Flere sigtes for narkokørsel: "Alle siger de bare tager en smule"

Antallet af personer, der har taget kokain er steget markant. Det kommer også til udtryk på vejene, hvor politiet sigter flere for narkotikakørsel.

03:04

Video: Henry Michaelsen / TV 2 Lorry

Gennem 14 år var skuespilleren Søren Vejby misbruger af stoffet kokain. Misbruget startede, da han var under uddannelse og fortsatte, mens han arbejde som skuespiller, blandt andet i DR-dramaserien ’Livvagterne’.

- Der var mange konfrontationer og meget udvikling, jeg ikke var kommet igennem som menneske. Det kunne både være privat og professionelt - jeg turde ikke sige fra, eller være ordentligt til stede, siger Søren Vejby til TV 2 Lorry.

Jeg havde fået en datter og en kone, og jeg kunne ikke kombinere de to ting. Derfor valgte jeg at stoppe.

Søren Vejby, journalist og skuespiller

Kokainen fik Søren Vejby til at føle sig bedre tilpas med sig selv. Og selvom han ikke brugte det, når han var på scenen, så blev alle hans fridage i årevis planlagt, så han kunne tage stoffet.

Søren Vejby er i dag blevet uddannet journalist og arbejder også med at holde foredrag for unge om kokainmisbrug. Især én ting åbnede hans øjne og fik ham ud af misbruget:

- Jeg havde fået en datter og en kone, og jeg kunne ikke kombinere de to ting. Derfor valgte jeg at stoppe, siger Søren Vejby.

Læs også Venstre-politiker kørte bil med stoffer i blodet

Misbrugere er fra alle sociale lag

Søren Vejby er langt fra den eneste, som har haft problemer med kokain. De nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen viser nemlig en stigning i antallet af folk, der tager det præstationsfremmende stof.

Og det er især unge mænd, som vælger at tage kokain. På fem år er andelen af de 16 til 34-årige mænd, der har et forbrug af kokain steget fra 3,6 procent i 2013 til 6,8 procent i 2017.

Det er også en tendens, som kan ses blandt misbrugsrådgivere.

De siger jo allesammen: “Jeg tager bare en lille smule”. Og så bliver den lille smule til mere og mere.

Henrik Rindom, psykiater og misbrugsekspert

- Vi har jo haft gennem årene et fast antal, der kommer og gerne vil have hjælp til at komme ud af deres kokainmisbrug, siger psykiater og misbrugsekspert, Henrik Rindom, til TV 2 Lorry og fortsætter.

- Jeg har ikke noget tal på det, men ser vi det over en 10-årig periode, så er det helt klart steget.

Henrik Rindom arbejder med stofrådgivning til voksne, som enten har et arbejde eller læser på en uddannelse. Ifølge ham er det personer fra alle sociale lag, der ender i et misbrug. Lige fra håndværkeren og revisoren til advokaten og lægen.

- De siger jo allesammen: “Jeg tager bare en lille smule”. Og så bliver den lille smule til mere og mere. Og lige pludselig kan de godt se, at nu er korthuset ved at vælte, og så henvender de sig. Hvis de tør henvende sig, siger Henrik Rindom.

Læs også Alvorlig ulykke: Chauffør mistænkt for narkokørsel

Stigningen kan ses i trafikken

Stigningen i antallet af misbrugere er også slået igennem i trafikken, hvor politiet dagligt på anholde bilister, der er påvirket af narkotika.

Mandagens døgnrapporter fra politikredsene i TV 2 Lorrys sendeområde viser blandt andet, at der har været narkorelaterede anholdelser i både Køge, Greve og Holte.

En rundringning til politikredsene viser ligeledes, at tallene for antal sigtede for narkotikakørsel er steget.

Københavns Politi oplyser, at der i tredje kvartal af 216 blev sigtet 307 personer. Samme tidspunkt i 2017 blev 487 personer sigtet.

Samme billede ser man hos Københavns Vestegns Politi, hvor man i tredje kvartal af 2016 sigtede 101 personer. I tredje kvartal af 2017 var det tal steget til 141 personer.

Læs også Jakob Engel-Schmidt mister job efter kokainkørsel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik