Politikere holder vejret: De får svært ved at komme ind

Flere markante politiske profiler står ifølge meningsmålinger til at forlade folketinget efter valget. Se her, hvordan det ser ud i valgkredsene.

Når danskerne i dag vælger, hvilke politikere der skal i folketinget, fravælger de også en række politikere.

Det betyder, at der rundt i Lorrylands valgkredse tegner sig flere dramaer om mandaterne lige til det sidste.

TV 2 Lorry har med udgangspunkt i den seneste meningsmåling for valgkredsene lavet af Megafon for TV 2 Regionerne, TV 2 og Politiken opridset, hvilke politikere der helt til det sidste kan være i fare for ikke at få stemmer nok til et folketingsmandat.

Derfor er det også vigtigt at huske på, at meningsmålingen indebærer en usikkerhed, der varierer fra parti til parti afhængigt af størrelsen. Usikkerheden ligger på mellem +/- 0,5 og 3,0 procentpoint. 

Københavns Storkreds

Alternativet står ifølge de seneste meningsmålinger fra Megafon til at få halveret antallet af stemmer til partiet i Københavns Storkreds. 

Uffe Elbæk skulle være sikker første mand på holdkortet, mens det lige nu ser svært ud for Caroline Magdalene Maier at blive genvalgt til folketinget.

Meningsmålinger peger på, at Martin Henriksen, Dansk Folkeparti tv. og Carolina Magdalene Maier, Alternativet, th. får svært ved at få genvalg.
Meningsmålinger peger på, at Martin Henriksen, Dansk Folkeparti tv. og Carolina Magdalene Maier, Alternativet, th. får svært ved at få genvalg.
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen - Scanpix

Det er naturligvis ikke kun hos Alternativet, at de ikke føler sig helt sikre.

Dansk Folkeparti står til at få lidt under seks procent af stemmerne i Københavns Storkreds. Det ligner en halvering i forhold til seneste valg, og det kan betyde, at Peter Skaarup og Martin Henriksen kommer til at kæmpe om et enkelt mandat.

Sjællands Storkreds

Folketingsvalget ser også ud til at ramme Dansk Folkeparti og Liberal Alliance hårdt i Sjællands Storkreds.

For Liberal Alliance betyder det en nedgang fra 6,2 procent til 2,6 procent, hvor Laura Lindahl stiller op sammen med Andreas Hastrup og Emil Blücher.

Ifølge meningsmålinger står Dansk Folkeparti til at miste omkring 10 procentpoint af stemmerne i Sjællands Storkreds. De går fra 25,6 procent til 15 procent.

Derudover ligger Rasmus Paludan, der er opstillet i Sjællands Storkreds, også på vippen til at sikre sig et mandat i kredsen, der krævede cirka fire procent af stemmerne ved sidste valg. Ifølge meningsmålingerne ligger hans parti, Stram Kurs, på 3,7 procent af stemmerne i kredsen.

Dermed kan partilederen sikre sig et mandat i Folketinget, uagtet hvordan det går i resten af landet, sålænge han får nok stemmer i Sjællands Storkreds. 

Københavns Omegn

Ligesom i flere af de andre valgkredse i Lorryland kan Folketingsvalget i år ende med en halvering af mandater til Liberal Alliance, Alternativet og Dansk Folkeparti i Københavns Omegns Storkreds

Alternativet håber selvfølgelig på at bevare deres ene mandat, som Ulla Sandbæk fik ved seneste folketingsvalg, men ifølge meningsmålingerne ser det ikke ud til, Alternativet genvinder det. Ulla Sandbæk genopstiller ikke, istedet er det Sikandar Malik Siddique, der er opstillet som spidskandidat - men som det ser ud nu, med lange udsigter til et kredsmandat i Københavns Omegn.  

Hos Dansk Folkeparti ser det ud til, at partiet går fra 20,1 procent af stemmerne ved sidste valg til 9,5 procent. Her lader det til, at Pia Kjærsgaard er sikker, mens Kenneth Kristensen Bernth og Mikkel Dencker, der er byrådsmedlem i Hvidovre, kommer til at kæmpe om de resterende mandater.

 
 
Foto: Henning Bagger og Jens Nørgaard Larsen - Scanpix

I København går Venstre tilbage ifølge prognoserne, og her kæmper uddannelsesminister Tommy Ahlers og Jan E. Jørgensen om stemmerne. Én af dem står til at ryge, vurderer politisk kommentator Lars Trier Mogensen for BT.

Også Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance må vente i spænding. I Københavns Omegns Storkreds, hvor han stiller op, står Liberal Alliance ligeledes til at blive halveret. Her går de fra 8,4 procent til 4,3 procent af stemmerne ifølge seneste Megafon-måling fra midten af maj.

 
 
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Nordsjællands Storkreds

Ifølge Megafon kan både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti forvente noget af en vælgerlussing i det nordsjællandske.

Det tyder på, at Dansk Folkeparti går tilbage fra 18,8 procent af stemmerne ved sidste valg til 8,7 procent i år. Det kan betyde, at Marlene Harpsøe og Jan-Erik Messmann kommer til at kæmpe for det sidste mandat i Nordsjælland.

Udenrigsminister Anders Samuelsen står til at sikre et enkelt mandat i Nordsjælland, mens det lige nu ser rigtig svært ud for Liberal Alliance at hive et ekstra mandat hjem.

Derudover viser Megafon-målingen, at en række Venstreprofiler i Nordsjælland skal kæmpe om mandaterne. Lige nu står partiet til at miste et procentpoint af stemmerne i forhold til sidste valg, der gav dem tre mandater. Og blandt de opstillede Venstre-folk i Nordsjælland er markante profiler som Innovationsminister Sophie Løhde, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen samt Hans Andersen og debattøren Anna Libak. 

D. 16. Maj udtalte sidstnævnte således ovenpå de sløje prognoser: 

- Jeg vil være ked af, hvis ikke jeg kommer ind. Og også hvis de andre ikke kommer ind, for de har gjort et godt stykke arbejde, sagde Anna Libak til TV 2 Lorry.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20200122-103312-A-1920x1281we

Hvem tør gå først? Partier bag forslag om at droppe valgplakater i København

20190704-114409-5-1920x1338we

Politikere vil have lattergas på forbudsliste

Trafikstøj(1)

playTransportordførere svarer igen på kras kritik fra borgmester i støjplaget kommune

Lars Løkke Rasmussen

playMan skal passe på med at undervurdere Lars Løkke Rasmussen, lyder det fra de konservative

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere