Ikoniske spillesteder bløder og efterlyser genåbningspakke

Interesseorganisationen Dansk Live mener, der er brug for en genåbningspakke til landets spillesteder, hvoraf mange er økonomisk pressede.

Stribevis af  kendte spillesteder styrtbløder økonomisk, og det skyldes, at spillestederne har været lukket ned i over to måneder som følge af coronaudbruddet.

Derfor efterlyser interesseorganisationen for festivaler og spillesteder, Dansk Live, genåbningspakker til spillestederne. 

quote Det er ligesom at ligge i vandet med en redningsvest og så håbe på, at man på et eller andet tidspunkt kan se land

Loke Busch, direktør hos Culture Box

Der er brug for akut hjælp både nu og i den kommende genåbningsfase, mener Dansk Live.

- Man må forstå, at mange spillesteder er baseret på et meget højt aktivitetsniveau, hvor kapaciteten udnyttes maksimalt, for at tingene kan løbe rundt. Hvis man kun kan få en mindre andel af sine normale gæster tilbage til august, vil det presse den i forvejen kritiske økonomi yderligere, siger Esben Marcher, der er sekretariatschef hos Dansk Live.

- På den måde er der både behov for, at de eksisterende kompensationsordninger forlænges, og at der etableres en genåbningspakke, når spillestederne kan komme i gang igen, siger han. 

Store dele af landet åbner nu op igen, men udsigterne til at opleve livemusik på spillesteder er fortsat lang. Ifølge regeringen og Folketingets nuværende plan for genåbning vil spillesteder kunne åbne i starten af august - dog ud fra flere kriterier som krav om god håndhygiejne og fysisk afstand.

Fra slem til kritisk 

Efter mere end to måneder med tvangslukning af spillesteder er situationen gået fra slem til kritisk hos flere aktører.

Et af de steder, der er hårdest ramt, er spillestedet Rust. Ligesom mange andre steder kæmper Rust for at få regnskabet til at gå op, oplyser Mikkel Glenstrup, der er daglig leder på Rust, til TV 2 Lorry. 

Det gælder om at udnytte tiden, og derfor har Rust en planlagt renovering i gang.

- Alle har det hårdt, og vi har det også virkelig hårdt. Men der er ikke andet at gøre end at holde modet oppe og håbe, at det nok skal gå, siger han.

Der går noget mere tid før de ny-ombyggede lokaler kan indvies, og indtægtsgrundlaget vender tilbage hos Rust.

Hos Culture Box, der er specialiseret i elektronisk musik, kæmper de med at få enderne til at nå sammen, oplyser Loke Busch, der er direktør hos Culture Box, til TV 2 Lorry.

- Det er ikke det, som jeg kalder konstruktiv drift. Det er ligesom at ligge i vandet med en redningsvest og så håbe på, at man på et eller andet tidspunkt kan se land, siger han og fortsætter:

- Vi har allerede sat håndsprit op over det hele. Vi har skiftet alle vores vandarmaturer til berøringsfrie. Men at holde en meters afstand, det, kan jeg simpelthen ikke se, skal være muligt.

Det gælder om at udnytte tiden, og derfor har Rust en planlagt renovering i gang.
Det gælder om at udnytte tiden, og derfor har Rust en planlagt renovering i gang.
Foto: TV 2 Lorry

Spillestedet Vega har været lukket siden Regeringen opfordrede folk til ikke at samle sig over 100 mennesker den 11. marts.

Steen Jørgensen, der er direktør for Vega, oplyser til TV 2 Lorry, at alt spillestedets optjente overskud derfor er ved at være brugt op.

- Kolde facts er, at vi lige nu er i en situation, hvor vi har et tab på omkring otte og ni millioner kroner. Og det er sådan set lige knap, hvad vi har på kistebunden. Så det ser lidt dystert ud, siger han og fortsætter:

- Vi er meget afhængige af det antal gæster, som kommer, for det er egentlig den primære driver i vores indtægtsgrundlag.

Steen Jørgensen er direktør for spillestedet Vega, som ligger på Vesterbro i København.
Steen Jørgensen er direktør for spillestedet Vega, som ligger på Vesterbro i København.
Foto: TV 2 Lorry

Blandt de lederne for de ikoniske spillesteder er der enighed om, at de håber, at spillestederne igen snart må genåbne dørene for et håbefuldt publikum.

Spillestederne rundt omkring i hovedstadsområdet står gabende tomme, og det har de gjort i mere end to måneder nu. Det har haft massive økonomiske konsekvenser og situationen er nu så kritisk, at behovet for hjælp er akut.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

def_thumb,50_percent

playTrods lave smittetal får Allerød ikke lov til at genåbne: "Det var en mavepuster"

20210128-204057-L-1920x1280we

Overblik: Her er regeringens genåbningsplan

20200521-163956-L-1920x1279we

Regeringen åbner skoler gradvist op med krav om test - men hovedstadsområdet må vente

20210208-102444-L-1920x1280we

liveblogRegeringen og støttepartier er enige om genåbning

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere