Skaber stor jubel: Flere kan testes for kønssygdomme

I kampen mod kønssygdomme har AIDS-Fondet valgt at udvide deres målgruppe, så de fremover kan teste og rådgive både mænd og kvinder for seksuelt overførte sygdomme.

Klamydia, gonore, HIV og syfilis.

Det er nogle af de sygdomme, man kan blive testet for, hvis man svinger et smut forbi AIDS-Fondets klinik for kønssygdomme "Checkpoint Test og Rådgivning" i København.

Nu kan endnu flere personer end tidligere blive testet for kønssygdomme. AIDS-Fondet har nemlig udvidet deres målgruppe, så de fremover vil teste både mænd og kvinder i alderen 15-29 år.

Førhen har AIDS-Fondets klinik primært testet transpersoner, non-binære personer og mænd, der har sex med andre mænd, for seksuelt overførte sygdomme, men den nye målgruppe giver nu mulighed for at bekæmpe kønssygdomme hos flere personer.

Og den ændring glæder direktør for AIDS-Fondet, Andreas Æbelø.

- Vi er begejstrede for, at vi nu har åbnet dørene og giver flere mennesker mulighed for at passe på sig selv og at passe på deres seksualpartnere. Det er det, der skal til, hvis vi i hovedstadsområdet skal sikre en bedre seksuel sundhed og sikre, at folk ikke smitter hinanden, siger Andreas Æbelø. 

Behov for anonym rådgivning og tests

På AIDS-Fondets checkpoints kan man blive tjekket for kønssygdomme uden om sin egen læge og dermed være helt anonym.

Det er heller ikke nødvendigt at lave en tidsbestilling på forhånd – man møder bare op.

- Der er et behov, særligt blandt unge mennesker, for at kunne komme ind et sted, der er gratis og anonymt, hvor man kan møde folk i øjenhøjde og tale om seksualitet og sex. Det kan nogle gange være svært. Det er ikke noget, man altid er lige komfortabel med at tale med ens forældre eller lægen om. Da er det godt, der er et sted, hvor man kan komme og tale helt frit og blive tjekket, siger Andreas Æbelø.

Klamydiaepidemi

Med den nye målgruppe kan AIDS-fondets klinik fremover teste 1000 ekstra personer om året.

Og det er der måske brug for. For flere og flere mænd og kvinder smittes i dag med klamydia, og ifølge Statens Serum Institut anslås det, at omkring 50.000 personer smittes med klamydia hvert år. Heraf bliver omkring 34.000 diagnosticeret.

Især i København og på Frederiksberg er klamydia i fremgang. Her smittes flere end i andre dele af landet. Alene i København diagosticeres næsten 7.500 personer årligt jmed klamydia. 

Antallet af HIV-diagnoser er dog faldet med omkring 12-13 procent de diste 2-3 år. 

For at komme de mange kønssygdomme til livs er det vigtigt med stort og bredt fokus på bekæmpelsen af sygdommene, mener Andres Æbelø. 

- Når vi har en kønssygdomsepidemi i det her land og særligt omkring de store byer, så er det vigtigt, at vi bringer alle tænkelige tilbud og muligheder i spil. Og vi kan bare konstatere, at folk ikke får brugt de eksisterende tilbud nok, og derfor har vi nu endnu et tilbud, siger Andreas Æbelø, direktør i AIDS-Fondet.

Politisk opbakning

Det er blevet muligt for AIDS-fondet at teste og rådgive den nye målgruppe, efter at politikerne på Christiansborg har uddelt satspuljemidler til projektet, og efter at politikerne i Region Hovedstaden har besluttet, at de gerne vil hjælpe med at foretage selve analysen af de test, der bliver taget på AIDS-Fondets klinik.

- Vi går rigtig meget op i seksuel sundhed, og vi ved, at der er flere og flere, der får klamydia, og det har faktisk været et stort problem de seneste fem år i hvert fald. Vi ved også, at der er mange af dem, der har klamydia, som ikke er diagnosticeret, så det er rigtig vigtigt, at vi får diagnosticeret dem, der har sygdommen, så de ikke smitter andre, siger regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden Karin Friis Bach (R).

Region Hovedstaden skal nu bruge omkring 137.000 kroner ekstra årligt på at foretage de diagnostiske undersøgelser af testene fra AIDS-Fondet. 

AIDS-Fondets checkpoint i København har åbent for den nye målgruppe hver onsdag fra 16 til 19. For andre er der også åbent mandag og tirsdag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik