Nationalpark gentager succes: Nu kan du igen låne kanoer til sejltur på fjorden

Sidste år viste tiltaget med gratis kanoudlån ved Roskilde Fjord sig vældig populært. Nu genindfører Nationalpark Skjoldungernes Land konceptet.

Det er igen muligt at opleve en af Danmarks fem nationalparker fra søsiden.

Nationalpark Skjoldungernes Land i Roskilde og Lejre Kommune gentager succesen fra sidste år, hvor parkens besøgende kunne krydre visittet ved at sejle en tur i Roskilde Fjord.

Parkens ansatte har netop lagt kanoerne frem ved Gershøj og Møllekrogen på den vestlige side af fjorden. Fra de to udsejlingssteder kan interesserede kvit og frit snuppe en kano – hvis der da er nogle ledige – og se den blå del af nationalparken tæt på.

Det skriver Nationalpark Skjoldungernes Land i en pressemeddelelse.

- Sidste år oplevede vi, at kanoerne hurtigt blev populære, og at de gav rigtig mange gode oplevelser på fjorden. Det håber vi, de vil gøre igen i år, udtaler Mikkel Eeg, der leder parkens Projekt Fjordland, som handler om at udvikle friluftslivet på og omkring fjorden.

Genvej via fjorden

I alt seks kanoer har parken lagt ud, og med nationalparkens logo og farver påmalet burde de ikke være til at tage fejl af.

Kanoerne ligger placeret ved vandreruten Fjordstien. Med ordningen er det muligt at låne en kano til at sejle mellem Gershøj og Møllekrogen og på den måde skyde genvej til vands for derefter at fortsætte vandreturen videre ad Fjordstien.

Fjordens øer og holme skal man dog holde sig fra. Her er det øen Elleore, hvor der tidligere har været rapporteret en del uhensigtsmæssig færdsel i fuglenes yngletid.
Fjordens øer og holme skal man dog holde sig fra. Her er det øen Elleore, hvor der tidligere har været rapporteret en del uhensigtsmæssig færdsel i fuglenes yngletid.
Foto: Christina Gejel Nielsen

Som noget nyt er kanoerne i år gratis at bruge. Sidste år var det nødvendigt at medbringe en 20-krone for at låse kanoerne op – ligesom i en indkøbsvogn. Men på grund af hærværk mod lånemekanismen sidste år er denne i år sløjfet.

- Det betyder, at vi må have tillid til, at dem, der låner kanoerne, også trækker dem op og lægger dem tilbage i stativet, sådan at de ikke driver væk ved første højvande eller fyldes med regnvand. Det er afgørende, at brugere af kanoerne lægger alt forsvarligt på plads, så det ikke forsvinder, siger Mikkel Eeg.

GPS skal forhindre, at fuglelivet forstyrres

Nationalparken har udstyret kanoerne med GPS og opsat skilte og kort for at sikre, at dem, der låner kanoerne, ikke kommer for tæt på fjorden sårbare natur. For eksempel må man ikke sejle tættere end 50 meter på øerne fra 1. april til 15. juli på grund af fuglenes yngletid.

Det sker, fordi Roskilde Fjord er nemlig udpeget som et fuglebeskyttelsesområde, hvor fjordens øer og holme er vigtige yngleområder for en række arter som edderfugle, terner og klyder, oplyser nationalparken.

For at sikre fuglene mod forstyrrelser samler nationalparken via GPS-sendere i kanoerne viden om, hvor de bliver sejlet hen.

- Viden om kanoernes færdsel er vigtig, hvis vi på sigt vil udbrede det her til andre steder i nationalparken. Vi skal kunne vise, at det foregår på en bæredygtig måde. Det vil sige, at det ikke har negative konsekvenser for fuglene, siger Mikkel Eeg.

Vil man have fat i en kano, kræver det dog held og timing, for konceptet er først-til-mølle. Og man kan heller ikke være sikker på, at der ligger tre kanoer i Gershøj og tre i Møllekrogen, for kanoerne kan nemlig lånes det ene sted og afleveres det andet sted.

De seks kanoer er til rådighed frem til 30. september, hvor de tages op for vinteren.

TV 2 Lorry har også været en tur på eventyr i Roskilde Fjord. For et par uger siden besøgte programmet OPLEV den lille ø Eskilsø i fjorden, der huser seks indbyggere og tusindevis af fugle. Se mere i programmet herunder - indslaget med Eskilsø begynder ved 03:35.