"Bekymrende" og "vanvittige tal": Sundhedsordførere reagerer på markant stigning i klager

Stigende arbejdspres og personalemangel fører til tusindvis af medicinfejl og flere klager over sygeplejersker, der i de værste tilfælde drejer sig om dødsfald. Nu efterspørger en række sundhedsordførere en sundhedsreform og flere kompetencer til hospitalerne.

- Jeg synes, det er nogle vanvittige tal.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, efter TV 2 Lorry har afdækket, hvordan sygeplejersker begår medicinfejl i hobetal og senest, hvordan klager over sygeplejersker i Region Hovedstaden i år er steget med mindst 53 procent. Fremskriver man udviklingen for resten af år 2021, er stigningen i antal klager 68 procent.

Liselott Blixt mener, tallene giver anledning til bekymring, og den holdning deler hun med flere af de andre partiers sundhedsordførere.

- Det vidner om, at der er noget rivende galt i sundhedsvæsnet, siger SF's Kirsten Normann Andersen, mens Per Larsen (K) kalder udviklingen for ganske beklagelig.

DSR peger på kollegamangel

Hos Dansk Sygeplejeråd mener man, at det høje antal klager blandt andet skyldes de massive rekrutteringsudfordringer, som hospitaler i hele landet kæmper med.

- En af grundene er jo, at der er mangel på kollegaer på afdelingerne. Vi får flere og flere opgaver, og opgaverne bliver mere og mere komplekse, men vi bliver færre og færre på arbejde, siger Harun Demirtas, 2. kredsnæstformand i DSR's hovedstadskreds.

Harun Demirtas er valgt til Københavns Borgerrepræsentation for SF. 

Partier vil have tværfagligheden (gen)indført

Den opfattelse deles af sundhedsordførerne i SF og Dansk Folkeparti.

- Når jeg kigger ind i sundhedsvæsnet, så tænker jeg, det godt kan betale sig at tænke lidt mere tværfagligt, end man gør i dag. I Randers har man eksempelvis rigtig gode erfaringer med at ansætte farmakonomer til at tage sig af medicindosering, siger Kirsten Normann Andersen (SF), mens Dansk Folkepartis Liselott Blixt er mere kontant:

- Løsningen er, at få kompetencerne tilbage til sygehusene. Jeg kan høre, det er noget af det, man gør, men lad det nu ikke være kortsigtet. Lad det være langsigtet, så vi har flere kompetencer, og så man gør det, man er bedst til.

Som eksempel på en faggruppe, der kunne styrkes i sundhedsvæsnet for at frigive mere tid til sygepleje, fremhæver hun lægesekretærer, hvis opgaver i nogen grad skulle have været løftet af Sundhedsplatformen, men som kritikere hævder i stedet er landet hos læger og sygeplejersker.

Konservative: Regeringen må på banen

De Konservatives sundhedsordfører Per Larsen fortæller til TV 2 Lorry, at han i første omgang sætter sin lid til den milliard kroner, regionerne fik bevilget i starten af december,  som skal hjælpe sundhedsvæsenet igennem vinteren ved at øge budgettet til rekruttering og fastholdelse af personale.

Derudover mener han, regeringen har et ansvar for at komme med en sundhedsreform:

- Der skal vi simpelthen have regeringen på banen med en sundhedsreform, så vi kan få knyttet de praktiserende læger, hospitalerne, speciallæger og kommuner bedre sammen, så der ikke går noget kapacitet til spilde, siger han til TV 2 Lorry.

SF: Ansvaret skal fjernes fra sygeplejerskerne

Kirsten Normann Andersen (SF) forklarer, at hun udover en større tværfaglighed også gerne så en ændring i ansvarsfordelingen ude på hospitalerne.


Hun mener, at det faktum at den enkelte sygeplejerske holdes ansvarlig for fejl som muligvis er begået på grund af personalemangel bidrager til at forværre de arbejdsforhold, der er med til at gøre det svært at rekruttere sygeplejersker - og som altså resulterer i personalemangel, der igen medfører flere fejl med klager til følge.

En del af løsningen er derfor ifølge Kirsten Normann Andersen (SF), at man placerer ansvaret for fejl og klager hos ledelsen.

- Jeg tror, det er vigtigt, at når vi har klager i sundhedsvæsnet, så lander de på ledelsens bord og ikke på den enkelte medarbejders bord. For det er ledelsen, der har ansvaret for at sørge for, at der er kompetent personale på arbejde til at løse de opgaver, der skal løses, så der ikke sker fejl, siger hun til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har i dag forsøgt at få en kommentar fra både Venstre og Socialdemokratiets sundhedsordførere, men begge har været forhindret i at stille op.

Manglende hænder fører til masser af fejl

Onsdag afslørede TV 2 Lorry, hvordan manglen på sygeplejersker fører til tusindvis af medicinfejl på hospitaler i Region Hovedstaden, og torsdag fulgte vi op med klagerne over sygeplejen, der i de værste tilfælde handler om klager på grund af dødsfald.

Et sundhedsvæsen i knæ

Manglen på sygeplejersker i Region Hovedstaden er stor. Alene fra december 2020 til maj 2021 var der ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering 1.790 mislykkede rekrutteringer af sygeplejersker. Det svarer til 63 procent af alle stillinger. Men hvad betyder den massive mangel på sygeplejersker for patientsikkerheden?


Det dykker TV 2 Lorry ned i med temaet: Et sundhedsvæsen i knæ.


Har du et tip, eller ønsker du at stå frem, så skriv til journalist Anders Reinholdt Jonssen på anre@tv2lorry.dk.

Liselott Blixt (DF) efterlyser blandt andet langsigtede løsninger.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik