Spørg Os: Ved hvilken fart begynder 'vanvidskørsel'?

Nu er det snart et år siden, begrebet 'vanvidskørsel' blev officielt. I mellemtiden har halvdelen af politikredsene i hovedstadsområdet mistet overblikket over, hvor mange biler de beslaglægger.


For nyligt kunne vi fortælle, at Midt- og Vestsjællands Politi troppede op en fredag aften hos en ung mand fra Greve og beslaglagde hans mors bil.

Det var nemlig i morens bil, at den 18-årige aftenen inden var blevet blitzet på Greve Strandvej med en hastighed på 115 km/t i en zone, hvor man kun må køre 50 km/t.

Med en fart på 130 procent over det tilladte, blev den 18-åriges ræs kategoriseret som 'vanvidskørsel', og så ryger køretøjet med det samme.

Man forstår måske godt, at Greve Strandvej frister til at køre ræs, men det er byzone med 50 km/t.
Man forstår måske godt, at Greve Strandvej frister til at køre ræs, men det er byzone med 50 km/t.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Sager som den her har fået Jens fra Taastrup til at skrive til os gennem Spørg Os:

- Hvis der er skiltet med 30 km i timen, og man kører 60, er det så betegnet som vanvidskørsel?  Og risikerer man at få beslaglagt sin bil, spørger han. 

Det her er et af vores Hurtige Svar

Nyt begreb

Den 23. marts 2021 blev ordet 'vanvidskørsel' en officiel betegnelse, da folketinget vedtog lovforslag L127 om 'Skærpet indsats mod vanvidskørsel'

Fjorten dage efter at loven trådte i kraft den 31. marts,  havde politiet beslaglagt 32 biler, fordi føreren havde kørt 'vanvidskørsel', typisk 100% hurtigere end det tilladte på stedet eller over 200 km/t.

Det korte svar

Så det korte svar på Jens' spørgsmål om, hvorvidt man kan blive dømt for vanvidskørsel, når man triller af sted med 60 km/t. er som udgangspunkt 'nej'.

Med mindre man kører 'særligt hensynsløst', eller med en promille på over 2,0, for så er der ingen nedre hastighedsgrænse.

Ellers skal speedometeret op over 100 km/t, før vi er ude i regeringens definition af 'vanvid' alene målt på farten.

Det her kaldes 'vanvidskørsel'

Straffen for 'vanvidskørsel'

Den nye lovgivning gør det muligt for politiet at beslaglægge et køretøj, der er brugt til såkaldt vanvidskørsel. Også selvom føreren ikke er ejeren af køretøjet, og hvis den er lånt eller leaset.

Derudover er straffen blevet skærpet fra bøde og frakendelse af kørekortet til fængsel ved de groveste hastighedsforseelser.

Se eller gense Københavns Politis første erfaringer med 'vanvidskørsel' i videoen nedenfor:

Politiet har i løbet af Påsken haft travlt med at beslaglægge biler, hvor førerene har kørt vanvidskørsel.

Jævn strøm af beslaglæggelser

Rigspolitiet sendte sin sidste samlede opgørelse ud i oktober 2021. 

På det tidspunkt havde de fire politikredse i hovedstadsområdet beslaglagt hele 181 biler på grund af 'vanvidskørsel' siden loven trådte i kraft sidst i marts samme år.

I dag skal hver politikreds hente tallene frem hver for sig, så vi har spurgt de fire politikredse, som hovedstadsområdet er delt ind i, hvad status er. 

Tre af de fire politikredse i Hovedstadsområdet har lavet en opgørelse til TV 2 Lorry og lander på tilsammen 185 beslagagte biler. 

Københavns Politi har brugt tid på at undersøge, hvad der skal til for at finde tallet, men har vurderet, at ressourceforbruget ved søgningen overstiger værdien for os borgere af en viden om udviklingen.

Se antallet af beslaglæggelser i boksen nedenunder.

Beslaglagte biler i hovedstadsområdet

Sådan kommer tallene frem

Københavns Politi oplyser til os, at kredsen ikke opgør de aktuelle beslaglæggelser på grund af vanvidskørsel, fordi fænomenet ikke har en gerningskode.

Nordsjællands Politi forklarer, at det behøver man heller ikke:

- Politiets sagsbehandlingssystem, POLSAS, indeholder mulighed for at tilknytte en såkaldt ”søgenøgle” til sager om vanvidskørsel.

Søgenøgler er foruddefinerede informationsbærende korte sætninger eller ord, der tilknyttes den enkelte sag og anvendes til hurtig søgning og sammenstilling af sager af samme karakter, Nordsjællands Politi til TV 2 Lorry.

Rigspolitiet overvåger ikke længere udviklingen i beslaglæggelse af biler for 'vanvidskørsel', så nu er det op til politikredsene, om de vil opgøre antallet eller ikke.
Rigspolitiet overvåger ikke længere udviklingen i beslaglæggelse af biler for 'vanvidskørsel', så nu er det op til politikredsene, om de vil opgøre antallet eller ikke.
Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

- Søgenøgler er dynamiske og tilrettes løbende i forhold til nye oplysninger i sagen.

Søgenøglerne består af f.eks. modusord, som kan tilknyttes sagen, hvilket skal medvirke til at ensarte søgekriterierne, og dermed gøre det nemmere at finde sager frem, hvor modus operandi er ens. 

De er kun oprettet til de gerningskoder eller sagsområder, hvor der er skønnet et nationalt behov for systematisk registrering af eksempelvis modus, koster og særlige kendetegn.

Sager vedrørende vanvidskørsel skal tilknyttes søgenøglen ”vanvidskørsel”, oplyser Nordsjællands Politi til os.

Hvad sker der med bilerne?

Det har vi undersøgt her:

Hvordan har folk kørt?

Se, hvad der ligger bag dommene i Midt- og Vestsjællands Politi her:

Tak til Jens for spørgsmålet!


Find mere om
Hvad undrer du dig over?

Seneste Spørg Os artikler