Farvel og tak: Mary smides ud af Danmark efter 32 år

Mary Stewart Burgher skal om få dage pakke tasken og forlade sit hjem i København, selvom hun har boet her i 32 år.

Da Mary Stewart Burgher tilbage i 1985 scorede drømmejobbet hos WHO i København, vidste den dengang 28-årige amerikanske kvinde ikke, hvor stor betydning Danmark ville få for hendes liv.

I dag har nu 60-årige Mary Stewart Burgher boet 32 år i København, men snart kan det være slut. Da hun blev pensioneret i 2015, ansøgte Mary om opholdstilladelse, men det hun troede, blot var en formalitet, er nu forvandlet til et mareridt. 

For selv om hun taler dansk, er fuldt integreret og har boet i Danmark i mere end halvdelen af sit liv, så har Udlændingestyrelsen - efter 19 måneders behandlingstid - besluttet, at Mary skal forlade landet senest 9. april.

De smider mig ud af mit hjem

Beskeden kom som et chok for Mary, der er skræmt ved tanken om at skulle forlade Danmark.

- De prøver at smide mig ud af mit hjem. Jeg føler mig dansk, så jeg er lige nu ret deprimeret og bange for, hvad der skal ske, siger Mary Stewart Burgher til TV 2 Lorry.

- Det gør ondt, hvis jeg skal forlade mine skønne venner, mit netværk, min lejlighed, og mine to katte, og i det hele taget hele mit liv, siger hun.

Udlændingestyrelsen har vurderet, at Mary Stewart Burghers tilhørsforhold til Danmark ikke er stærkt nok på trods af, at hun boet her i mere end tre årtier. 

Hun har ingen børn, men til gengæld en søster og en bror i Houston i Texas. Det er en af grundene til, at hun ikke har særlig tilknytning.

Vil ikke straffes for ikke at have børn

- Jeg har aldrig haft en dansk mand, og jeg har aldrig fået et barn. Men det vil jeg ikke straffes for. Jeg kan ikke forstå, at man ikke kan have en særlig tilknytning til Danmark, uden at man skal have et barn. Jeg har arbejdet i mange år i Danmark, og boet her i mere end halvdelen af mit liv. København er mit hjem, og jeg elsker at være her, slår hun fast.

Gennem sine mange år hos WHO har Mary Stewart Burgher optjent en god pensionsopsparing. Og hun har ligeledes købt en lejlighed i 90’erne, som er betalt ud.

Mary Stewart Burgher føler sig dansk og nyder en helt almindelig mad med leverpostej.
Mary Stewart Burgher føler sig dansk og nyder en helt almindelig mad med leverpostej.
Foto: Privat

- Jeg bliver i hvert fald ikke en økonomisk byrde for Danmark. Tværtimod. Jeg har gode arbejdsmuligheder, og har faktisk en ny kontrakt på trapperne med WHO, som vil bruge mig som konsulent. Det må jeg opgive, hvis jeg skal rejse.

Som dronning Ingrid sagde...

Marys advokat har anket dommen, og imens håber hun ikke, at hendes liv bliver revet væk under hende.

- Som dronning Ingrid sagde engang: ”Man kan, hvad man skal”, og det har hun helt ret i. Hvis jeg skal flytte tilbage til USA, så skal jeg starte mit liv helt forfra, og så må jeg gøre det. Jeg har mine søskende der, men det er jo ikke fordi, jeg skal bo sammen med dem, siger hun med et grin, der trods alt vidner om overskud i en svær tid.

Fredag har TV 2 Lorry været i kontakt med Udlændingestyrelsen, som forklarer, hvorfor Mary ikke fik godkendt sin opholdstilladelse. Det kan du læse mere om her.