Kan hjemmearbejdet mærkes i skuldre og led? Her er fire øvelser fra fysioterapeuten

Det kan mærkes på muskulaturen, at vi har arbejdet hjemme i snart et år. Fysioterapeut Jonas Søgaard viser fire øvelser, der kan hjælpe, hvad end du vil undgå skader - eller allerede har dem.

- Antallet af patienter, der henvender sig med smerter i bevægeapparatet, har virkelig været stigende under coronapandemien.

Sådan siger Jonas Søgaard, der er fysioterapeut og kiropraktisk medhjælper hos Kiropraktorerne Frederiksberg.

Sammen med behandlere fra hele landet har han oplevet en mærkbar stigning i antallet af henvendelser vedrørende smerter og skader som følge af danskernes hjemmearbejde.

- Det skyldes primært overbelastninger i muskelvæv og led på grund af stillesiddende arbejde, hvor musklerne arbejder i den samme stilling i længere tid, siger Jonas Søgaard.

- Muskler og led har brug for bevægelse i løbet af dagen for at aktivere de muskelpumper, der tilfører nyt blod og ilt til musklen. Leddene har brug for bevægelse for at danne ledvæske, som fungerer som smørelse. Får man ikke bevæget sig, kan det medføre smerter og tab af bevægelighed, siger Jonas Søgaard.

Interesseorganisationen Danske Fysioterapeuter pegede allerede på en stigning i henvendelser i maj 2020, og i juni 2020 viste en undersøgelse fra Dansk Magisterforening, at over halvdelen af deres hjemsendte medlemmer oplevede problemer med ryg, nakke og skuldre.

Små ændringer i hverdagen kan gøre en forskel

Udover de fire øvelser, du kan se i videoen herover, har Jonas Søgaard råd til, hvordan små ændringer i hverdagen kan forebygge smerter.

- Hvis man ikke har et hævesænkebord derhjemme, kan man for eksempel sætte en alarm, der minder én om, at man skal rejse sig og gå lidt rundt i et par minutter en gang i timen. Man kan også hente en kop kaffe eller et glas vand oftere, end man plejer, eller man kan sørge for at gå en tur i frokostpausen eller tage sine møder gående eller stående, siger han og tilføjer: 

- Og så plejer vi at sige, at "den næste arbejdsstilling er den bedste", for hvis man sidder i den samme stilling hele dagen, får man ikke bevæget muskler og led. Skift hellere stilling så ofte som muligt.

I videoen i toppen af artiklen kan du se Jonas Søgaard demonstrere de fire øvelser.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

Overvægt

Kostvejleder hitter på Instagram: "Min krop er ikke en klam ting, andre skal bedømme"

Overvægt

Fed, klam og doven: I hovedstaden taler vi grimt til overvægtige

Rygning

Parti med nyt forslag: Her skal rygning være forbudt

ipiccy_image

playIdan løb non stop i 24 timer: "Det var hårdest klokken tre om natten"

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere