Rålam fundet blødende i naturpark: "Det er mangel på respekt for naturen"

Et rålam er muligvis blevet skambidt i Hedeland Naturpark. Direktøren oplever, at mange hundeejere ikke respekterer naturen, når de ikke holder deres hunde i snor.

Et rålam, der blødte fra halsen, blev mandag morgen kørt med dyreambulancen ind til Dyrenes Beskyttelse.

Rålammet blev fundet i Hedeland Naturpark ved Vindinge nær Roskilde.

quote Jeg så denne her lille bambi krøllet sammen midt på stien. Der var et eller andet galt med den, kunne jeg se.

Sofie Hansen

Sofie Hansen fandt rålammet og tilkaldte hjælp. Hun tror, at rålammet blev skambidt af en hund.

- Jeg kom gående mandag formiddag med mine to hunde i snor, da jeg så denne her lille bambi krøllet sammen midt på stien. Der var et eller andet galt med den, kunne jeg se. Den lå der med åben mund og blod ud af munden. Jeg er helt sikker på, at den led, siger hun.

Ved nærmere eftersyn så hun, at rålammet havde to sår på hver side af hovedet, og da den forsøgte at rejse sig op, så hun, at den også havde slået sit ben, som den ikke kunne støtte sig på.

- Først tænkte jeg, at den var blevet skudt, men da jeg så sårene på begge sider af hovedet og det ødelagte ben, blev jeg ret sikker på, at den måtte være blevet skambidt af en hund, siger hun.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Her ses rålammet, der havde sår på begge sider af hovedet og et skade ben, som det ikke kunne støtte på.
Her ses rålammet, der havde sår på begge sider af hovedet og et skade ben, som det ikke kunne støtte på.
Foto: Privatfoto - Sofie Hansen

Hun kontaktede Dyrenes Beskyttelse, der hentede rålammet og efterfølgende aflivede det. Det oplyser Dyrenes Beskyttelse til TV 2 Lorry.

Dyrenes Beskyttelse er ikke helt sikker på, hvad der er sket med dyret, men enten er det blevet skambidt, eller også er det blevet skudt, lyder det.

Stort problem med fritløbende hunde

I Hedeland Naturpark er det ikke tilladt at have hunde gående frit uden snor, og det står tydeligt på parkeringspladserne.

Alligevel oplever Sofie Hansen ofte, at hundeejerne ikke respekterer det. Det samme bekræfter direktør ved Hedeland Naturpark, Tina Vesth.

- Der er alt for mange, der går med deres hunde løse. Det er mangel på respekt for naturen, og det er et problem på flere områder: For naturen, for vores vilde liv som fugle og rådyr, og for de gæster, der er bange for hundene, siger hun til TV 2 Lorry.

- I Hedeland Naturpark har vi yderligere mange ryttere – også mange børn og unge. Her oplever vi ofte at de løse hunde løber efter hestene og skræmmer dem. Hesten er et flugtdyr og bliver de bange for den løse hund kan det få fatale følger hvis hesten løber løbsk og rytteren bliver kastet af, tilføjer Tina Vesth..

quote Det var et mildt tilfælde. Nogle hundeejere er decideret truende overfor vores vagter, når de beder dem om, at give hunden snor på. Det er uacceptabelt.

Tina Vesth, direktør i Hedeland Naturpark

Mange forskellige typer mennesker respekterer ikke reglerne:

- Det kan være folk, der går en tur med deres familiehund, der glemmer, at deres hund er et rovdyr. Men det kan også være jægere, der mener, at de er i deres gode ret til at træne deres jagthunde ved for eksempel at skræmme vildtet op, siger Tina Vesth.

Mens TV 2 Lorry snakker med Tina Vesth, går hun i Hedeland Naturpark, og her støder hun på en hundeejer, der ikke har sin hund i snor, som hun venligt husker på, at hunden skal være i snor. Vedkommende siger: "I know – men min hund gør ikke noget."

Efter lidt snakken accepterer hundeejeren dog og giver hunden snor på. Dette sker tit – desværre så tager hundeejeren ofte snoren af, så snart de tror, de er ude for synsvidde.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Et skambidt rålam i naturpark Hedeland er bare seneste symptom på, at løse hunde udgør et stort problem, lyder det fra direktør i Hedeland Naturpark, Tina Vesth.

- Det var et mildt tilfælde. Nogle hundeejere er decideret truende overfor vores vagter, når de beder dem om at give hunden snor på. Det er uacceptabelt. Hvis man ønsker at gå med løs hund, så må man gøre det i hundeskovene, siger hun.

- Og det her er jo ikke bare et problem i Hedeland. Det er problem mange steder, siger hun.

Faktisk ligger der tre hundeskove i Hedeland, hvor man må have sin hund gående frit.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er rålammet enten blevet sskambidt eller skudt. Sofie Hansen er ikke i tvivl om, at det er blevet skambidt.
Ifølge Dyrenes Beskyttelse er rålammet enten blevet sskambidt eller skudt. Sofie Hansen er ikke i tvivl om, at det er blevet skambidt.
Foto: Privatfoto - Sofie Hansen

Har du hund med, så husk at...

Glad for at problemet tages op

Det er ikke hverdagskost, at et rådyr bliver skambidt i Hedeland, men Tina Vesth har før set det slå klik for en Golden Retriever, der bed et rådyr ihjel. Det var til gengæld i en hundepark, hvor et rådyr havde forvildet sig ind.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt om episoder, hvor rådyr, høns og får er blevet skambidt. Et af de grimmere eksempler er fra Avedøresletten i Hvidovre, hvor et får fik bidt snuden helt af.

- Hundeejere kan slet ikke forestille sig, at deres søde hund kan gøre noget så grumt. Men når den først får blodfært, så slår det klik, siger hun.

quote Jeg har kigget på billederne mange gange siden, og jeg får et stik i hjertet

Sofie Hansen

Om der i dette tilfælde er tale om et skambidt rålam eller et skud, ved Tina Vesth ikke, men hun tvivler på, at nogen ville skyde et rålam. Derudover oplever hun ikke, at der er problemer med krybskytteri i Hedeland.

Under alle omstændigheder er hun glad for, at der bliver sat fokus på, at hunde skal i snor.

- Jeg er glad for, at I tager det op, selvom anledningen er rigtig uheldig, siger hun.

Sofie Hansen, der fandt rålammet, har efterfølgende delt billeder af det blødende dyr på flere Facebook-grupper - blandt andet "Det sker i Vindinge"-gruppen, og opslaget har fået knapt 1.000 reaktioner allerede. Og det glæder Sofie, at problematikken får opmærksomhed.

- Hvis jeg kan gøre noget for at sætte noget i gang, så er jeg glad for det. Jeg er overrasket over, at så mange har reageret på opslaget. Mange er enige i, at det er nogle fjolser, der ikke kan forstå, at der er en mening med, at man skal have sin hund i snor, siger hun.

Sofie Hansen er glad for at høre, at rålammet blev aflivet og slap for at lide mere. Men oplevelsen har alligevel sat sig fast i hende.

- Jeg synes, det er rigtig skidt. Jeg bliver da ked af det. Jeg har kigget på billederne mange gange siden, og jeg får et stik i hjertet, siger hun.

Hedeland Naturpark