Psykiatrien tiltænkt håndsrækning i historisk stram finanslov

Der er penge til psykiatrien i regeringens finanslovsudspil for 2023.

Der er ikke mange penge at rykke rundt på i regeringens finanslov. 

Det understreger finansminister Nicolai Wammen (S) over for TV 2 tirsdag.

- Inflationen forsvinder ikke i morgen, desværre, så der skal være noget tørt krudt også til næste år, siger han.

Men når regeringen i morgen præsenterer sit forslag til finansloven, vil der alligevel være sat en ekstra pose penge af til et område, der trænger. 

Og det er psykiatrien. Det erfarer TV 2.

Konkret er der lagt op til, at at den såkaldte forhandlingsreserve – det beløb, Folketingets partier kan forhandle om – bliver på 550 millioner kroner i 2023. Tallet stiger til 1 milliard kroner i 2024.

- Sidste år var det en coronafinanslov, i år er det en inflationsfinanslov. Den bliver stram, men vi bruger kræfterne målrettet til yderligere hjælp til danskerne og investeringer i psykiatri og ældreområdet, siger Nicolai Wammen.

Dermed bliver finansloven strammere end sidste år, hvor den ellers også var historisk stram.

TV 2 Lorry har den seneste tid kunnet fortælle, hvordan psykiatrien i Danmark trænger til en økonomisk indsprøjtning

Helt konkret mangler psykiatrien 4,5 milliarder kroner til permanente driftsudgifter og 3,5 milliarder kroner i engangsbevillinger til anlægsudgifter. Det viste en investeringsplan fra Dansk Psykiatrisk Selskab i sidste uge. 

Dermed er der altså heller ikke afsat penge nok i forhandlingsreserveren til at løse psykiatriens udfordringer her og nu.

Sendt hjem igen

Pengeproblemerne har været medvirkende til så dårlige arbejdsforhold, at en lang række fagforbund i midten af august skrev et åbent brev til Folketinget og politikerne i Regionsrådet. 

- I de værste tilfælde får patienterne ikke den behandling, som de fortjener og har ret til. Derudover kan der være meget lange ventetider på overhovedet at få behandling. Og i sidste ende bliver behandlingerne dårligere, sagde Emil Kjeldsmark Lemvig, fællestillidsrepræsentant for Ergoterapeutforeningen, til TV 2 Lorry. 

En af de patienter, der har mærket til den pressede psykiatri, er 20-årige Marie Feierskov. Med diagnoserne ADHD, borderline, angst og depression og har hun været inde og ude af psykiatrien flere gange. 

Men da hun sidste efterår var stærkt påvirket af destruktive tanker og tyede til selvskade, blev hun bedt om at tage hjem igen. Der var ikke plads til hende på den psykiatriske afdeling. 

- Man risikerer, at Marie springer ud foran et tog. Eller hopper ud af et vindue igen, og jeg ikke kan nå at gribe hende, siger Maries mor, Ditte Feierskov Pamperin, til TV 2 Lorry.

Læs hele historien om Marie Feierskov her





Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik