Vilde billeder under skybrud: Her vælter regnvandet op fra jorden

Roskilde blev ramt af et kraftigt skybrud onsdag eftermiddag, og det var mere, end hvad kloakkerne kunne holde på.

I en kort periode i går eftermiddags kunne Roskilde bryste sig af at være hjemsted for en gejser.

Men i stedet for at sprøjte skoldhed, krystalfarvet undergrundsvand op i luften som de kendte springkilder i Island og New Zealand, havde det pludseligt opståede sprutværk i Roskilde som en kommunal sagsbehandler en mere lunken og knap så sprudlende fremtoning.

En video fra forsyningsselskabet Fors viser, hvordan de store mængder regn under gårsdagens kraftige skybrud skabte et voldsomt overløb ved byens renseanlæg, Bjergmarken.

- Der er simpelthen så stort tryk på hele systemet, at kloakdækslet bliver presset op og ryger af. Og så vælter det op med, hvad der heldigvis er mestendels regnvand og ikke spildevand, siger Mette Ryberg Herskind, der er teamleder i Fors.

DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, har en målestation på renseanlæggets matrikel. Her blev der målt 47 millimeter regn på under en time.

Det er mere end et skybrud og sandsynligvis også et dobbelt skybrud afhængigt af, hvordan nedbørsmængden har fordelt sig over timen.

Falder der mere end 15 millimeter regn over en periode på 30 minutter, kategoriseres det som et skybrud.

KRAFTIG REGN OG SKYBRUD

Faktisk var det plumrede springvand ved renseanlægget ikke det eneste af slagsen i Roskilde i går eftermiddags. De store regnmængder fik også kloakdæksler til at poppe af andre steder i byen, som forsyningsselskabet måtte rykke ud til at for at få på plads.

- Det er meget sjældent, at systemet skal håndtere så store mængder regnvand på så kort tid. Men heldigvis varede regnvejret kun i en lille times tid, så der kort efter igen var styr på regn- og spildevandet, siger Mette Ryberg Herskind.

Flere steder i TV 2 Lorrys område blev ramt af voldsomt skybrud onsdag eftermiddag. Her ses oversvømmelser efter regnen i Vangede i den nordvestlige del af Gentofte.
Flere steder i TV 2 Lorrys område blev ramt af voldsomt skybrud onsdag eftermiddag. Her ses oversvømmelser efter regnen i Vangede i den nordvestlige del af Gentofte.
Foto: Adam Meile / Seerbillede

Bjergmarken Renseanlæg håndterer dagligt spildevand fra cirka 50.000 kunder i Roskilde og omegn.

Renseanlægget ved Bjergmarken er dog ikke uvant med spidsbelastning i korte perioder. Under Roskilde Festival håndterer anlægget spildevand fra cirka 150.000 personer.

Fors A/S, der tidligere hed Roskilde Forsyning, står for vand- og varmeforsyning i Roskilde, Lejre og Holbæk kommuner.

Gode råd: Sådan beskytter du dit hjem mod skybrud