Efter Lindegård-drab: Tilsyn blåstempler arbejdsforholdene

For godt et år siden mistede sosu-assistenten Vivi Nielsen livet på Lindegårdhusene i Roskilde. Nu giver Arbejdstilsynet en grøn smiley for arbejdsforholdene på stedet.

Det psykiatriske bocenter Lindegårdhusene i Roskilde får nu en grøn smiley af Arbejdstilsynet. Det skriver Avisen.dk. Den grønne smiley betyder, at arbejdspladsen ikke længere har noget udestående med Arbejdstilsynet.

Der har været stor bevågenhed om det psykiatriske bosted, der bedst er kendt som Lindegården, efter at sosu-assistenten Vivi Nielsen i marts 2016 blev stukket ihjel under en aftenvagt.

I kølvandet på det tragiske drab kom det frem, at der flere gange om ugen opstod episoder med vold og grove trusler på bostedet, hvor der bor psykisk syge borgere.

Strakspåbud

Det fik Arbejdstilsynet til at sætte foden ned ved at uddele både påbud og de særligt hårde strakspåbud.

Men nu er der blevet rettet op på forholdene, og det fik Arbejdstilsynet til at kvittere med en grøn smiley ved tilsynets seneste kontrol i maj.

Det er flere forskellige initiativer, der har haft en positiv indflydelse på arbejdsmiljøet på Lindegården, forklarer Diana Fritz, der er vicecenterchef på Center Lindegården. 

Kommunen skal betale 200.000 kroner

Kolleger til stede hele tiden

Først og fremmest har det i løbet af det sidste halvanden år været sådan, at ingen ansatte har måtte færdes på bostedet uden at kunne se eller høre en kollega.

Fra det øjeblik en ansat sætter sin fod på Lindegårdens matrikel er det strengt forbudt at gå alene. For at efterleve påbuddet om at gå rundt i par mødes sosu-assistent Stine Plahn og nogle af hendes kollegaer på en nærliggende parkeringsplads for at gå sammen ind på institutionen.

Hun har arbejdet på Lindegården i ni år og har været tryg ved retningslinjerne om altid at gå rundt i par, selvom det også har skabt nogle logistiske udfordringer.

- Der har været ret stor personaleudskiftning på centret. Efter drabet på Vivi blev nogle ansatte og deres familier meget forskrækkede, og så var der hele det aspekt med, at vi skulle arbejde så tæt sammen to og to, siger Stine Plahn til Avisen.dk.

Borgmester: Det var et wake up-call

Drabet på Vivi Nielsen var et wake-up call for hele Danmark og hele psykiatrien, mener Københavns socialborgmester, Jesper Christensen (S).

Trods beliggenheden i Roskilde er det nemlig Københavns Kommune, der driver det socialpsykiatriske bosted.

quote Det er klart, at når der sker sådan en hændelse, så ryster det en institution og organisation, og det har vi brugt rigtig mange kræfter på

Jesper Christensen, socialborgmester, Soc.dem., København

- Jeg har selv besøgt Lindegården, inden det her skete, og det var min opfattelse, at deres arbejde både med sikkerhed og konfliktnedtrapning var rigtig god, men det er klart, at når der sker sådan en hændelse, så ryster det en institution og organisation, og det har vi brugt rigtig mange kræfter på, siger han.

Tættere dialog

En tættere dialog med det lokale politi og psykiatrien har også været en vigtig del af det forebyggende arbejde på Lindegården, påpeger Diana Fritz.

Medarbejderne på Lindegården er for eksempel blevet vejledt af en konsulent, der er tidligere politibetjent.

- Vi er blevet bedre til at observere og give politiet mere præcise oplysninger om eksempelvis en beboers adfærd, så de bedre kan vurdere og prioritere og ikke bare at ringe efter politiet og sige, de skal komme, fortæller Diana Fritz.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik