Tjek din kommune: Markant fald i indbrud under coronakrisen

Stort set alle kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde har oplevet et markant fald i antallet af anmeldte indbrud. 

Indbrudstyve er en ubuden gæst - og nu også en mere sjælden gæst. 

Nye tal fra Danmarks Statistik viser således, at der i 2. kvartal 2020 kun blev anmeldt 949 indbrud i hjem i TV 2 Lorrys sendeområde. Det er under halvt så mange som samme periode sidste år, hvor tallet var 1932. 

Længere ned i artiklen kan du se et kort over, hvor mange indbrud der blev anmeldt i din kommune. 

quote Der er sammenhæng mellem gode naborelationer og tryghed

Laura Bjerre Munch, projektchef i Realdania

Antallet af anmeldte indbrud i hjem har været faldende i en længere periode, men de nye tal viser dog et drastisk fald. 

Det lave antal hænger sandsynligvis sammen med, at det er blevet sværere for indbrudstyvene at begå indbrud, når mange i løbet af foråret har holdt sig hjemme efter nedlukningen af Danmark som følge af COVID-19, skriver Danmarks Statistik på deres hjemmeside. 

Artiklen fortsætter efter kortet...

I Sverige, hvor man ikke har lukket samfundet ned på samme måde, har man ikke oplevet samme nedgang, siger Laura Bjerre Munch, projektchef i Realdania og en del af Bo Trygt, i en pressemeddelelse. 

- Dét, der har virket mod indbrud under coronanedlukningen i Danmark, er dét, der stadig virker – nemlig at vores hjem ser beboede ud, og at vi hjælper hinanden i kvarteret. Vi ved også fra undersøgelser, at der er sammenhæng mellem gode naborelationer og tryghed. Det har en effekt, når vi gør en holdindsats i hverdagen, hæver blikket fra vores egen baghave og dyrker fællesskabet, siger Laura Bjerre Much i pressemeddelelsen. 

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Bo trygt

Selvom indbrudstallene er faldet lykkedes det dog i langt de fleste tilfælde ikke politiet at fange indbrudstyven. DR Nyheder kunne således sidste år fortælle, at 95 ud af 100 indbrud bliver aldrig opklaret.

Fra 2011 til 2018 blev der begået cirka 555.000 indbrud, men kun 29.000 af politianmeldelserne har ført til dom eller bøde. Det giver en gennemsnitlig opklaringsprocent på 5,2 af indbrud i private hjem, ubeboede bebyggelser og virksomheder, viste DR Nyheders kortlægning.

quote Flere vil være hjemme denne sommer, og det er et rigtig godt udgangspunkt

Britt Wendelboe, programleder i Bo trygt

Sommerferien er normalt højsæson for indbrud i hjem, men det kan måske ændre sig i år, Britt Wendelboe, programleder i Bo trygt, i pressemeddelelsen. 

- Flere vil være hjemme denne sommer, og det er et rigtig godt udgangspunkt, for det vil give mere liv i boligområderne. Samtidig kan vi selv – også sammen med naboer – gøre rigtig meget for at undgå indbrud. I den forbindelse kan Nabohjælps app være et godt værktøj til at understøtte indsatsen, siger Britt Wendelboe.

TrygFondens Tryghedsmåling for 2020 viste, at 25 procent af befolkningen var utrygge for at blive udsat for indbrud. Men under coronakrisen er tallet ifølge TrygFonden faldet til under 20 procent.

Bo trygt har i fællesskab med Rigspolitiet udviklet de 5 vigtigste råd mod indbrud: