Nu kan byggeriet af skandaleramt akuthospital gå i gang

Det nye akuthospital på Bispebjerg til 1,55 milliarder skal betjene en halv million borgere, når det står færdigt i 2025.

Vejen dertil har ikke været uden problemer, men nu kan byggeriet af det nye akuthospital på Bispebjerg gå i gang.

Region Hovedstaden oplyser, at de netop har indgået en kontrakt med et italiensk entreprenørfirma, så opførelsen af den 77.500 kvadratmeter store tilføjelse til det eksisterende Bispebjerg Hospital kan sættes i sving inden årets udgang.

Dermed bliver København et akuthospital med intensiv afdeling, røntgen, operationsgange og et helt nyt kvinde-barn-center rigere inden sommeren 2025.

- Vi kan nu begynde at glæde os til at se det realiseret, så vi kan give vores borgere den bedste behandling i en moderne udvidelse af det historiske hospital, udtaler Lars Gaardhøj (S), der er medlem af regionsrådet og formand for byggeprojektets politiske følgegruppe, i en pressemeddelelse.

Fejlbehæftet projekt

Forløbet frem mod hospitalsfløjen til 1,55 milliarder kroner har allerede pågået i over ti år, og forløbet har bestemt ikke været uden problemer.

Designet af hospitalet står arkitektfirmaet KHR Architecture bag, og tilbage i 2018 kom det frem, at der i arkitekttegningerne for hospitalet var intet mindre end 54.000 fejl og mangler, hvoraf 18.000 af hospitalets bygherrerådgiver ansås til at være alvorlige.

Det var for eksempel manglende døre, kabler, der støder ind i hinanden, og betonsøjler, der var forkert placeret.

Visualisering af det kommende byggeri.
Visualisering af det kommende byggeri.
Foto: Illustration: KHR, EYP, Arup

Men ikke kun tegningerne bag hospitalet har været kontroversielle.

Allerede da tegnestuen vandt retten til at designe akuthuset i 2015 affødte det kritik fra konkurrerende virksomheder til opgaven, og Klagenævnet for Udbud konkluderede siden, at hospitalet brød flere regler i forbindelse udbuddet.

Det kostede i januar 2018 Bispebjerg Hospitals vicedirektør jobbet.

Åbner i to faser

Herefter var forventningen, at hospitalsbyggeriet ville blive sendt i udbud i foråret 2018, så det kunne stå færdigt i 2023.

Men siden har det været radiotavshed omkring projektet.

Altså indtil nu, to år senere, hvor udbuddet nu, langt om længe fristes man til at sige, er blevet vekslet til en byggekontrakt.

Region Hovedstaden oplyser i en pressemeddelelse, at der blot var to konsortier – begge italienskledede – der har budt på opgaven, og at det vindende bud fra firmaet Rizzani de Eccher gav det bedste tilbud ”i forhold til kvalitet, proces, organisation og pris”.

- Begge de bydende konsortier har udvist stor seriøsitet og kompetence i forhandlingerne. Corona-situationen har betydet lidt forsinkelser undervejs, men det har vi håndteret, og nu ser vi frem til for alvor at komme i gang med arbejdet, siger Lene Stevnhoved, projektchef for Nyt Hospital Bispebjerg, som det kommende hospital kommer til at hedde.

Gravemaskinerne har allerede gjort forarbejdet på byggegrunden, så den nye totalentreprenør kan begynde byggeriet.
Gravemaskinerne har allerede gjort forarbejdet på byggegrunden, så den nye totalentreprenør kan begynde byggeriet.
Foto: Byggeriets Billedbank

Og mens beskeden i 2018 altså var, at hospitalet skulle stå færdigt i 2023, så er ordlyden anderledes i dag.

Her meddeler Region Hovedstaden, at hospitalet åbner for patienter i to faser i henholdsvis 2023 og 2025. Og det glæder hospitalsdirektør Anne Jastrup sig til:

- Det er rigtig spændende, at vi snart kan kigge ud ad vinduet og følge bygningerne skyde op. Jeg glæder mig meget til, vi om få år kan åbne nogle helt nye rammer for, at vi kan møde den enkelte patients behov og styrke det allerede gode samarbejde på tværs af specialer, afdelinger og sektorer, siger hun.

Det 1,55 milliarder kroner dyre hospitalsbyggeri er et led i en større opgradering af hele Bispebjerg Hospital til tæt på 3,5 milliarder kroner.

Det samlede projekt omfatter blandt andet et nyt parkeringshus, en laboratorie- og logistikbygning, en teknikbygning, en forplads med underjordisk parkering, renovering af de gamle bygninger og en opgradering af forsyningsnettet og vejene på og omkring hospitalsområdet.

Herudover bliver der også bygget et nyt psykiatricenter og et nyt uddannelsescenter på området.

Byggerierne er finansieret af Regeringens Kvalitetsfond og Region Hovedstaden.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

MEtroen kører ikke mandag morgen

playFærdig med at "køre på røven" - ubetalte kontrolafgifter bliver trukket over lønnen

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere