil refundere regionens merudgifter; det fremgår af økonomiaftalen for 2021, der blev indgået i maj måned.

- Vi har været rimelig afklarede omkring, at der kunne komme yderligere ekstraudgifter. Rettidig omhu koster, og man kan ikke forudse fremtiden. Vi har for eksempel været afhængige af verdensmarkedet og været nødsaget til at lægge nogle bud på værnemidler, som har været dyre, siger hun og fortsætter:

- Man må gøre op med sig selv, om det handler om penge eller liv.

Ifølge formanden er udgifterne relativt beskedne summer, når man sammenligner det med andre corona-udgifter som for eksempel sommerens hjælpepakker til dansk økonomi, der havde en ramme på over 90 milliarder.

Henrik Thorup (DF), der er næstformand i Regionsrådet, er enig.

- Ja, det er store beløb, der tales om, men det er jo også udgifter til hele landet, siger han.

Der skal indkøbes rigeligt med værnemidler som for eksempel mundbind for at holde indsatsen mod coronavirus kørende, og det koster.
Der skal indkøbes rigeligt med værnemidler som for eksempel mundbind for at holde indsatsen mod coronavirus kørende, og det koster.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Donation fra Coloplast

For Region Hovedstaden alene har udgifterne dog også været betragtelige. De tegner sig således for mere end en tredjedel af de samlede merudgifter.

Ifølge en dagsorden fra regionsrådsmødet tirsdag har Region Hovedstaden ved begyndelsen af december måned haft merudgifter til corona for 1,17 milliarder kroner.

Også her gælder det, at merudgifterne vil blive refunderet af staten.

Region Hovedstaden har allerede modtaget en refusion på 1,8 milliarder kroner fra staten, der skal dække noget af hullet fra de snart op mod 3,5 milliarder kroner, regionen har brugt på vegne af den nationale indsats.

En lille lap på udgiftshullet har de danske regioner også fået i form af donationer. Ved indgangen til december havde Region Hovedstaden modtaget donationer for 68,5 millioner kroner fra private, virksomheder og fonde.

Her kan 12,5 millioner nu føjes til, for på regionsrådsmødet godkendte politikerne nemlig en fondsdonation fra Aage og Johanne Louis-Hansen Fond, der er stifterne af virksomheden Coloplast. De 12,5 millioner kroner er blevet brugt på masker og kitler.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik