Plejehjemsdirektør: Påbud kom bag på os

Det kom som lyn fra en klar himmel, da Styrelsen for Patientsikkerhed fredag udstedte påbud om begrænsning af besøg på plejehjem.

- Det her var en sidste-øjebliks besked. Og jeg vil da gerne appellere til, at man giver os tid til forberedelse, for jo bedre tid vi får - jo bedre kan vi gøre det.

Sådan lyder det fra Ulrik Ahrendt-Jensen, der er administrerende direktør i OK-Fonden, som driver en lang række plejehjem i hovedstadsområdet.

En del af plejehjemmene ligger i de 17 kommuner, der nu har fået påbud om at stramme reglerne for besøg på plejehjem i et forsøg på at undgå den stigende coronasmitte.

Styrelsen for Patientsikkerhed kom med sit påbud fredag eftermiddag, hvor de 17 berørte hovedstadskommuner blev kontaktet. Men det var først fredag aften, at ledelsen i OK-Fonden fik besked.

Planen lå heldigvis klar

- Heldigvis har vi jo en plan liggende. Men vi gik straks i gang med at tælle sammen på tværs, og derefter tog vi fat i at briefe alle medarbejdere og vagtledere. Dernæst gik vi i gang med at skrive til de pårørende, og i det omfang, der er et pårørenderåd på plejehjemmene, har vi også taget fat i dem, fortæller Ulrik Ahrendt-Jensen.

De ansatte på plejehjemmene fik samtidig til opgave at tale med de bebeoere, der er i stand til at forstå, hvad stramningen går ud på.

- Og det er en svær balancegang. For på den ene side skal man tage hensyn til beboere og pårørendes mentale helbred  - og på den anden side er der smitterisikoen. Og det er for eksempel noget, mange pårørende ser meget forskelligt på, forklarer direktøren.

Forbud kan komme på tale

Under fortårets store nedlukning var plejehjemmene underlagt langt skrappere restriktioner, end det er tilfældet i det 17 kommuner i hovedstadsområdet lige nu, hvor besøgene bliver begrænset - men ikke forbudt. Men:

- Hvis der pludselig er udbrud på et plejecenter, så vil næste værktøj i værktøjskassen være et forbud, Anette Lykke Petri, der er konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed til Ritzau.

Imens sidder OK-Fondens Ulrik Ahrendt-Jensen og håber, at det ikke kommer så vidt. Og derfor understreger han:

- For at være helt ærlig: Det vigtige er jo stadig, at alle respekterer de hygiejneregler, der er. At man husker at vaske hænder og spritte af.

Forårets lukning var mere markant. Her fortalte vi om, hvordan pårørende skypede med deres slægtninge på plejehjemmene, hvor der var besøgsforbud.

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

20210113-133856-L-1920x1280we

I dag tryktester regionerne massevaccination

20200608-112527-L-1920x1248we

playKøbenhavnske sportsklubber skal kunne bruge p-pladser og udearealer som træningsfaciliteter

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

20200314-161223-3-1920x1280we

Danske sommerhusejere protesterer mod indrejseforbud til Sverige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere