SAS-piloter strejker - tusindvis af ferier ødelægges

Manglende enighed mellem piloterne og SAS får mandag middag store konsekvenser for rejsende.

Har du en SAS-billet, der skal indløses den kommende tid, så skal du nok tjekke, om det rent faktisk bliver muligt.

SAS og piloterne er ikke nået til enighed om en ny aftale, og det betyder, at piloterne nu går i strejke.

Det bekræftes af SAS.

"Desværre lykkedes det ikke SAS og Pilotforeningen at nå til enighed, og nu er strejken et faktum. Vi beklager, hvis du er ramt af strejken, der skaber forsinkede og aflyste fly.

SAS bestræber sig på at nå frem til en løsning så hurtigt som muligt for at forhindre yderligere gener for rejsende."

Omkring 1000 piloter fra Norge, Sverige og Danmark er udtaget til strejke, og det rammer titusindvis af rejsende. Du kan se, om din afgang er ramt her.

Dansk Pilotforening: SAS flytter målet

Piloterne mener, at de har forsøgt at møde SAS' mål. De har til gengæld haft en oplevelse af, at SAS hele tiden øgede sine krav, fortæller Dansk Pilotforenings formand, Henrik Thyregod, til TV 2.

- Da vi klokken 12 gav dem et tilbud, der matchede det, de bad om, så sagde de, at der var lige en ting mere, de havde brug for, siger han til TV 2.

- Når vi tilbyder SAS, det de bad om, og de så bare flytter målet, så føler jeg ikke, at der var noget, vi kunne gøre.

Dansk Pilotforening er den danske part af SAS Pilot Group, der også repræsenterer svenske og norske forbund.

Dansk Metal: SAS-ledelsen tager danskerne som gidsler

Undervejs i forhandlingerne har Dansk Metal set klare tegn på, at ledelsen i SAS reelt ikke ønskede at lave en aftale med piloterne. Det skriver forbundet i en pressemeddelelse.

"Alt tyder på, at ledelsen har ønsket den her konflikt, og at de har en plan klar i skuffen, som handler om, at de nu vil tvinge dårligere løn- og arbejdsvilkår for medarbejderne igennem. Det er en dybt uansvarlig adfærd fra en virksomhed, der har den danske stat i ryggen. Ledelsen tager alle de danskere, der skal flyve på sommerferie - og medarbejderne - som gidsler i deres spil," siger Keld Bækkelund Hansen, der er forhandlingschef i Dansk Metal.

Piloterne har tilbudt SAS-ledelsen besparelser for omkring 600 millioner svenske kroner. Det svarer til mere end 30 procent af SAS' samlede omkostninger til piloterne.

"Piloterne er rigtigt kede af, at de ikke kan flyve danskerne på sommerferie. Der er ikke noget, de hellere vil. Vi har gjort alt, hvad vi kan, og ledelsen i SAS er blevet tilbudt store besparelser, bl.a. på piloternes løn, fleksibilitet og ferie. Men det har ledelsen afvist," siger Keld Bækkelund Hansen.

Dansk Metal har varslet sympatistrejke med flymekanikerne fra den 6. juli. Ledelsen i SAS har varslet lockout for piloterne, flymekanikerne og kabinepersonalet, så de ikke kan møde på arbejde.

- Virkelig dårligt nyt

SAS har tidligere gisnet om, at strejken kan påvirke op mod 250 daglige flyafgange i Danmark, og det vil få betydning for op mod 30.000 passagerer om dagen, oplyser SAS.

De omkring 1000 SAS-piloter fra Danmark, Norge og Sverige, som er samlet i SAS Pilot Group, varslede oprindeligt en strejke fra 29. juni.

Forhandlinger i mæglingsinstitutioner i Norge, Sverige og Danmark førte dog til to udskydelser. Den seneste frist var middag mandag. Men her var parterne ikke nået til enighed, og dermed er strejken en realitet.

- Det er virkelig dårligt nyt for vores passagerer, da det var sommeren, hvor de havde set frem til at rejse igen, sagde koncernchef Anko van der Werff umiddelbart efter parterne havde forladt mødet.

- Dette er sjette gang, at piloterne strejker i løbet af de seneste 12 år. Hvordan skal vi kunne tiltrække investorer på denne måde. Det er måde, som piloterne tilbagebetaler den generøsitet, som de skandinaviske regeringer har vist, uddybede koncernchefen.

Stadig SAS-fly i luften

Kernen i konflikten mellem arbejdsgiver og lønmodtagere er, at piloterne er utilfredse med, at SAS ansætter nye piloter på billigere overenskomster i de to datterselskaber SAS Link og SAS Connect.

Piloter i de to datterselskaber er ikke en del af strejkevarslet, og derfor vil SAS stadig have piloter til at flyve sine fly i tilfælde af en strejke.

En potentiel strejke blandt piloterne i SAS Scandinavia vil dog uanset betyde, at SAS bliver nødt til at aflyse eller udsætte en stor del af sine afgange.

Et sådant scenarie er bestemt ikke ønsketænkning for SAS, som står til at tabe op mod 70 millioner kroner om dagen i tilfælde af en strejke.

I forvejen kæmper SAS stærkt med sin økonomi, der har været sat på en hård prøve under coronapandemien.

Det er netop for at rette op på økonomien, at selskabet forsøger at få en ny og for selskabet mere fordelagtig aftale på plads med piloterne i SAS Scandinavia.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik