Region undgår besparelser: ”Det giver medarbejdere og patienter ro”

Hospitalerne og psykiatrien i Region Hovedstaden bliver ikke mødt med besparelser på næste års budgetter, efter ”god økonomiaftale med staten”.

Det er egentligt et paradoks, at man i et økonomisk opsving skal være lykkelig over, at der ikke skal spares penge.

Men i Region Hovedstaden er der grund til glæde blandt regionsrådsmedlemmerne efter udvalgets seneste møde.

Her blev det nemlig besluttet, at regionens hospitaler og psykiatrien ikke bliver mødt med krav om besparelser, når næste års budget skal lægges.

Et regionsbudget uden besparelser er noget så ekstraordinært som en sjældenhed. Det er nemlig første gang i fire år, at Region Hovedstadens folkevalgte kan lægge et budget uden at skulle svinge den skarpe og frygtede sparekniv på velfærdsområdets skafot.

Ifølge regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) skal forklaringen findes i en god økonomiaftale med staten om regionernes økonomi og en fornuftig økonomistyring:

- Jeg er rigtigt glad for, at vi fra politisk side har skabt ro omkring økonomien på hospitalerne. Ledelserne skal ikke igennem den rigtige kedelige øvelse at kigge på, hvor der kan effektiviseres endnu mere. Det tror jeg giver medarbejdere og i sidste ende patienter mere sikkerhed og ro, udtaler Hæstorp Andersen i en pressemeddelelse.

Ingen besparelser. Og dog…

Der dog ikke grund til som ansat i Region Hovedstaden at kaste sig hovedkulds ud i euforisk henrykkelse over, at prikkerunder og effektiviseringer er en saga blot.

For selvom der i det store hele ikke skal spares, så betyder det ikke nødvendigvis, at alle hospitaler kan undgå at skulle lave omstruktureringer. De enkelte hospitaler kan stadig stå i en situation, hvor de skal flytte penge fra ét område til et andet.

Og det kan for de ansatte komme til at opleves som en spareøvelse rundt omkring på afdelingerne.

- Forhåbentlig kan vores beslutning om ikke at kræve besparelser understøtte, at hospitalerne ikke behøver lave store lokale omprioriteringer. Hvis det alligevel bliver tilfældet, så er der et politisk krav om, at det ikke går ud over patienternes rettigheder til hurtig udredning og behandling, udtrykker Sophie Hæstorp Andersen (S).

Det specificeres ikke, om eller hvilke hospitaler, der i givet fald skal økonomistyres stramt. Et bud kunne dog være Herlev og Gentofte Hospital, hvor hospitalsdirektøren for nylig blev fyret efter store økonomiske problemer. Her er en genopretningsplan blevet iværksat, efter hospitalsfusionen forventer en budgetoverskridelse i 2019 på op mod 50 millioner kroner.

Regionsrådet forventes at blive enig om et endeligt budget for 2020 senest den 24. oktober 2019.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

KOL-træning

Ulla er en sårbar patient: Nu holdes hun i live igennem skærmen

Tina Heide 2

Hun har OCD: Corona forværrer hendes helvede

Rigshospitalet

Flere børn indlagt med skoldninger – nu kommer overlæge med opfordring

Senfølgeklinik

playKom med på senfølgeklinik: Trine fik covid-19 i marts, men føler sig stadig ikke frisk

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere