Stor mangel på handicapparkeringspladser: Helene kører ofte forgæves

Hun har aflyst aftaler med både veninder, med læger og med fysioterapeuten. Årsagen er, at der er blevet rift om de få handicapparkeringspladser, som Helene Axelsen kan parkere på.

Som kørestolsbruger er Helene Axelsen er dybt afhængig af, at kunne komme rundt omkring i bil.

På grund af hendes kørestol kan kan hun nemlig hverken komme ind eller ud at busser eller tog, så det har ramt hende hårdt, at der er blevet større og større kamp om handicapparkeringspladserne.

- Jeg er kørt forgæves til rigtig mange ting fordi, jeg ikke har kunnet få en parkeringsplads. Så kan man enten risikere en parkeringsbøde ved at holde ulovligt eller tage hjem med uforrettet sag, siger Helene Axelsen.

Hun har kørt bil i København siden 1969. Siden dengang er udfordringerne med at finde en parkeringsplads kun vokset.

quote Så jeg kom ikke i Zoologisk Have den dag. Jeg måtte i stedet køre hjem

Helene Axelsen

- Det bliver værre og værre, siger Helene Axelsen.

Fordi hun har en kørestol, er hun ikke dybt afhængig af at kunne parkere helt tæt på, som andre handicapbilister er.

Men hun har brug for, at parkeringspladsen er bred, for hun skal bruge tre meter til siden, for at kunne køre op og ned af en lift på siden af bilen.

- Rigtig mange almindelige pladser tør jeg slet ikke holde på. For det kan da godt være, at der er ledigt ved siden af, når jeg ankommer, men hvis der kommer en bil og parkerer ved siden af mens jeg er væk, så kan jeg ikke komme ind i bilen igen. Så, hvis ikke liften kan komme ud når jeg kommer tilbage, så gør det jo hverken fra eller til om en plads er ledig når jeg kommer, siger Helene Axelsen.

Helene Axelsen skal bruge meget plads for at kunne komme ud af bilen. Men ofte er pladsen der ikke, og så må hun køre hjem med uforrettet sag.
Helene Axelsen skal bruge meget plads for at kunne komme ud af bilen. Men ofte er pladsen der ikke, og så må hun køre hjem med uforrettet sag.
Foto: Martin Kiil

Markant stigning i antallet af handicapkort

Siden årtusindskiftet er antallet af ansøgere til det ti-årige handicapparkeringskort firedoblet, og der er nu i alt 105.631 aktive handicapkort.

Men det mener Helene Axelsen, er alt for mange.

quote Hovedårsagen til at mange har handicapkort, er jo nok, at det er gratis at parkere invalidebiler

Helene Axelsen

- Alle dem der har en handicaphjælper, de bør jo egentlig ikke have et handicapskilt, for hvad skal de bruge det til? Altså hjælperen kan jo bare stoppe op og læsse den handicappede af, og så kan han flytte bilen til et andet sted bagefter, siger Helene Axelsen.

Hun oplever også ofte ved parkeringspldaser, at bilister pludselig hiver et handicapskilt op ad en taske. Hendes eget kort ligger permanent i bilens forrude.

- Alle de der lommekort frustrerer mig. De, der har dem, siger, at de ikke kan gå ret langt, og det kan da godt være. Men når de så parkerer og smider skiltet i forruden, fordi de skal en tur gennem strøget med en veninde, så bliver jeg altså frustreret, for kan man det, så kan man altså også parkere på en normal parkeringsplads, der ligger lidt længere væk.

Så meget plads skal der være til siden, for at Helene Axelsen kan komme ind og ud af bilen.
Så meget plads skal der være til siden, for at Helene Axelsen kan komme ind og ud af bilen.
Foto: Martin Kiil

Vil gerne slippe for at kunne parkere gratis

Der følger en del fordele med, når man parkerer med et handicapskilt i forruden.

Typisk gælder en parkeringsplads' tidsbegrænsning ikke for handicapbilister, og i mange kommuner er det gratis at parkere på de kommunale veje.

- Hovedårsagen til, at mange har handicapkort, det er jo nok, at det er gratis at parkere invalidebiler. Jeg kender i hvert fald selv nogle stykker, der har det af den grund, siger hun.

Men fordi det samtidig betyder, at der er rift om de få handicapparkerignspladser, der er, så synes hun, at de gratis glæder bør fjernes.

- Vi har da lige så mange penge som alle andre, så hvorfor skal det være gratis for os? Jeg tror nok at reglen blev indført i gamle dage, fordi det ville være for besværligt for os at skulle frem og tilbage til betalingsautomater. Men nu om stunder kan man jo sidde i bilen og betale med en app, så hvis det kunne give flere ledige pladser vil jeg hjertens gerne betale for parkering, siger Helene Axelsen.

Parkeringsvagterne i Københavns Kommune uddeler flere og flere bøder til bilister, der ulovligt parkerer på handicapparkeringspladser.

Massevis af aflysninger på grund af parkeringsproblemer

Helene Axelsen siger, at hun har måttet aflyse alt fra tivoliture til lægebesøg på grund af manglende mulighed for at parkere.

- Især hos min fysioterapeut. Altså hvis du spurgte hende, hvor mange gange jeg har aflyst der, ja så ville hun nok sige, at hun ikke længere kan tælle det, for det er virkelig sket ofte.

Nogle af de mest ærgerlige aflysninger hun har måtte lave, er dem der er sket, hvor hun føler, at andre handicapbilister ikke har vist passende hensyn.

Det er altså dem, hvor en rask bilist har haft mulighed for at flytte bilen, efter den er blevet parkeret på en handicapplads.

- Jeg er virkelig mange gange kørt forgæves til zoologisk have, hvor jeg har årskort til. Forleden var der nogen, der var ved at læsse et lille barn med kørestol ud af en bil, hvor jeg holdt og ventede, for jeg tænkte at faren da nok ville flytte bilen, når de havde fået sønnen ud.

- De var jo både far, mor, barn og bedstemor der skulle i zoo. Men det gjorde han ikke, han smed bare et skilt op i forruden, og så gik de. Han kunne da godt være kørt over og have parkeret bilen, men det gjorde han ikke.

- Så jeg kom ikke i Zoologisk Have den dag. Jeg måtte i stedet køre hjem. Bevares, jeg kan da tage derhen en anden dag, men det sker jo også, når jeg har en aftale til røntgen- eller laboratorieundersøgelse, siger Helene Axelsen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

hillerødmotorvejens forlængelse

playUdbygning af Hillerødmotorvejen er nu et skridt tættere på virkelighed

20_percent

playLadeoperatør fordobler i år antallet af ladestandere til elbiler i hovedstaden

Stevns trængsel

Årtiers køkørsel kan forsvinde med anlæggelsen af en ny statsvej

hillerød forside

playMilliardforhandlinger giver nyt håb for Hillerødmotorvejen

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere