Få dit stempel: Disse 14 naturparker kan du besøge i Danmark

Et ny hæfte samler dine naturparkoplevelser.

Naturpark Mølleåen er en af to naturparker i vores sendeområde.

Nu er det muligt at få dokumenteret dit besøg i 14 forskellige danske naturparker. For Frilådetsrådet har mandag lanceret et nyt og gratis naturparkpas, som samler dine naturoplevelser i et hæfte. 

Læs også Panda stak af fra anlægget i Zoo - skudt med bedøvende pil

- Naturparkerne kan noget, for der ved vi, at naturen bliver forklaret. Man kan opleve specielle naturfænomener. Der vil være stier og ruter, som guider en gennem områderne. Så der er en hjælp til selvhjælp i naturparkerne, siger Jacob Jensen, der er næstformand i Friluftsrådet. 

Naturparkpasset er skabt i et samarbejde mellem Friluftsrådet, en række kommuner, Naturstyrelsen og Nordea-fonden.

01:07 Luk video

Læs også Frivillige fiskede mere end 100 kilo affald op af sø

-  Ideen med naturparkpasset er at få mange flere danskere ud og opleve naturen på en masse forskellige måder, siger Jacob Jensen.

Ved indgang til hver naturpark kan du gratis hente et naturparkpas og kradse et mærke i hæftet.  Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

Passet dækker 14 parker fra det østligste Danmark på Christiansø til Vesterhavet. Her vil man kunne stemple sit hæfte med et kendetegn fra hver af parkerne.

De 14 naturparker 

 •  

  Naturpark Amager

  I Naturpark Amager fletter en unik natur sig ind i byen og skaber en smeltedigel af naturoplevelser, friluftsliv, leg og fordybelse. Her kan du udforske en selvsået birkeskov skabt af frø, der er blæst ind fra Sverige, studere det unikke plante- og fugleliv og dyrke et væld af forskellige friluftsaktiviteter.

 •  

  Naturpark Christiansø

  Danmarks østligste naturpark byder på en helt særlig natur. De skarpe klippeskær er ynglested for fugle, som du kun kan finde få steder i Danmark. Naturparken er også hjemsted for den største bestand af gråsæler, landets største rovdyr, som boltrer sig i vandet til skue for de besøgende.

 •  

  Naturpark Lillebælt

  Naturpark Lillebælt er en maritim naturpark, der byder på et væld af unikke naturoplevelser både over og under overfladen. Hvis du er heldig, kan du få et glemt af et marsvin, der bryder havoverfladen, og naturparken et fremragende sted at dykke, bade, fiske og meget andet.

 •  

  Naturpark Maribosøerne

  I Naturpark Maribosøerne kan du opleve de majestætiske havørne, besøge de eventyrlige herregårde eller fange en gedde. Med direkte adgang fra Maribo er naturparken et unikt lokalt åndehul og mødested.

 •  

  Naturpark Mølleåen

  I Naturpark Mølleåen kan du gå på opdagelse i enestående natur kun 30 kilometer fra København. Naturparkens kuperede terræn og snoede stier er populær blandt cyklister, løbere og vandrere, og der er masser er muligheder for at de mindste kan fordybe sig i leg og læring i det grønne og blå.

 •  

  Naturpark Nakskov Fjord

  I Naturpark Nakskov Fjord kan du opleve den det rige fugleliv og komme tæt på livet under overfladen med fisk, krabber, sæler og marsvin. Der er også unikke muligheder for friluftsliv på og langs med fjorden og mulighed for at gå på opdagelse i den helt særlige kulturhistorie.

 •  

  Naturpark Nissum Fjord

  Et mylder af liv, oplevelser og historier gemmer sig i Naturpark Nissum Fjords udstrakte landskab. Den lavvandede fjord med det brusende Vesterhav som nabo og de hyggelige fjordhavne har et rigt og varieret dyr- og planteliv. Her kan du finde gæs i tusindevis, se spor af bævere og måske endda en ulv. 

