Sommerhus-markedet boomer: Her er der mest gang i salget

Der er færre sommerhuse på markedet, mens sommerhuse til salg finder en køber hurtigt. Især i Jægerspris er der ild i sommerhussalget.

I mange år var sommerhusmarkedet den sløje patient i ejendomsmæglernes lister over boliger til salg. Til gengæld gik det strygende for salg af ejer- og andelslejligheder - og helårshuse.

Men det har 2020 og coronakrisen ændret markant. Sommerhusmarkedet har forladt sygesengen og spurter afsted.

For i takt med at danskerne har opdaget, at der ikke bliver de store muligheder for at rejse til udlandet på ferie denne sommer, har de fået øje på sommerhusene.

Og dem er der rift om, for samtidig med den stigende interesse er der ikke nær så mange til salg som normalt.

Ejendomsmæglerkæden Home har undersøgt salget i nogle af de store sommerhuskommuner i TV 2 Lorrys sendeområde - og tallene taler deres tydelige sprog.

Efter flere års skranten fik patienten det bedre allerede sidste år, og da coronakrisen for alvor brød ud, begyndte salget at sprænge alle rammer.

- Corona har haft en meget kraftig indvirkning. Lige efter at Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, så vi et lille dyk overalt, men så begyndte stigningen, siger fortæller Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

Først usikerhed - så salgsboom

Det var uge 11, Mette Frederiksen og Folketinget lukkede Danmark.

Den uge var der ifølge Home A/S og Boligsiden.dk på landsplan 239 sommerhushandler, og så begyndte tallet at falde. I uge 13 blev der kun lavet 167 handler. Folk var usikre og vidste ikke, om vi alle stod for at skulle gå fra hus og hjem.

Men så kom optimismen delvist tilbage - og sammen med den en stigende bevidsthed om, at ferien i udlandet næppe stod til at redde, vendte salget.

I uge 16 nåede man op på 271 handler - og endelig blev der i uge 20 gennemført hele 539 handler - noget som sommerhusmæglerne aldrig har set før.

Figuren her sammenligner sommerhussalget i 2020 med gennemsnittet af årene 2015-2019 Som det fremgår tydeligt, steg salget i 2020 kraftigt efter coronakrisens start. Grafik: Svetlana Koshman 
Figuren her sammenligner sommerhussalget i 2020 med gennemsnittet af årene 2015-2019 Som det fremgår tydeligt, steg salget i 2020 kraftigt efter coronakrisens start. Grafik: Svetlana Koshman 

Jægerspris har førertrøjen

Home har undersøgt sommerhussalget i en række sommerhuskommuner i TV 2 Lorrys sendeområde, og det er tydeligt, at det er Frederikssund og dermed Jægerspris, der ligger forrest i feltet. Her er sommerhussalget eksploderet sammenlignet med sidste år.

Både i Jægerspris og Frederikssund (som Jægerspris hører under) er tallet for årets fire første måneder 74 procent højere end i samme periode sidste år. I rå tal betyder det, at der er solgt 134 sommerhuse i Frederikssund fra januar til og med april - heraf 94 handler i Jægerspris.

Home vurderer, at når særligt Jægerspris er så eftertragtet, handler det om, at her er sommerhusene betragteligt billigere, end de er langs Nordkysten, selv om det stadig er inden for rækkevidde fra København.

Grafen herunder viser stigningen i salget en række sommerhuskommuner i perioden januar til april i år i forhold til samme periode sidste år. Jægerspris er medtaget selvstændigt, fordi sommerhussalget her er steget mest.

Grafik: Svetlana Koshman

Færre huse til salg

Og mens mange familier har besluttet sig for, at de vil købe et sommerhus, så er det ikke blevet nemmere at finde det helt rigtige. For mange sommerhusejere vælger at holde på deres sommerhuse, så der er simpelthen færre huse til salg.

Muligvis fordi de "gamle" sommerhusejere også kan se, at de skal spejde langt efter udlandsferierne, og derfor vælger at beholde et hus, de ellers ville have sat til salg.

Grafen herunder viser, hvordan udbuddet er faldet.

Grafik: Svetlana Koshman

Mens sommerhuse sælges langt lettere i øjeblikket, så ser det sortere ud for de sommerhusejere, der supplerer indtægten ved at leje deres hus ud.

For alle de udenlandske sommerhusgæster er i sagens natur ikke på vej mod en ferie i Danmark, og danske lejere alene kan ikke fylde det hul, der opstår.

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere