Mange lokalpolitikere udsættes for vold og chikane: DF'ers bil smadret

Fire ud af ti medlemmer i landets kommunalbestyrelser og regionsråd har oplevet chikane, hærværk, trusler eller vold viser ny undersøgelse.

I september fik Freja Södergran ødelagt sin bagrude. Dengang havde gerningsmændene brugt en potteplante. Man havde ligledes sparket til sidespejlet. Foto: Privat

Chikane, trusler, hærværk og vold.

Landets lokalpolitikere lægger ryg til det hele. Og det gør dem ikke bare mere påpasselige i den politiske debat, men giver dem både stress og søvnbesvær, skriver Berlingske.

Man skal huske på, at en trussel, hærværk eller chikane mod vores lokale og regionale folkevalgte er et angreb på vores folkestyre.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille, Økonomi- og indenrigsminister, Liberal Alliance

Resultatet står at læse i en ny stor spørgeskemaundersøgelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner, der blev sendt ud til politikerne kort før jul.

I undersøgelsen er samtlige landets 2670 kommunalbestyrelses- og regionsrådsmedlemmer blevet spurgt om deres oplevelser med krænkelser. Halvdelen har svaret. Godt 42 procent har været udsat for én eller flere krænkelser. 

Læs også Politikers bil smadret igen: Nu fjerner hun DF-reklame

Angreb på folkestyret

Den hyppigste krænkelse er chikane. Hver tredje af politikerne har således oplevet falsk rygtespredning, chikanerende e-mail, SMS'er, telefonopkald og grove beskeder på Facebook.

Folk burde forstå, at de har rigeligt med muligheder for at ytre deres modstand mod mig - uden at ødelægge mine ejendele.

Freja Södergran, regionsrådsmedlem for Dansk Folkeparti

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) lægger ikke skjul på, at han havde håbet på et mere positivt resultat af rundspørgen. Han kalder slet og ret krænkelserne for angreb på folkestyret.

- Man skal huske på, at en trussel, hærværk eller chikane mod vores lokale og regionale folkevalgte er et angreb på vores folkestyre. Danmark har et af verdens stærkeste demokratier, men skal vi også have det i fremtiden, kræver det, at folk har lyst til og mulighed for at gå ind i politik, siger han til Berlingske.

Læs også Mand dømt for at true Joachim B. Olsen på Facebook

DF'ers bil blev smadret

Et eksempel på en politiker, der er blevet chikaneret er Freja Södergran, regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden for Dansk Folkeparti. 

Så sent som i januar blev hendes kampagnebil ødelagt for anden gang. Nu har hun pillet DF-mærkaterne  af den.

  Foto: Privatfoto

- Det viser jo, at jeg har ret i, at der er noget galt visse steder i vores demokrati. Folk burde forstå, at de har rigeligt med muligheder for at ytre deres modstand mod mig - uden at ødelægge mine ejendele.

Undersøgelsen viser, at lokalpolitikere også udsættes for det, der er værre end chikane. Hver sjette har været udsat for trusler. Den hyppigste er truslen om at ødelægge den pågældende politikers omdømme.

Samme andel har været udsat for hærværk. Ofte mod valgplakater, men også på køretøjer.

Cirka to procent har været udsat for vold - ofte i form af skub eller spyt i det offentlige rum. Krænkelserne rammer generelt lige mange mænd som kvinder, og krænkerne er som oftest almindelige borgere.

/ritzau/

Læs også Konservativ gruppeformand anmelder chikane-opkald

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik