Nu rykker havnetunnellen et skridt nærmere

Staten, Københavns Kommune, Region Hovedstaden og Refshaleøens Ejendomsselskab A/S gennemfører i fællesskab en forundersøgelse af en havnetunnel i København.

Det meddeler Transport-, Bygnings- og Boligministeriet på sin hjemmeside. 

- Det er et rigtig spændende projekt, vi nu får undersøgt nærmere. En østlig ringvej vil gavne hele hovedstadsområdet, og jeg er glad for, at forundersøgelsen gennemføres i samarbejde med de lokale parter, skriver transportmninister Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en pressemeddelse.

Muligt offentligt-privat samarbejde

Undersøgelsen forventes at vare omkring to år og koste 24 milioner kroner. De 10 millioner finansieres af Københavns Kommune. 

Det er ikke givet, at havnetunnellen - der også kaldes den østlige ringvej - bliver til noget, men forundersøgelsen vil efterfølgende danne grundlag for en politisk drøftelse og principbeslutning om projektet.

Transportmninister Ole Birk Olesen lægger op til, at private interesser involveres i projektet, der eventuelt kan blive opført som et offentligt-privat partnerskab, hvor private investorer betaler størstedelen. Men også brugerbetaling kan komme i spil, vurderer ministeren.

Den østlige ringvej er skrevet ind i regeringsgrundlaget, og en undersøgelse af projektet er på finansloven. Det er tidligere anslået, at en havnetunnel kommer til at koste 30 milliarder kroner.

Københavns overborgmester Frank Jensen, Soc.dem., glæder sig over, at projektet nu bliver forundersøgt. Se hans reaktion i klippet herunder: