Kønssygdom har gode kår i København

Antallet af smittede med gonoré bliver ved med at stige. Det mærker de på Klinik for Kønssygdomme på Bispebjerg Hospital.

226 tilfælde i 2011, og 1770 tilfælde i 2016 alene på Bispebjerg Hospital. Antallet af personer smittet med gonoré er nærmest eksploderet de seneste par år.

quote Der er mange der opfatter oralsex som sikker sex, og det er det langt fra. 

Helle Kiellberg Larsen, speciallæge på Klinik for Kønssygdomme på Bispebjerg Hospital

-  Alle kønssygdomme er steget siden HIV-medicinen kom i 1996, så derfor er det på sin vis ikke så overraskende at antallet af danskere, der er smittet med gonoré er stigende. Det undrer mig, at det først sker nu, siger Helle Kiellberg Larsen, speciallæge på Klinik for Kønssygdomme på Bispebjerg Hospital, til TV 2 Lorry.

For nogle år siden stod kvinderne ”kun” for 20% af alle tilfælde af gonoré, men det tal er på få år steget til 40%.

- Vi har kunnet konstatere, at der er langt flere kvinder end mænd, der har gonoré, men som ikke udviser nogen symptomer. Og det er alarmerende, for det betyder jo også, at infektionen nemmere spredes, fortæller Helle Kiellberg Larsen.

Et kondom er ikke nok

Gonoré overføres via oralsex og almindeligt eller analt samleje, og de mest hyppige symptomer er for kvinder tykt, gulligt udflåd, og hos mænd følelsen af at tisse glaskår og gulligt udflåd fra urinrøret.

Ifølge Helle Kiellberg Larsen er det dog en sygdom, som mange har ”glemt”,  fordi den i mange år har været lav i forekomst i forhold til klamydia.

- Der er mange der opfatter oralsex som sikker sex, og det er det langt fra. Jeg synes derfor, det er på tide, at Sundhedsstyrelsen går i gang med at lave mere målrettede kampagner mod gonoré, sådan at flere kan blive oplyst omkring den og andre kønssygdomme. Så vi kan få stoppet den negative udvikling vi er inde i. Det er essentielt at flere bliver oplyst om infektionen, og også selv tager et ansvar for at udviklingen i antallet af smittede stoppes ved at udøve en ansvarlig form for seksualitet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

drikkevand

playIntet gennembrud: 100.000 borgere skal fortsat koge vandet

aggesen

Frederiksberg: 45.000 flasker vand indkøbt til kommunale institutioner

Frederiksberg Forsyning

Frederiksberg Forsyning: Sådan arbejder vi for at finde kilden til forurening

20210113-131730-5-1920x1280we

100.000 borgere bør koge vandet efter fund af colibakterier

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere