Ishøj og Herlev får corona-vaccinerne som de første kommuner i Danmark

Plejecentre i kommuner med højeste smittetal får vaccinen først, oplyser KL. Ishøj og Herlev bliver de to kommuner i Danmark, der modtager vaccinerne først.

Artiklen blev oprindeligt udgivet den 17. december. Den er opdateret med nye oplysninger den 22. december, efter de to kommuner har bekræftet, at de modtager vaccinerne som de første i Danmark.

Plejehjemsbeboere i Herlev og Ishøj kan snart ånde lettet op.

De to kommuner bliver nemlig de første i Danmark, som kommer til at modtage vacciner mod coronavirus, som skal gives til beboere på kommunernes plejecentre.

TV 2 Lorry kunne i sidste uge fortælle, at Ishøj og Herlev stod forrest i køen til at modtage vaccinerne, men tirsdag bekræfter begge kommuner nu over for Ekstra Bladet, at de rent faktisk bliver de første to i landet til at få fat i de ombejlede vacciner.

- Det, vi ved, er, at vi (Ishøj og Herlev, red.) er de første. Foreløbig bliver det 24. december, men det kan også blive 25. december. Den kommer ud til vores tre plejecentre, siger Hannah Wilsom, der er centerchef i Herlev Kommune, til Ekstra Bladet.

Står klar, når vaccinerne frigives

Den 17. december fortalte formanden for Social- og Sundhedsudvalget i Ishøj Kommune, Merete Amdisen (S), og formanden for Familie- og Forebyggelsesudvalget i Herlev Kommune, Gitte Friberg Bomholdt (S) til TV 2 Lorry, at kommunerne forventede at modtage vaccinerne som de første.

- Tirsdag (den 15. december, red.) fik jeg oplyst fra Kommunernes Landsforening, at det forventeligt ville blive plejecentrene i Ishøj Kommune, der får vaccinationer, som nogle af de første i Hovedstadsområdet, lød det fra Merete Amdisen til TV 2 Lorry.

Helt konkret havde Ishøj Kommune fået at vide, at de skal have “rammer og aftaler” på plads den 22. december, så de er klar, når vaccinen frigives.

Udvalgsformand Merete Amdisen forventer, at alle beboere på kommunens to plejehjem Torsbo og Kærbo er vaccineret inden nytår.

Hårdest ramt i landet

Ishøj Kommune er den kommune i landet med det højeste såkaldte incidenstal - altså flest smittede per 100.000 borgere. 

Derfor overrasker det heller ikke Merete Amdisen, at netop vestegnskommunen kommer forrest i køen til vaccine. Men nyheden vækker glæde i kommunen.

- Jeg er glad for det, for det betyder, at vi ret hurtigt kan komme i gang med at vaccinere vores sårbare ældre, og på den måde få etableret en normal hverdag med blandt andet besøg, siger Merete Amdisen.

Lidt længere nordpå i Herlev Kommune lød meldingen den 17. december fra udvalgsformand Gitte Friberg Bomholdt, at beboere og frontpersonale på kommunens tre plejehjem Lærkegaard, Lille Birkholm og Herlevgaard vil blive vaccineret to døgn, efter at vaccinen er godkendt.

- Det er indtil videre planen, at vi vil kunne begynde at vaccinere fra den 23. december. Det er det, jeg er blevet oplyst af forvaltningen, sagde hun til TV 2 Lorry.

Meget glade

Herlev Kommune er tirsdag den syvende hårdest ramte kommune i landet med 729 smittetilfælde per 100.000 indbyggere inden for den seneste uge.

- Vi har haft et af landets højeste smittetal og haft smitte på enkelte af vores plejehjem. Så vi er meget glade for, hvis vi kommer hurtigt i gang med vaccinen, siger Gitte Friberg Bomholdt.

Hun er endnu ikke informeret om, hvem der kommer til at stå for vaccineringen af plejehjemsbeboere og plejehjemspersonale på Herlevs tre plejehjem.

I Ishøj vil det helt konkret være plejehjemslægen, der vil stå for vaccinationen, lyder det fra udvalgsformand Merete Amdisen.

Ishøj Kommune er i disse dage i fuld gang med at indhente de nødvendige tilladelser fra beboerne på plejehjemmene, så der kan vaccineres hurtigst muligt.

KL: Kommuner med højeste smittetal først i køen

TV 2 Lorry rettede i sidste uge henvendelse til Kommunernes Landsforening (KL) og spurgte til, hvilke kommuner der står først i køen til coronavacciner til plejehjem.

I et skriftligt svar udtaler KL-direktør, Christian Harsløf, at det er Sundhedsstyrelsen, der lægger strategien, og at vaccinerne fordeles i prioriteret rækkefølge ud fra en række kriterier. 

- Forrest i køen står kommunerne med de højeste smittetal. Her starter vaccinationerne så på de største plejehjem. Hvis det største plejehjem af en eller anden grund ikke er parat, begynder indsatsen på det næststørste plejehjem, siger Christian Harsløf til TV 2 Lorry.

De ti hårdest ramte kommuner i landet er i øjeblikket Ishøj, Albertslund, Ballerup, Greve, Vallensbæk, København, Herlev, Frederiksberg, Dragør og Rødovre.


Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

cl-corona

Ni gymnasieelever smittet til fodbold-aften - nu er kommune faretruende tæt på at lukke ned

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

Sogne Corona

Overblik: Er dit sogn i fare for at blive lukket ned?

20210312-114104-A-1920x1280we

Tivoli ønsker hjælp til nødlidende København med sommerpakke

Ishøj

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere