Pårørende til handicappede føler sig oversete i finanslov

Finansloven betyder flere penge til handicapområdet. Men det er langt fra alle, der er glade for, hvordan pengene er brugt.

Den nye finanslov bød på godt nyt for borgere, der vil hjælpe svært handicappede familiemedlemmer i eget hjem. I dag er der mulighed for at få kompensation for den tabte arbejdsfortjeneste, hvis den handicappede er op til atten år.

Med de nye midler, der er omsat til området, ændres det til at gælder for de handicappede op til 23 år.

Hos Dansk Handicapforbund mener man, at tiltaget er et skridt i den rigtige retning. Alligevel er hænderne ikke helt i vejret.

- Der er altså også voksne, der har brug for den her form for hjælp, siger Susanne Olsen, der er landsformand for Dansk Handicap Forbund.  

Måtte opsige lærerjob

Én af dem, der efterlyser, at det ikke kun er de unge, der tilgodeses, er Mette Friis. Hun har følt sig nødsaget til at sige sit job op for at passe sin søster Lone Friis. Lone Friis er ifølge dåbsattesten 61 år gammel, men mentalt er hun på niveau med et seks måneder gammelt barn.

- Hvis jeg ikke gjorde det, skulle hun på en institution. Men hun har brug for en-til-en-kontakt, og det kan hun ikke få på en institution, siger Mette Friis.

TV 2 Lorry ville gerne have spurgt socialminister Astrid Krag (S), hvad hun mener om kritikken, men det har ikke været muligt at få en kommentar. Til gengæld siger Socialdemokratiets handicapordfører, Daniel Toft Jakobsen, følgende:

- Man kan ikke altid gøre det, man gerne vil. Når der så skal sættes en grænse og man gerne vil tage et stort skridt i den rigtige retning, selvom man måske ikke kan komme hele vejen i første hug, så er det naturligt, at man begynder med at løse det her for den yngste gruppe, siger Daniel Toft Jakobsen (S).

Brug for kortlægning

Regeringen vil afsætte 30 millioner kroner næste år og efterfølgende 60 millioner kroner årligt frem mod 2023 til at sikre familiemedlemmers muligheder for en såkaldt ”overvågning” for de unge handicappede. Men det er altså ikke helt nok, hvis man spørger Dansk Handicap Forbund.

- Løsningen er i første omgang at finde ud af, hvor stort behovet egentlig er og finde ud af, hvordan man kan strikke et godt tilbud sammen, som familierne og de enkelte mennesker kan have det godt med, siger Susanne Olsen fra Dansk Handicap Forbund.  .

Regeringen har lavet finansloven for 2020 med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik