Rigshospitalet vil undersøge covid-19-senfølger hos børn

Flere forældre og hospitaler melder nu om senfølger efter covid-19 blandt børn.

Mens samfundet langsomt åbner mere og mere efter nedlukninger, og hver tiende borger nu har fået første vaccinestik, lider flere børn tilsyneladende af senfølger efter covid-19.

Flere hospitaler og forældre melder således nu om senfølger blandt børn – også kaldet lang-covid.

Nu skal et nyt forskningsprojekt kaste lys over omfanget, lyder det fra Selina Kikkenborg Berg fra Hjertecentret på Rigshospitalet og Københavns Universitet.

Hun er en af de danske forskere bag studiet LongCOVIDkidsDK, skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.

- Det ser ud til, at COVID-19 kan give nogle langvarige forløb hos nogle børn og unge, selv om det langt fra er hos alle.  Mange forældre er frustrerede over, at deres børn tilsyneladende ikke kommer sig over COVID-19, men bliver ved med at have symptomer i måske 6-9 eller helt op til 12 måneder. siger Selina Kikkenborg Berg:

- I Danmark har vi ikke noget overblik over problemets omfang, og vi ved ikke, hvor hårdt de over 45.000 danske børn, som har haft COVID-19, er ramt.

Skal sammenlignes med raske børn

Børn, der har haft covid-19, oplever flere måneder efter at have været smittet at have blandt andet mave- og brystsmerter, hovedpine, voldsom træthed, led- og muskelsmerter, ondt i halsen, svimmelhed, kvalme og feber.

- Vi vil afdække, hvor mange børn der rammes af lang-covid, og hvilke symptomer de har. Vores viden kan bruges til at støtte familierne og børnene bedre og forske videre i, hvordan vi afhjælper problemerne med de langsigtede følger, siger Selina Kikkenborg Berg.

Et studie fra England viser, at ti procent af børn fem uger efter, de blev smittet med covid-19, stadig har symptomer. I Sverige viser det sig, at flere børn end ventet er ramt af så svære symptomer, at de ikke kan gå i skole - selv længe efter deres sygdom.

Det eksakte formål med det nye danske studie er at afdække antallet af indlæggelser, besøg i akutmodtagelser og hos egen læge for børn og unge op til et år efter, at de har været smittet med covid-19.

Samtidig skal studiet også klarlægge, hvilke lægemidler der udskrives til børnene i tiden efter, de har været smittet. Det skal så sammenlignes med data fra raske børn for at se, hvordan covid-19 har haft indflydelse på børnenes helbred.

På længere sigt skal studiet undersøge, hvilke symptomer børnene har tre, seks, ni og 12 måneder efter covid-19.