Sådan undgår du, at kloakvand stiger op gennem afløb og toilet

Store skybrud overbelaster kloaknettet, og vandet kan ende med at blive presset op igennem dine afløb og toiletter. Læs i artiklen, hvordan du kan komme vandet i forkøbet.

To gange har en husejer i Hørsholm oplevet af beskidt kloakvand stod ud af hans toilet. Foto: Martin Elvar Jensen

De seneste års voldsomme skybrud har blandt andet været skyld i tusindvis af oversvømmede kældre og dybe panderynker hos lige så mange husejere. 

Når de enorme mængder af regn på ganske kort tid forsøger at presse sig ned i kloakken, bliver hele systemet overbelastet, og derfor stiger det beskidte vand op i toiletter og afløb. 

Senest har vi på TV 2 Lorry kunne fortælle om Martin Elvar Jensen, der to gange inden for to måneder har fået oversvømmet sin kælder på Alsvej i Hørsholm. 

Læs også Kloakvand væltede kummefryser: "Det er anden gang på to måneder"

Kommunernes kloaknet er slet ikke dimensioneret til så voldsomme vejrhændelser, der har ramt Danmark de seneste år. 

Derudover har de fleste forsyningsselskaber slet ikke ansvar for overløb i kældre. Selskabernes serviceniveau gælder først fra terræn, og derfor er grundejerne selv ansvarlige for at sikre deres kælder mod oversvømmelser. 

Men hvordan gør man så det bedst? Det har Videnscenter Bolius seks gode bud på: 

1: Højvandslukke

Et højvandslukke er en slags ventil, der monteres på kloakrøret tæt på gulvafløb og toilet. Højvandslukket fungerer ved, at brugt vand, der ledes ud via gulvafløb og toilet kan komme ud - mens vand ude fra, fra kloakken, ikke kan løbe tilbage og op.


For at få monteret en højvandslukke skal gulvet, tæt ved gulvafløbet, brækkes op. Højvandslukket skal monteres på kloakledningen, hvorfor en udgravning omkring afløbet er nødvendig.

 

Herefter reetableres gulvet. Disse nødvendige tiltag er bekostelige, men en effektiv metode til at undgå kloakvand i kælderen.

Læs også Rudersdal vil løse spildevandsproblem med kloakker til fire mia. kroner

2. Pumpebrønd 

Pumpebrønden etableres normalt uden for huset ved hovedkloakledningen. Der etableres en brønd hvor kloakledningen fra huset løber ud i. I brønden sættes en pumpe, som pumper kloakvandet videre ud i den offentlige kloakledning i vejen.

Hvis kloakken i vejen fyldes op, fx ved skybrud, kan kloakvandet ikke løbe tilbage i huset fordi der i pumpen er en ventil. Pumpebrønde anvendes også hvis husets kloakledning ligger lavt.

Læs også Ny aftale forhindrer planlagt udledning af spildevand i Øresund

3. Tilbageløbsstop

Et tilbageløbsstop forhindrer kloakvand fra kloakken ude i vejen i at blive presset op igennem afløbet og ind i din kælder, når det regner kraftigt, og kloakken ude i vejen ikke kan nå at lede regnvandet væk hurtigt nok.

 

Tilbageløbsstoppet monteres i den brønd, der samler kloakvandet lige uden for huset. Når tilbageløbsstoppet er lukket, vil kloakvandet fra kloakken i vejen blive presset ind i brønden i stedet for op gennem afløbet inde i huset.

 

Ulempen ved denne metode er, at når der presses store mængder vand fra kloakken ind i brønden, kan man ikke benytte afløbene inde i huset. Det er dog typisk kun i kortere tid dette vil stå på.

Læs også Huset smadret af voldsomt vejr: "Det er helt sindssygt. Der er vand i hele stuen"

4. Faskine

En faskine er et slags net, der graves ned i haven. Faskinen minder i udseende lidt om mælkekasser, der er sat sammen til et net - bare meget større.

 

Faskiner er beregnet udelukkende til at håndtere regnvand. Princippet er, at regnvand fra taget ledes ud i faskinen, som spreder det ud over et større areal i jorden. 

 

Har du en faskine i haven, bliver det offentlige kloaknet ikke belastet ved ekstremt vejr, hvilket igen kan være med til at forhindre overfyldte kloaker og vandtryk, der får vandet til at stige op i afløb og toiletter.

 

Dog kræver en faskine, at dine naboer også har en – ellers bliver kloakkerne fyldt alligevel, så snart der er skybrud.

Læs også Over 50 millimeter da kraftig regn og skybrud ramte Danmark

5. Regnvandstank

Du kan opsamle regnvandet fra hustaget i tanke, så vandet ikke ledes ud i kloaknettet og presser dette unødigt. Der er 2 typer af tanke, du kan vælge mellem: Den simple tønde placeres under tagnedløbet.

 

Vandet ender i tønden, og du kan anvende det opsamlede vand i haven. En anden type tank graves ned i jorden. Vandet fra tanken kan genanvendes inde i huset til skylning af toilettet og til vaskemaskinen

Læs også Vilde billeder under skybrud: Her vælter regnvandet op fra jorden

6. Regnvandsventil

Installeres nederst på et tagnedløb. Ved større mængder regnvand, fx skybrud, lukker ventilen i, hvorefter regnvandet afledes ud i fx haven, en faskine eller regnbed til naturlig nedsivning.

 

Dermed mindskes risikoen for at overbelaste kloaksystemet og dermed risikoen for en oversvømmet kælder. Fungerer bedst, hvis flere husstande på samme kloaknet installerer ventilen.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik