Spørg os: Hvordan får man at vide, om man er smittet med corona-varianten Omikron?

Smitten med corona-varianten Omikron stiger, og Sundhedsstyrelsen anbefaler nærkontakter af denne variation at gå i isolation. Men hvornår ved man, om man er smittet med Omikron eller en anden variant?


- Hvordan finder jeg ud af hvilken type Corona jeg er blevet smittet med?

Det spørgsmål har naget Laila fra Herlev. 

Hun blev konstateret positiv med covid-19 for 12 dage siden, og vil gerne vide, hvilken type det er. 

Er det den berygtede variant Omikron, smitter den mere, og er der er skrappere anbefalinger for nærkontakter?

Vi har undersøgt sagen!

HURTIGE SVAR

Svar efter 1-2 dage

Når man får en positiv test, undersøger Statens Serum Institut efterfølgende det positive svar, hvor det afgøres, hvilken variant personen er smittet med.

Viser resultatet, at personen er smittet med Omikron sender Statens Serum Institut resultatet til Styrelsen for Patientsikkerhed som giver personen besked i eBoks. Det tager i øjeblikket ét til to døgn.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at de tidligere har ringet til de personer, der er smittet med Omikron. Grunden den udbredte smitte er de nu gået over til at sende brev til borgerne i stedet.

Nye regler for nærkontakter

Får man den ærgerlige besked om, at man er testet positiv for covid-19, er der pludselig mange ting at tænke på. 

Én af dem er de personer, man har været tæt kontakt med, som altså også skal oplyses om smitten. 

Før gjaldt der særlige regler for nærkontakter til Omikron-smittede, men Sundhedsstyrelsen har den 20. december ændret definitionen af nærkontakter. 

Ændringen sker efter både danske og udenlandske undersøgelser har vist, at langt de fleste, der smittes, smittes i hjemmet, og inden for de første 4 dage efter, de har været udsat for smitte. 

- Nære kontakter defineres derfor fremover kun som dem, der er udsat for smitte i hjemmet. De skal isolere sig og testes på 4. og 6. dagen, uanset hvilken variant der er tale om, oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse

De kan bryde selvisolationen, hvis de får en negativ test på dag 4.

Har man modtaget 3. stik behøver man ikke gå i isolation. 

- Der anbefales PCR-test på 4.dagen, og på grund af en stor efterspørgsel på PCR-test i øjeblikket, anbefales en hurtigtest på 6. dagen. 

Personer der har været udsat for smitte udenfor hjemmet, skal lade sig teste, men behøver ikke gå i selvisolation. 

Nærkontakt til smittet

Delta er stadig dominerende

Har du været smittet med covid-19 og ikke modtaget brev i din eBoks om Omikronvarianten, er du med stor sandsynlighed sluppet for den nye variant.

Er du ikke smittet med Omikronvarianten, er du højst sandsynligt smittet med deltavarianten.

Ifølge Sundhedsministeriet vil det dog ikke vare længe før Omikron overtager.

"Delta er stadig dominerende lidt endnu, men Statens Serum Institut estimerer, at den kun vokser med cirka 3 procent om dagen. Til sammenligning estimeres Omikron til at have en vækstrate på cirka 51 procent om dagen i Region Hovedstaden. Derfor forventes, Omikron at overtage epidemien om kort tid", skriver ministeriet på deres hjemmeside.

Den 19. december var der i alt 18.753 registrerede smittede med Omikronvarianten.

Tak til Laila for spørgsmålet - og husk at reglerne for isolation igen kan ændres efter denne artikel er udgivet. Søg derfor også altid efter den nyeste information hos Sundhedsstyrelsen.dk eller Coronasmitte.dk.Hvad undrer du dig over?

Seneste Spørg Os artikler