Fængende natskyer danser på himlen - skal du have et billede af dem?

Smukke lysende natskyer svæver hen over den danske sommer himmel, men det kræver den rette timing at fange dem på et billede.

Filmfotograf Casper Rolsted har tidligere lavet film om lysende natskyer, og nu er sæsonen for de smukke skyer skudt i gang igen. Foto: Casper Rolsted

Måske har du allerede lagt mærke til den smukke, levende himmel, hvor blå og lyserøde natskyer danser rundt på sommerens himmel.

De dansende skyer lyser himlen op, og det skyldes, at sæsonen for de farvestærke skyer er skudt i gang. 

Når nattens mørke falder på, og andre mennesker er på vej i seng, så går den danske filmfotograf Casper Rolsted ud i nattens tusmørke ved Roskilde Fjord og Isefjord for at filme og tage billeder af de lysende natskyer. 

Læs også Danmark får sine første naturnationalparker - én af dem skal ligge i Gribskov

De lysende natskyer er yderst sjældne, da skyderne består af iskrystaller og opstår i 83 kilometershøjde over jorden, når temperaturen i den højde falder til – 120 grader celsius.

Casper Rolsted har derfor været ude med sit kamera ad flere omgange for at kunne fange de smukke skyer på film.

- Jeg hørte om de her lysende natskyer, men jeg havde aldrig selv set dem. Forrige år så jeg dem så en enkelt gang, og jeg blev meget fascineret af dem. Og derfor besluttede jeg, at jeg ville lave noget med dem, siger han til TV 2 Lorry. 

Lyset, der reflekteres fra de lysende natskyer, passerer gennem ozonlaget, før vi kan observere det. Ozon optager rødt lys og tillader blåt lys at passere igennem, og det er grunden til, at de lysende natskyer får en flot blå farve. Foto: Casper Rolsted

  Foto: Casper Rolsted

Sådan bliver skyerne skabt

Iskrystallerne bliver kun dannet under ganske særlige forhold. Der skal både skabes vanddamp via kemiske processer i atmosfæren og være partikler fra stjerneskud, som vanddamp kan binde sig til, før krystallerne kan opstå.

Men vigtigst af alt så skal nattehimlen være klar, da de lysende natskyer ellers ikke kan ses.

Danmark er heldigvis et godt sted, hvis man vil ud og opleve de lysende natskyer – hvilket skyldes at længere mod nord, så er nætterne for lyse til at observere og længere mod syd, der fremstår skyerne ikke nær så storslåede som i Danmark.

Læs også Få dit stempel: Disse 14 naturparker kan du besøge i Danmark

Casper Rolsted lavede sidste år filmen 'Noctilucent Clouds over Denmark', der viser de lysende natskyer over Danmark. 

Og han er i gang med at lave to nye film, hvor den ene viser årets fire årstider, og den anden viser, hvordan rapsmarkerne vokser sig store, flotte og gule. 

Danmark er heldigvis et godt sted, hvis man vil ud og opleve de lysende natskyer – hvilket skyldes at længere mod nord, så er nætterne for lyse til at observere og længere mod syd, der fremstår skyerne ikke nær så storslåede som i Danmark. Foto: Casper Rolsted

Det vigtigst af alt er, at nattehimlen er klar, da de lysende natskyer ellers ikke kan ses. Foto: Casper RolstedTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik