Her dræber løse hunde et rådyr: -Det lignede noget fra Discovery Channel

To hunde angreb og dræbte fredag et rådyr ved Kalvebod Fælled. Årstiden betyder, at der er risiko for at dyret har lam, der nu sulter ihjel.

Opdatering
Clock15. maj 2021, kl. 17:05
En læser har gjort os opmærksomme på, at angrebet på rådyret rent faktisk skete i et område, hvor hunde gerne må løbe frit. Naturstyrelsen fastholder dog, at ejeren til enhver tid skal have kontrol over hundene. Det samme oplyser Tårnby Kommune. Artiklen er opdateret i sidste tredjedel.

Et rådyr blev fredag eftermiddag jagtet og dræbt af to løse hunde ved Hilversumvej ud for Kalvebod Fælled -  nord for Dragør Kommune. Flere mennesker var vidne til hundenes blodrus, og en af dem var Farhan Boota, der tog billedet over denne artikel. Han beskriver oplevelsen som rystende.

- Jeg løber og cykler tit i området. Det har jeg gjort i mange år. Og normalt har der ikke været problemer med hunde. Folk har dem i snor eller er tæt på hunden. Men sådan var det ikke i går. Da jeg kom hen til området så jeg de her to løse hunde, der jagtede et rådyr, fortæller han til TV2 Lorry.

quote Rådyret skreg, og den ene hund fik fat i struben på det, mens den anden havde fat i bagdelen på dyret.

Farhan Boota, vidne.

Han prøvede at se, om der var en ejer til hundene i nærheden, men det var der ikke. Og han cyklede derfor tættere på.

Blodrus

- Så kunne jeg høre en masse postyr. Dådyret var løbet væk fra de små bakker, der er i området, og så blev det standset af et hegn, hvor hundene indhentede det og fik fat i det. Rådyret skreg, og den ene hund fik fat i struben på det, mens den anden havde fat i bagdelen på dyret. Jeg råbte og skreg og ringede med min cykelklokke, men de reagerede overhovedet ikke. Det var tydeligt, at de var i en blodrus, fortæller han.

Farhan Boota forklarer, at da hundene havde fået rådyret slået ihjel, begyndte de at slæbe det ind på et græsområde lige ved siden af.

- Der kom et andet vidne, som råbte til mig, at jeg ikke skulle gå for tæt på. Jeg spurgte, om det var hans hunde, men det var det ikke. Så ringede jeg 112, og efter noget tid, så kom både politiet og også hundenes ejer. Men hvad der så sker, ved jeg ikke. Han får vel en bøde, lyder det fra Farhan Boota, der stadig er rystet efter det brutale syn på Fælleden.

Kampagne om hunde i snor

Naturstyrelsen fører i øjeblikket kampagne om, at hundeejere husker at holde deres dyr i snor, for de har talrige eksempler på at det går galt, når løse hunde støder på enten vilde dyr eller får i i indhegninger. Onsdag kunne TV2 Lorry for eksempel fortælle om, hvordan løse hunde gang på gang angriber får i et indhegnet naturområde i Avedøre. Og årstiden betyder, at mange vilde dyr er ekstra sårbare lige nu.

quote Det er kraftedeme noget svineri.

Sven Norup, Vildtkonsulent, Naturstyrelsen.

TV2 Lorry har sendt Farhan Bootas billede af de to hunde og rådyret til Sven Norup, der er vildtkonsulent i Naturstyrelsen.

- Det er kraftedeme noget svineri, lyder hans spontane reaktion, da han ser billedet - og så tilføjer han:

- Det er desværre det, der kan ske, når to løse hunde løber rundt sammen. En enkelt hund ville ikke kunne tage et rådyr, og det er en helt katastrofal årstid for den slags lige nu. Rådyrene har lam, og fuglene har unger. Når hundene løber frit, flygter dyrene. Og de bruger så meget energi på at være agtsomme, at de ikke har ro til at søge føde og opretholde livet, siger han.

Sven Norup vurderer ud fra billedet, at der er tale om en rå.

- Og på den her tid af året kan det meget vel betyde, at der nu ligger to lam et sted og sulter ihjel, siger han.

Sven Norup opfordrer til, at hundeejerne husker færdselsreglerne.

- Og det er, at hvis man færdes med sin hund i naturen, så skal den være i snor. Og så er der undtagelser - nemlig hundeskovene, hvor hundene har fortrinsret på bekostning af det vilde dyreliv. Og hvis man ikke vil bruge en hundeskov - så må man købe sin egen skov, hvor man kan gøre, som man vil, siger Sven Norup.

Han henviser til hjemmesiden udinaturen, hvor man kan finde oversigter over landets hundeskove.

Opdatering: En læser har efter denne artikels oprindelige publicering gjort os opmærksomme på, at det område, der er tale om, rent faktisk er et fritløbsområde for hunde. Området går i daglig tale under navnet Skaftet.

Sven Norup siger:

- Når man lufter sin hund i et hundeområde, skal man kunne se sin hund. Og man skal kunne kalde den til sig. Hvis hundeejeren har været vidende om, hvad der er foregår, så er det jo endnu værre. Selv om det kan ske,  at en hund stikker af, så kan kan man altså ikke bare skippe sin hund af i et hundeområde, og så lade den jagte vilde dyr.

Om området Skaftet og hunde skriver Tårnby Kommune på sin hjemmeside:

- Hunde må løbe frit på kommunens fritløbsområder. Du skal dog have fuld kontrol over din hund.

Politiet vurderer sigtelse

Imens sidder Farhan Boota på Amager og synes, at fredagens oplevelse var lidt for meget vild natur.

- Det lignede en eller anden scene fra Discovery Channel, hvor man ser vilde dyr på TV. Og jeg kan ikke lade være med at tænke på, at de to hunde lige så godt kunne have fået fat i et barn. Der er jo mange børnefamilier, der også bruger området, forklarer han.

Københavns Politi bekræfter over for TV2 Lorry, at de fredag rykkede ud til episoden. De fortæller også, at de kender identiteten på hundenes ejer, og at de i øjeblikket vurderes, hvad han skal sigtes for. Politiet kan ikke vurdere, om sagen for konsekvenser for hundene.