Nyt studie fra Rigshospitalet viser overraskende effekt ved coronavaccine

Coronavaccinen har en overraskende god effekt hos personer med hiv, der generelt har et svækket immunforsvar.

Personer med nedsat immunforsvar er i særlig risiko, hvis de bliver ramt af covid-19, men nu viser et nyt studie en overraskende positiv effekt af coronavaccinen for personer med hiv.

Det skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.

- Hele 98 procent af dem, der lever med hiv, danner antistoffer efter to vacciner mod corona. Til sammenligning gælder det 99 procent af raske danskere. Når det gælder niveauet af antistoffer hos personer med hiv, ligger det på 78 procent af de raske, lyder det.

Det er Pfizer-vaccinen, som Rigshospitalet har kigget nærmere på, oplyser hospitalet til TV 2 Lorry.

Hiv-smittede har mest udtalt immundefekt

Resultatet er bedre, end lægerne havde turdet håbe på, fordi den dokumenterer, at behandlingen retter op på hiv-smittedes svækkede immunforsvar.

quote Cirka en måned efter anden vaccination ser deres antistoftal rigtig pæne ud

Susanne Dam Poulsen, overlæge på Afdeling for Infektionssygdomme på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet

Samtidig har der været fokus på, at coronavaccinen kun i mindre grad virker på personer med nedsat immunforsvar. Derfor er lægerne glade for at konstatere, at personer med hiv opnår et fornuftigt niveau af antistoffer efter to vacciner. 

- Vi er glade for at konstatere, hvor godt personer med hiv danner antistoffer efter vaccination. De hiv-smittede, der har mest udtalt immundefekt, går lidt langsommere i gang med at danne antistoffer efter vaccination, men cirka en måned efter anden vaccination ser deres antistoftal rigtig pæne ud, siger Susanne Dam Poulsen, der er overlæge på Afdeling for Infektionssygdomme på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet.

Resultatet viser, hvor vigtigt det er for folk med hiv, at de fortsætter vaccinationen.

- Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at personer med hiv også husker at få deres tredje stik. For når vi kan se, at de vaccinerede danner antistoffer, vil tredje stik give en endnu bedre dækning.

Fakta om hiv i Danmark:

- Omkring 6.600 personer lever med hiv i Danmark.


- Hvis behandlingen sættes ind tidligt i sygdomsforløbet, har personer med hiv stort set samme forventede levetid som raske personer.


- Personer, der er smittet med hiv, kan behandles, få rådgivning og gå til kontrol i Rigshospitalets Afdeling for Infektionssygdomme.


Kilde: Rigshospitalet

God behandling af hiv i Danmark

Grunden til, at personer med hiv reagerer så godt på vaccinen, skyldes ifølge læge og ph.d.-studerende Line Dam Heftdal fra Afdeling for Infektionssygdomme, at der er en god behandlingen af hiv i Danmark.

- Det her vidner om, at de fleste hiv-positive er velbehandlede og har et immunforsvar, der fungerer, som det skal. Det fortæller både en generelt god nyhed om behandlingen af hivsmittede i Danmark og er en glædelig nyhed til dem, der har været bekymret for, om vaccinen nu virker, fordi de har hiv, siger hun.

Selvom studiet viser, at vaccinerne har en positiv effekt på personer med nedsat immunforsvar, så understreger Rigshospitalet, at man ikke bare kan overføre resultaterne fra personer med hiv til andre grupper med nedsat immunforsvar.

Om studiet:

- Studiet er publiceret i Journal of Internal Medicine.


- Det er en del af et større dansk studie ved Rigshospitalet og Herlev og Gentofte Hospital, der tester antistofniveauer hos patienter og personale før vaccination og i jævne intervaller efter første, anden og tredje vaccination.


- Antistoftesten er udviklet på Molekylær Medicinsk Laboratorium ved Afdeling for Klinisk Immunologi på Rigshospitalet i professor Peter Garreds gruppe.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik