Skruppelløse folk hugger donationer til udsatte - resterne bliver smidt på fortovet

Dagligt møder hjælpeorganisationer ind til gennemrodede sække med donationer, som tyve har stjålet fra. Værst står det til i hovedstadsområdet, og nu vil Københavns Kommune ændre praksis.

Hver dag stiller velmenende mennesker sække eller kasser med donationer foran Røde Kors' butikker i hovedstadsområdet udenfor butikkernes åbningstid.

Sækkene indeholder tøj og genstande, der skal sælges i hjælpeorganisationens genbrugsbutikker til fordel for mennesker i nød.

quote Vi er rigtig kede af det. Vi har virkelig mange aktiviteter i gang, for der er mange, der har brug for hjælp.

Tina Donnerborg, chef for genbrug i Røde Kors

Sjældent går der dog mange timer, før hver en sæk er blevet gennemrodet for skatte, og de ting, der er blevet vejet for let, ligger spredt ud over fortov og trappesten foran butikkerne.

- Dem, der har givet en donation, har jo gjort det, fordi de vil sikre sig, at deres ting behandles ordentligt, og vi er så glade for donationerne, fordi det betyder, at vi kan fortsætte vores sociale arbejde, siger Tina Donnerborg, der er chef for genbrug i Røde Kors:

- Men næsten dagligt er der nogen, der har rodet sig igennem tingene, stjålet lidt, og så er resten bare spredt ud over vejen, og hvis det har regnet eller været snevejr, så bliver tøjet vådt eller snavset, og så klan vi ikke sælge det længere, siger hun til TV 2 Lorry.

Selvom det i sagens natur er umuligt at sige, hvor meget der bliver stjålet, og hvilken værdi tingene har, har tyverierne store konsekvenser for Røde Kors og - mere alvorligt - for samfundets svage.

Røde Kors' aktiviteter er nemlig i det store hele finansieret af salget fra genbrugsbutikkerne, og på grund af coronakrisen må Røde Kors sælge online, hvorfor salget for tiden i forvejen er mindre end normalt.

- Vi er rigtig kede af det. Vi har virkelig mange aktiviteter i gang, for der er mange, der har brug for hjælp. Under krisen hjælper vi især med ensomhed, isolation og lektiehjælp, og det finansierer vi med vores genbrugsbutikker, så det er vigtigt for os at få donationerne, siger Tina Donnerborg.

Røde Kors har ingen idé om, hvem der stjæler fra donationssækkene. Det kan være almindelige forbipasserende, hjemløse, der har brug for en varm trøje eller organiseret tyveri.

Uanset synderen, så er det ulovligt at stjæle genstande, der befinder sig på privat grund.

quote Hvis vi fik flere containere, ville det være en god løsning, men vi skal søge om tilladelse til det, og det er svært at få lov til at placere containere i vores område

Thomas Mølgaard Andersen, organisationschef i Røde Kors Hovedstaden

Værst i hovedstadsområdet

Problemet er landsdækkende, men værst står det til i hovedstadsområdet, vurderer Tina Donnerborg.

Det skyldes, at der i København og omegn er færre Røde Kors-containere per indbygger, end nogen andre steder i landet, siger hun.

Og det betyder, at dem, der gerne vil donere til Røde Kors, og som først kan komme forbi med donationerne uden for almindelig arbejdstid, stiller sagerne foran butikkerne, fordi det kan være sværere at komme hen til de aflåste containere.

Derfor mener Røde Kors, at problemet kan løses ved at sætte flere containere op i hovedstaden, men det er lettere sagt end gjort.

Foran Kirkens Korshær i Københavns nordvestkvarter finder TV 2 Lorrys journalist ugentligt gennemrodede donationssække - ofte er indholdet efterladt ødelagt.
Foran Kirkens Korshær i Københavns nordvestkvarter finder TV 2 Lorrys journalist ugentligt gennemrodede donationssække - ofte er indholdet efterladt ødelagt.
Foto: Sabina Louise Nesheim/TV 2 Lorry

- Hvis vi fik flere containere, ville det være en god løsning, men vi skal søge om tilladelse til det, og det er svært at få lov til at placere containere i vores område, siger Thomas Mølgaard Andersen, der er organisationschef i Røde Kors Hovedstaden.

Tina Donnerborg fortæller, at Røde Kors adskillige gange gennem en årrække har anmodet Københavns Kommune om tilladelse til netop det.

Hver gang er organisationen blevet afvist, eller også har de aldrig fået et svar.

Røde Kors er ikke alene med problemet

Røde Kors er langt fra den eneste hjælpeorganisation, der oplever, at deres donationer bliver gennemrodet, før de når frem til genbrugsbutikkernes hylder.

Hos Blå Kors møder de frivillige i hovedstadsområdet ugentligt - og i slemme perioder næsten dagligt - ind til tøj og genstande, der flyder foran organisationens genbrugsbutikker, fordi nogen har gennemgået dem om natten.

quote Hvis man stjæler fra os, så tager man virkelig fra de fattige og udsatte. Jeg er virkelig rystet over, at man kan finde på at gøre sig selv til tyv for noget med en værdi på 25 til 50 kroner.

Anders Christensen, chef for Blå Kors genbrug

Det har fået Blå Kors til at anskaffe mobilt overvågningsudstyr, som de sætter op ved filialer, hvor problemet er særligt slemt, og det har flere gange givet pote:

- Det har gjort, at vi har kunne anmelde nogen til politiet, som politiet har kunne tage på fersk gerning, siger Anders Christensen, der er chef for Blå Kors genbrug.

Selvom det er umuligt at sige, hvor store værdier, Blå Kors mister, når nogen stjæler fra deres donationssække- eller papkasser, så har tyverierne konsekvenser på den lange bane, hvor det kan gå ud over de mennesker, som hjælpeorganisationen er dedikeret til at støtte.

- Hvis vi fik varerne ind og kunne sælge dem, kunne vi tjene mere og gøre en endnu større forskel for unge og familier, der har vanskeligheder. Det gør rigtig ondt, hvis børn, unge og familier med misbrugsproblemer ikke får den hjælp, vi ellers kunne have givet, siger Anders Christensen:

 - Hvis man stjæler fra os, så tager man virkelig fra de fattige og udsatte. Jeg er virkelig rystet over, at man kan finde på at gøre sig selv til tyv for noget med en værdi på 25 til 50 kroner. Det kan jeg ikke forstå, der er nogen, der vil.

Blå Kors mener i tråd med Røde Kors, at flere containere til donationerne vil afhjælpe problemet, men også Blå Kors løber panden mod en - kommunal - mur, når de søger om at få lov at stille flere op.

quote Vi ved, at der indimellem bliver taget ting fra dem, for vi har adskillige eksempler, hvor vi har oplevet det ”live”. Folk siger sådan noget som: 'Jamen I har jo fået det gratis, så det er ikke tyveri!'

Kirkens Korshær

Også Kirkens Korshær oplever, at folk gennemroder de sække og papkasser, som andre har sat foran deres genbrugsbutikker:

- Vi ved, at der indimellem bliver taget ting fra dem, for vi har adskillige eksempler, hvor vi har oplevet det ”live”. Folk siger sådan noget som: 'Jamen I har jo fået det gratis, så det er ikke tyveri!', lyder det fra Kirkens Korshær:

- Udover de penge vi mister, er konsekvenserne også, at det er super træls for de frivillige, at møde ind og skulle begynde med at rydde op i ting, der både er spredt ud over fortovet, og ofte også ødelagt på grund af hårdhændet behandling og - nogle gange - også af vejret.

Københavns Kommune ser på sagen

TV 2 Lorry har har sat Københavns Kommune ind i sagen om de mange gennemrodede sække og kasser, samt de konsekvenser, tyverierne har for hjælpeorganisationerne.

Vi har spurgt dem, hvorfor Røde Kors - og andre hjælpeorganisationer - ikke kan få tilladelse til at stille flere containere op i det offentlige rum.

Det har betydet, at kommunen nu vil se på, om de kan ændre praksis.

I et mailsvar skriver Henriette Hall-Andersen, der er områdechef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune:

- Det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt, at genbrugsbutikkerne skal stå med gennemrodede poser, og derfor vil vi se på, om vores nuværende praksis, der kan gøre det vanskeligt at få tilladelse til at opsætte containere til indsamling af tøj, trænger til et serviceeftersyn.

Vil du gerne donere til genbrug?