Nu er det slut med at modtage SMS’er om natten fra Digital Post

Mandag lancerer Digitaliseringsstyrelsen en ny løsning, der sikrer, at ingen borgere vil modtage adviserings SMS’er fra Digital Post i aften- og nattetimerne. Det glæder spørger Marianne Sonne.


- Her har jeg modtaget en klokken 1, og her er en fra klokken 22 og en fra halv et. Så er der sørme også en fra klokken 2!

Sådan lyder det, når Marianne Sonne fra Helsinge gennemgår SMS-beskederne fra Digital Post på sin mobil.

Hun er efterhånden godt træt af at blive vækket af natlige SMS’er om, at hun skal tjekke beskeder fra det offentlige og kommunale i sin E-boks. Derfor har hun skrevet til os via Spørg Os:

- Hvorfor er det, at offentlige og kommunale instanser sender SMS’er til os midt om natten, for at få os til at logge på E-boks? Jeg kunne godt tænke mig, at Digitaliseringsstyrelsen overvejede at sende dem på hverdage mellem 8 og 16, skriver hun.

Og hun står ikke alene med sin undren. På tv2lorry.dk har spørgsmålet fået hele 4.015 stemmer i den pågældende uges Spørg Os-afstemning.

Svaret på Mariannes spørgsmål skal findes hos Digitaliseringsstyrelsen, som også er afsender af Digital Post-SMS’erne. Ifølge Digitaliseringsstyrelsens vicedirektør, Adam Lebech, er det oftest tekniske problemer, der gør, at borgerne modtager SMS’erne om natten.

- Der kan være situationer, hvor der for eksempel er SMS-køer eller netværksproblemer, der gør, at adviserings SMS’erne bliver sendt om natten. Nogle gange kan der være noget i systemet, der gør, at SMS'erne bliver sendt i ydertimerne, siger han og fortsætter:

- Det kan også være noget hos ens egen teleudbyder, der er årsagen til at beskederne først når frem til modtageren om natten, siger Adam Lebech.

SMS’er om natten skaber bekymring

Ifølge Torben Bechmann Jensen, der er lektor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, kan det at modtage adviserings på SMS om natten skabe både bekymring og frygt - særligt for nogle af samfundets borgere.

- For de mennesker, der er pressede på forskellige måder; måske er de stressede eller angste, eller måske lider de af andre mentale problemer, kan det være meget forstyrrende og intervenerende, hvis der er nogle, der kontakter én om natten, og man kan blive bekymret, siger Torben Bechmann Jensen.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Følg med på Spørg Os siden

Han mener derudover, at de natlige adviserings SMS’er fra Digital Post er en unødvendig forstyrrelse, og at de skaber en uligevægt i kommunikationen mellem borgerne og de offentlige instanser.

- Der er et misforhold på den måde, at hvis det offentlige kan kontakte én på alle tider af døgnet, så kunne man jo forvente, at man også selv som borger kunne kontakte det offentlige på alle tider af døgnet. Men det kan man ikke, siger Torben Bechmann Jensen.

Marianne Sonne kan nikke genkendende til de konsekvenser, som SMS’erne kan bringe med sig. Hun har i perioder haft mobilen liggende ved sengen, da hun har haft venner, der har været alvorligt syge.

- Én ting er, at man vågner af dem. Noget andet er de tanker og bekymringer, som SMS’erne sætter gang i. Man tror jo straks, at der er sket noget alvorligt, fortæller Marianne Sonne.

Hos Digitaliseringsstyrelsen er de opmærksomme på SMS'ernes negative påvirkning af borgerne. Derfor indførte de sidste år en løsning, hvor borgerne selv kan afmelde adviserings SMS‘er i tidsrummet fra klokken 21 til 7.30. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Man har tidligere kunne afmelde adviserings-SMS'er fra Digital Post i aften- og nattetimerne.
Man har tidligere kunne afmelde adviserings-SMS'er fra Digital Post i aften- og nattetimerne.
Foto: E-boks.dk

Ny løsning fikser problemet

Hos Digitaliseringsstyrelsen har de flere gange haft problemerne med de natlige adviserings SMS’er oppe at vende. Det har ført til, at det fra mandag d. 21. marts er slut med at modtage beskeder fra Digital Post i aften- og nattetimerne.

- Det er en stor udfordring for mange at modtage de her SMS'er om natten. Det har vi lyttet til. Nu lancerer vi en ny løsning til Digital Post, som gør, at man ikke får SMS'er mellem klokken 18 og 8, siger Adam Lebech og fortsætter:

- Det er meget vigtigt for mange ikke at blive forstyrret om aftenen eller om natten af SMS'er. Derfor har vi lavet en løsning, hvor man ikke får den forstyrrelse, siger Adam Lebech.

- Jeg synes, at det er en god idé. Det skulle nok have været sket noget før, men det er da godt, at det sker nu, siger Torben Bechmann Jensen.

Marianne Sonne, som stillede spørgsmålet, er glad for løsningen:

- Det synes jeg er dejligt at høre. En rigtig god nyhed, for så kan vi gå foråret i møde og være glade alle sammen, siger Marianne Sonne. 

Fremover kan du åbne din digitale post på den nye hjemmeside mit.dk.

Med den nye løsning kan man læse Digital Post fra det offentlige og det private flere forskellige steder og ikke kun i E-boks.

Tak til Marianne Sonne for spørgsmålet!

Se tv-indslaget med Marianne Sonne og jagten på logikken i de natlige sms'er om ny i e-boks


Hvad undrer du dig over?

Seneste Spørg Os artikler