 •  

  Naturpark Randers Fjord

  I Naturpark Randers Fjord kan du finde Danmarks største østvendte vadehav, og her stortrives både fugle og fisk. I naturparken kan du med kano, kajak eller båd udforske rørskovenes hemmeligheder, studere gæs og andre vadefugle, fiske og meget andet.

 •  

  Naturpark Tolne

  Naturpark Tolne står med sine kuperede bøgeskove i skærende kontrast til det flade landskab mod nord. Tolne Bakker er kernen i naturparken og her kan du finde over 200 år gamle bøgetræer, sjældne fugle, insekter og svampe. Der er masser af muligheder for at opleve den varierede natur både til fods, på cykel og til hest.

 •  

  Naturpark Vesterhavet

  Naturpark Vesterhavet strækker sig et 35 kilometer langt bælte langs kysten fra Blåvandshuk til Nymindegab. De store vidder, havets enorme kræfter og den til tider barske vind kan give dig den fulde oplevelse af naturens vildskab. I Naturpark Vesterhavet kan du også besøge Filsø, den tilsandede egeskov og opleve krondyrene ved Grærup Langsø.

 •  

  Naturpark Åmosen

  I Naturpark Åmosen kan du ikke kun udforske den varierede natur, som blandt andet indeholder Danmarks fjerdestørste ferskvandssø, Tissø. Du kan også gå på opdagelse i danmarkshistorien, og se, hvordan naturen og mennesker har eksisteret i samspil gennem næsten 13.000 år fra jægerstenalderen, vikingetiden, middelalderen frem til verdenskrigene.

 •  

  Pilotnaturpark Flyndersø - Sønder Lem Vig

  I Pilotnaturpark Flyndersø - Sønder Lem Vig på grænsen mellem Skive, Viborg og Holsterbro Kommune kan du finde fantastiske slette- og hedelandskaber, strandeng, rørskov, lavvandede vige og meget andet. Her er masser af gode muligheder for at vandre, cykle, ride og andre former for friluftsliv.

 •  

  Pilotnaturpark Nordals

  Pilotnaturpark Nordals udgøres af et genskabt sø- og fjordlandskab i et bakket, kystnært landbrugsland. Årstidernes skiften præger vegetationen og livet, så landskabet opleves forskelligt året igennem.

 •  

  Pilotnaturpark Ringsted

  I Pilotnaturpark Ringsted kan du udforske Sjællands største vandløb, Susåen, eller blive væk i de midtsjællandske skove. Naturparken byder også på de store søer Fyrtinge Sø og Haraldsted Sø, Allindelille Fredsskov og vidtstrakte enge. Her er masser af muligheder for at gå på opdagelse i naturen og dyrke friluftsliv både til lands og til vands.

Kilde: Friluftsrådet

Se mere

Sommerferie i Danmark

Flere har bemærket en stigende interesse for besøg i naturen under coronakrisen, og derfor er hæftet, som du gratis kan hente ved naturparkerne, landet på et godt tidspunkt.

- Der er rigtig mange danskere, som skal holde sommerferie i Danmark. Så det er oplagt at tage rundt i naturparkerne i Danmark og få set mest muligt at sit eget land, siger Karsten Søndergaard, der er borgmester i Egedal Kommune (V), hvor Naturpark Mølleåen også ligger, der er én af de 14 naturparker, som passet indebærer.

Læs også Politikere kræver mere åbenhed i kommende kulegravning af spildevandssag

Naturparkpasset har været undervejs et års tid, fortæller Jacob Jensen, men timingen for udgivelsen kunne ifølge ham ikke være bedre.

- Der er mange triste ting at sige omkring corona, men det, vi trods alt kan glæde os over i Friluftsrådet, er, at mange mennesker har fået øjnene op for nature og de mange muligheder, den byder på. På den måde er naturparkpasset landet rigtig heldigt. Vi kunne ikke ønske os en bedre timing, siger han.

Læs mere om naturparkpasset her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik