OVERBLIK: Nu genåbner disse ting

I dag er det den 21. maj – og det betyder, at næste fase af genåbningen træder i kraft. Få et overblik, over hvad det betyder, her.

Natten til tirsdag stod det klart, at Danmark ville tage kvantespring mod total genåbning, da samtlige partier med undtagelse af Nye Borgerlige vedtog en politisk aftale, som fra i dag den 21. maj træder i kraft.

Det betyder blandt andet, at du, hvis du har været hjemsendt fra din arbejdsplads, kan begynde at øve dig i coronahilsner igen, når du fra mandag kan vende mere tilbage på din fysiske arbejdsplads.

Der er dog fortsat en række restriktioner, som skal overholdes indtil videre. Det gælder blandt andet forsamlingsforbud, brug af maske og coronapas.

Coronapasset er endda en vital del i genåbningen, og derfor er en frisk negativ coronatest eller coronavaccination fortsat nødvendig ved stort set alle de aktiviteter, institutioner og sektorer, der nu genåbnes.

Få overblikket herunder:

Tilbage på (fysisk) arbejde

Fra i dag må kontorlokaler landet over fyldes med 20 procent af de ansatte.

Det betyder, at hver femte medarbejder nu må vende tilbage til kollegaerne på kontorgangene. Det gælder også i det offentlige, hvor det fysiske fremmøde i kontorlandskaberne har været no-go indtil nu.

Ifølge planen skal fremmødet hæves til 50 procent allerede fra den 14. juni, og hvis smittetryk og vaccinationsplan ellers forløber, som prognoserne fremskriver – og det er sundhedsmæssigt forsvarligt – forsvinder anbefalingen om hjemmearbejde fra den 1. august 2021.

Videregående uddannelser åbner klasselokalerne

Det er ikke kun på arbejdsmarkedet, at gangene har været rungende tomme. Det er kort tid siden, at folkeskoler og gymnasier er åbnet op for det fysiske fremmøde, og nu kommer det samme til at gælde for de videregående uddannelser.

Her kan man endda lukke alle elever ind til klasseundervisning med fysisk fremmøde fra i dag – ansigt til ansigt.

Stikprøver på coronapas ved idræt og på biblioteket

Mange steder skal du vise coronapas for overhovedet at få lov til at deltage i en aktivitet eller købe en vare. Det har også været gældende i idrætslivet, men nu lempes kravet for at vise coronapasset, hver gang du går i omklædningsrummet i håndboldhallen. I stedet vil der blive indført daglige stikprøver – og det er vigtigt at påpege, at det stadigvæk er et krav at have et gyldigt coronapas.

Stikprøvemodellen indføres også på bibliotekerne.

Det er regeringens forventning, at coronapasset er udfaset helt efter sommerferien. Den konkrete dato er dog endnu ikke fastlagt.

Større forsamlinger inde og ude

Fra i dag kan 50 personer samles indendørs, mens 100 personer kan samles udendørs.

Koncerter og kulturevents med over med flere tusinde mennesker

Nu er det igen muligt at gå til koncert med flere tusinde mennesker – så længe det sker under åben himmel og stående.

Publikumsgrænsen for større udendørs arrangementer med stående publikum bliver nemlig hævet til 2.000 deltagere fra i dag.

Det gælder dog fortsat, at man skal være inddelt i sektioner, som hver især maksimalt må indeholde 200 deltagere.

Desuden fjernes kravet om maksimalt 2.000 deltagerere ved indendørs arrangementer, som har været gældende siden den 6. maj.

Vådt og tørt kulturliv – både inde og ude

For dem som har savnet svømmehallen eller badelandet er der også godt nyt; nu kan du igen hoppe i klorbaljen sammen med mange andre.

Desuden kan kasinoer, spillehaller og legelande også genåbne sammen med indendørs områder i zoologiske haver og forlystelsesparker.

Desuden må foreninger, der har indendørs aktiviteter, som har været lukket indtil nu, igen åbne.

Fyldte regionaltog og flere med fjerntog og -busser

Lokalbaner og regionaltog må igen fylde vognene op. Dermed er det slut med halvfyldte togvogne, og i en pressemeddelelse fra Transportministeriet står det klart, at lempelsen finder sted, fordi flere som følge af genåbningen får brug for at køre med offentlig transport.

I fjerntog og -busser må vognene fyldes 70 procent op.

Selv om restriktionerne for den offentlige trafik lempes, er det fortsat et krav at have pladsbillet i DSB's tog.

Første vaccinestik udløser coronapas

Fra i dag tæller det første stik med en vaccine mod covid-19 som gyldig dokumentation for coronapasset. Det oplyser Sundhedsministeriet på sin hjemmeside.

Dermed kan man undgå at lade sig teste, hvis det er minimum 14 dage siden, at man har fået første stik med en coronavaccine.

Det første stik tæller dog kun som gyldigt i 28 dage – efter de første 14 – da man herefter skal genvaccineres.

Kilder: Aftale om udmøntning af genåbning pr. 21. maj 2021, Sundhedsstyrelsen og Sundhed.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik