Chokmålinger fører til duel: Optræk til hård DF-kamp på Vestegnen

Dansk Folkeparti står til en tilbagegang, og partiets tre folketingsmedlemmer fra København Omegns Storkreds kommer i infight om pladserne

Politikerne fra Dansk Folkeparti glemmer formentlig aldrig valget i 2015.

Partiet vandt en historisk stor sejr og buldrede ind i Folketinget med 37 mandater - Dansk Folkeparti var pludselig Danmarks næststørste parti og det parti, der sikrede Lars Løkke Rasmussens sejr.

Men kigger man på meningsmålingerne for det valg, vi skal gennemføre 5. juni, så tyder meget på en helt anden historie. Dansk Folkeparti står til en markant tilbagegang, og dermed skal partiets kandidater ikke bare kæmpe mod konkurrenterne fra de andre partier - de kommer også til at kæmpe internt.

Kort efter valgudskrivelsen offentliggjorde TV 2 en Megafonmåling, hvor DF står til at få 11,6 procent af stemmerne - et markant fald i forhold til 2015, da de snuppede 21,1 procent af stemmerne.

Valget i 2015 gav pladser til tre DF´ere fra Københavns Omegns Storkreds. Den helt store stemmesluger var ikke overraskende partiets stifter, Pia Kjærsgaard, der fik et kanonvalg med 26.583 stemmer, og det var nok til, at hun trak partifællerne Mikkel Dencker med 1536 stemmer og Kenneth Kristensen Berth, med 1348 stemmer med ind i Folketinget. (Lige efter kom Kristian Tørning med 1110 stemmer, der dog ikke var nok til et valg).

Artiklen fortsætter under billedet.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, var den helt store stemmesluger for Dansk Folkeparti ved valget i 2015. Det bliver hun med al sandsynlighed igen.
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, var den helt store stemmesluger for Dansk Folkeparti ved valget i 2015. Det bliver hun med al sandsynlighed igen.
Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Sjette gang blev lykkens gang

Kenneth Kristensen Berth stillede op i Taastrup-kredsen og kan vist roligt kaldes lidt af en slider. Valget i 2015 var hans sjette forsøg på at komme i Folketinget - og sjette gang blev altså lykkens gang for den 42-årige politiker. Nu skal han ud i en endnu hårdere kamp - denne gang for at blive.

 - Når man ser målingerne, så er det klart, at det ser ud som om vi kan miste et mandat i Københavns Omegns Storkreds. Men jeg har tænkt mig at tage udgangspunkt i det arbejde, jeg har lavet på Christiansborg de sidste fire år, og så må vælgerne vurdere, om mit arbejde er godt nok til, at de vil stemme på mig, siger Kenneth Kristensen Berth til TV 2 Lorry.

Han vil først og fremmest gå til valg på at øge trygheden på Københavns Vestegn.

- Vi har behov for mere politi på Vestegnen, og der er behov for, at der bliver ryddet godt og grundigt op. Vi har bilbrande, voldelige overgreb og generel utryghed i en grad, der er helt urimelig - så derfor skal området have en kærlig hånd i forhold til politiet, forklarer han.

Vestegnen og trafikstøj

Berths partifælle - og konkurrent, 43-årige Mikkel Dencker, går også til valg på at kæmpe for Vestegnen. Men her er fokus et andet.

- Jeg er landspolitiker og har mærkesager inden for DFs program som stram udlændingepolitik og EU-skepsis - men jeg taler Vestegnens sag, og her handler det om at få trafikinvesteringer til vores område, siger han og henviser både til trafikale forbindelser og bekæmpelse af trafikstøj.

Kenneth Kristensen Berth er ikke begejstret for en situation, hvor partiets kandidater nu helt åbenlyst skal kæmpe mod hinanden - og ikke kun mod kandidater fra andre partier. 

- Det er da ikke synderlig rart pludselig at være konkurrenter. Jeg har også prøvet at være oppe mod personlige venner - og når det er folk, man kommer privat sammen med, så er det virkelig, virkelig ikke rart, siger Kenneth Kristensen Berth.

quote Når det er folk, man kommer sammen med, så er det virkelig ikke rart

Kenneth kristensen Berth, Dansk Folkeparti

Han lægger ikke skjul på, at det er Pia Kjærsgaards meget store personlige stemmetal, der har rykket ham med ind på Christiansborg.

Ordentlig og fair måde

- Det er godt, at vi har Pia til at trække stemmer hjem til partiet. Hun er en fantastisk formand for Folketinget -. men det gør det også svært, at hun kaster så lang en skygge, forklarer han.

Mikkel Dencker er også helt bevidst om stemmeslugeren Pia Kjærsgaard - men erkender, at som meningsmålingerne ser ud, så kan det koste et mandat i Københavns Omegns Storkreds.

quote Sådan er de barske vilkår

Mikkel Dencker, Dansk Folkeparti

- Jeg har vænnet mig til det gennem årene. Det er de barske vilkår. Jeg har haft mange forskellige kolleger, som er stillet op og ikke blevet genvalgt. Jeg har selv været i fare, og jeg har vænnet mig til, at det er sådan, det er - selv om vi kan være gode venner og kolleger. Man skal bare gør det på en ordentlig og fair måde, understreger Mikkel Dencker, der har siddet i Folketinget siden 2001.

Kommentator:  DF er hårdt presset

-Dansk Folkeparti står i en helt ny situation. Siden starten er det kun gået en vej - frem og op - nu er situationen en anden.

 

Hans Engell, der TV 2 News politiske kommentator, lægger ikke sjul på, at kandidaterne fra Dansk Folkeparti ved dette valg står med en anderledes svær opgave.

 

- De er hårdt presset i hele landet - også i hovedstadsområdet, og partiet står til at miste stort set hele den fremgang, de fik i 2015. Der er ikke meget, der tyder på, at de kommer over 11-12 procent, og så vil de miste 15 til 17 folketingsmedlemmer, siger han.

 

Han er sikker på, at partiets profiler som Kristian Thulesen Dahl, Pia Kjærsgaard og Peter Skaarup nok skal få flotte personlige valg - men:

 

- Det bliver ikke på niveau med 2015, og hvis et parti står til stor tilbagegang, så koster det også på de personlige stemmer til partiets ledende politikere.

 

Hans Engell peger på, at DF er presset af flere årsager. Ved denne valgkamp sidder der to partier til højre for DF - nemlig Nye Borgerlige og Stram Kurs og oven i det mangler Dansk Folkeparti vindersager.

 

- Partiet opleves som en del af den siddende regering, og de fik ikke meget ud af finanslovsaftalen - heller ikke af paradigmeskiftet - ellers havde der ikke været plads til Vermund og Paludan.

De har ikke fået kommunikeret, hvad de fik ud af sundhedsudspillet, og senest er der den kritiserede aftale om de nedslidte. Endelig er der samarbejdet med Socialdemokratiet - der er jo ikke tvivl om, hvem der har haft mest ud af det, siger Hans Engell og tilføjer:

 

-De er presset og det er de især i hovedstadsregionen.

 

Ved valget i 2015 fulgte vi Kenneth Kristensens Berths sjette forsøg på at komme i Folketinget. Se indslaget herunder:

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik