Klager over sygeplejersker i Region Hovedstaden stiger voldsomt - kan ramme patienter

Stigende arbejdspres og personalemangel fører til flere klager over sygeplejersker i Region Hovedstaden, mener flere parter. Ifølge Styrelsen for Patientklager er mængden af klager i Region Hovedstaden vokset med over 50 procent på et år. Der er tale om fejlbehandlinger, der i værste fald kan føre til døden.

Mens sygeplejersker råber op om stigende travlhed og pres, er antallet af klager over sygeplejersker i Region Hovedstaden på himmelflugt. 

Det viser en aktindsigt, som TV 2 Lorry har fået i antallet af klager over sygeplejersker i Region Hovedstaden.

Her fremgår det, at klagerne de seneste år stabilt har ligget på et niveau på mellem 143 og 179 årlige klager fra patienter og pårørende over sygeplejersker. Der er svarende til et gennemsnit på 157.

Men i år er det tal allerede steget til 242 alene frem til den 24. november. Det svarer til en stigning på 53 procent. Og fremskriver man de i gennemsnit 22 månedlige klager til hele året, så svarer det til en stigning på hele 68 procent.

Styrelsen for Patientklager oplyser til TV 2 Lorry, at klagerne er forskelligt rettede og mange, og at det er umuligt at konkludere på generelle tendenser, og at det fortsat er læger, der bliver klaget mest over.

Sammenhæng mellem dødsfald og manglen på sygeplejersker

Dansk Sygeplejeråd fortæller til gengæld til TV 2 Lorry, at der igennem en årrække har været fortsat flere patienthenvendelser vedrørende sygeplejersker, mens det for lægernes vedkommende har ligget på et stabilt niveau.

- Stigningen fortæller, det er alvorligt. Én af grundene er mangel på kolleger på afdelingerne. Opgaverne bliver mere komplekse, og vi bliver færre på afdelingerne, siger Harun Demirtas til TV 2 Lorry.

Han er kredsnæstformand for Dansk Sygeplejeråd i hovedstadsområdet og er bekymret over udviklingen.

- Det er et kæmpestort problem. Der er jo forskning, der har peget på, der er sammenhæng mellem manglen på sygeplejersker og dødsfald på afdelingerne. Men ansvaret skal placeres hos politikerne. Vi kan ikke tilbyde danskerne, at de bliver fejlbehandlet eller ikke føler sig trygge, fordi der ikke er de rigtige kompetencer, siger Harun Demirtas, der også er valgt til Københavns Borgerrepræsentation for SF. 

Øget pres er lig med større risiko for patienterne

Også i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, som arbejder for at fremme patientsikkerheden i det danske sundhedsvæsen, mener direktør, Inge Kristensen, at stigningen i antallet af klager er alvorlig.

- Det er ikke kun alvorligt for den enkelte sygeplejerske - men også patienterne. Det er med til at øge et i forvejen højt stress-niveau, siger hun til TV 2 Lorry og uddyber:

- Det er en rigtig alvorlig situation for hele sundhedsvæsenet, ikke bare at der mangler sygeplejersker, men også i faggrupperne rundt omkring. Vi kan se, der sker ting, som ikke skulle ske, og det, vi hører nu, er, at man er meget pressede, og derfor er der også en større risiko for patienterne, siger Inge Kristensen.

Region Hovedstaden vil være bedre til at bruge data

Det ved Christoffer Buster Reinhardt (K), der er formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, også godt. Han synes, stigningen i klager og den nuværende situation for både patienter og sygeplejersker er frustrerende.

- Stigningen viser jo også, at når der er øget travlhed, og der er mangel på kollegaer ude på afdelingerne, så er der bare mindre tid til selve plejeopgaven af den enkelte. Og det er da frustrerende, siger Christoffer Buster Reinhardt til TV 2 Lorry.

Han mener, der er et potentiale i at forholde sig til de patienttilfredshedsmålinger, der hele tiden bliver lavet for så eventuelt at kunne skride ind over for problemer tidligere.

- Vi laver dem nu på månedsbasis her i regionen, og vi skal selvfølgelig være bedre til at bruge den data omkring patienternes tilfredshed, siger Christoffer Buster Reinhardt, der dog  langt fra selv er tilfreds med den nuværende situation.

- Jeg savner flere sygeplejersker og flere læger at trække på, så vi også kan komme af med de lange ventelister, der er i øjeblikket, hvor flere tusinde venter på behandling, siger han til TV 2 Lorry.

Regionsrådsformand vil blandt andet styre efter patienttilfredshed

Det er regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) heller ikke. Han håber, at regeringens vinterpakke vil afhjælpe mange af problemerne, og så ser han ligesom Christoffer Buster Reinhardt et stort potentiale i patienttilfredshedsundersøgelser.

- Et stort tema for mig er at jo, at patienttilfredsheden kommer op. Den er høj mange steder, men ikke alle. Og det er et meget godt parameter at kigge på, hvor tilfreds man er med den samlede behandling, man får. Det er noget af det, vi kommer til at styre efter, også i den kommende valgperiode. Det kræver, at vi har gode og dygtige medarbejdere, og de skal have nogle ordentlige rammer at arbejde i, siger Lars Gaardhøj til TV 2 Lorry.

Et sundhedsvæsen i knæ

Manglen på sygeplejersker i Region Hovedstaden er stor. Alene fra december 2020 til maj 2021 var der ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering 1.790 mislykkede rekrutteringer af sygeplejersker. Det svarer til 63 procent af alle stillinger. Men hvad betyder den massive mangel på sygeplejersker for patientsikkerheden?


Det dykker TV 2 Lorry ned i med temaet: Et sundhedsvæsen i knæ.


Har du et tip, eller ønsker du at stå frem, så skriv til journalist Anders Reinholdt Jonssen på anre@tv2lorry.dk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik