DF: Butikker skal have lov til at dele overvågning på Facebook

Det er ikke i orden, at butiksejere risikerer en bøde, hvis de offentliggør overvågningsbilleder af butikstyve, siger Dansk Folkeparti.

- Jeg ser det som moderne nabohjælp.

Sådan lyder det i dag fra skatteordfører for Dansk Folkeparti, Dennis Flydtkjær, der også sidder i retsudvalget.

I den seneste tid har der været flere sager, hvor butiksejere har valgt selv at lægge overvågningsmateriale fra butikstyverier på Facebook, uden at politiet har været med i den beslutning.

Det er ulovligt og kan give en bødestraf. Men det kan ikke være rigtigt, mener Dansk Folkeparti.

Butiksejerne har oplevet, at politiet ikke er gået ud med det, eller at det er gået langsomt, og så har de selv delt det og fået en bøde. Det er ærgerligt, for de skal have hjælp i stedet.

Jeg ser det som moderne nabohjælp, hvor de sociale medier er et værktøj til at beskytte hinanden. Det er urimeligt, at de ser deres butikker bliver plyndret igen og igen, siger Dennis Flydtkjær.

Politiets opgave

Justitsminister Søren Pape Poulsen er uenig i, at butiksejerne selv skal have lov til at tage beslutningen.

quote Vi lever i et retssamfund, og det nytter ikke noget, at det er folk, der selv tager stilling til, hvad der skal offentliggøres om mulige kriminelle.

Søren Pape Poulsen, Justitsminister, Konservative

- Vi lever i et retssamfund, og det nytter ikke noget, at det er folk, der selv tager stilling til, hvad der skal offentliggøres om mulige kriminelle. Det er politiet, og de skal så lægge det hurtigt frem, siger han.

Dennis Flydtkjær mener dog ikke, at det går udover retssikkerheden, når butiksejerne lægger materialet op.

- Det er stadig politiet, der skal behandle sagen, og domstolen, der skal give en dom. Men det handler om at få de her sager opklaret hurtigst muligt, og hvorfor så ikke bruge de muligheder, man har. Man kan se, at de hurtigt har fået nogle navne frem i de tilfælde, hvor det er sket, fortæller han.

Langsom behandling

Justitsministeren er klar over, at der har været sager, hvor der er gået lang tid, før politiet har lagt videoovervågningen ud.

TV 2 Lorry har tidligere omtalt flere sager, hvor butiksejere har offentliggjort overvågningsbilleder af butikstyve, selvom det er ulovligt. De har netop efterspurgt en lovliggørelse af muligheden for at offentliggøre overvågning af butikstyvene.

Men justitsministeren mener ikke, at butiksejerne skal have lov til at bestemme, hvad der skal lægges ud.

- Der har været nogle helt groteske eksempler på langsom behandling af overvågning, og derfor har jeg indskærpet over for politiet, at man hurtigt skal tage stilling til, om man kan lægge de her billeder ud. Men vi kan bare ikke have et retssamfund, hvor man selv beslutter, hvilke mennesker der skal hænges ud for eventuel kriminalitet, fastslår Søren Pape Poulsen.

Dennis Flydtkjær mener dog ikke, at der er risiko for, at de forkerte mennesker bliver hængt ud på sociale medier.

- I de videoer, der bliver lagt ud, så er der ikke så meget at være i tvivl om. Det skal være de sager, hvor det er åbenlyst, at det er folk, der har stjålet, siger han.

Udover tilladelse til at dele billeder på sociale medier, så ønsker Dansk Folkepartis blandt andet også, at butikkerne kan få betalt for privatovervågning af det offentlige.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

Set fra Nørrebro

Fra skumle hjørner til genbrugsgranit: Sådan skal Nørrebro-plads se ud

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere